Donor odbio dati svoju koštanu srž Šuteju

ZAGREB - Premda je tipizacijom tkiva utvrđena nedvojbena podudarnost hrvatskog dobrovoljnog darivatelja koštane srži iz nacionalnog registra davatelja za maestra Vjekoslava Šuteja, od te hrvatsko-hrvatske transplantacije neće biti ništa.



Naime, darivatelj se predomislio i odbio donaciju pa će Šutej dobiti koštanu srž za alogenu transplantaciju (od nesrodnog davatelja), najvjerojatnije iz SAD-a.



Razvijanjem donorske mreže spašava se sve više života



Donator uvijek može odustati, a mi ga ne smijemo  nagovarati  



Doc. dr. Mrsić

Ovaj u najmanju ruku etično dvojbeni slučaj medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina i pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih davatelja doc. dr. Mirando Mrsić ne drži prevelikim problemom. Ističe da se isto događa i u drugim zemljama te da se na to računalo kad se kretalo u osnivanje Registra.



- Tijekom prikupljanja uzoraka krvi potencijalni se donori upoznaju sa svim pravilima Registra i budućeg donorstva. No, nakon što se darivatelj pozove na darivanje, obveza je ponovno ga pitati pristaje li na donaciju. Tada on može odustati bez objašnjenja zašto to čini, a mi ga ne smijemo nagovarati - kaže doc. dr. Mrsić. - Zato i ne znamo zašto je odustao potencijalni Šutejev donor. Razlozi mogu biti različiti, od onih medicinskih do straha od zahvata - naglašava dr. Mrsić.



Registri nisu popisi osoba dobrih namjera već izvor života za bolesnike  



Prof. dr. Labar

Sve to rizik je javnih akcija koje ponesu ljude a da ne razmisle dovoljno o tome jesu li zaista spremni dati dio sebe za nepoznatu osobu.



Promisliti prije odluke



Registar davatelja spašava život onima koji nemaju pogodnog obiteljskog donora. Upravo zato oni koji se prijave kao dobrovoljni davatelji trebali bi prije te odluke dobro promisliti. Registri nisu samo fiktivni popis osoba dobrih namjera, već izvor života za bolesnike s leukemijom ili limfomima - smatra prof. dr. Boris Labar, pročelnik Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb.



KRONIKA BOLESTI:  Odmor se pretvorio u pakao 



Prvi simptomi

Tijekom ljetnog odmora u kolovozu 2008. Vjekoslav Šutej je osjetio manje zdravstvene tegobe.



Dijagnoza

Nakon zdravstvenog pregleda dijagnosticirana je akutna leukemija. Odlučuje pomoć potražiti u inozemstvu



Trasnsplatacija

Hitno je otputovao na liječnje u Seattle u Sjedinjene Američke Državu gdje se liječio devet mjeseci i transplantirao koštanu srž.



Odbacivanje

U travnju 2009. vraća se u Zagreb. No, tijelo ipak nije prihvatilo stanice pa je maestro završio u bolnici u Zagrebu.



Bez novca

Šutej novinarima izjavljuje da se više ne vraća na liječenje u Seattle jer nema novca. Liječenje u SAD-u bi ga koštalo još 450.000 kuna



Pomoć Bandića

Za liječenje je potrošio svu ušteđevinu; milijun i pol kuna. Grad Zagreb mu je pomogao sa 220.000 kuna.



Nova nada

Sada čeka na transplataciju u Zagrebu, a donor iz Amerike trebao bi mu spasiti život.








Goranka Jureško
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 17:57