ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Domovinski pokret zlorabi ključne dane hrvatske povijesti, to je čista politizacija‘

Imali smo tu sličnu situaciju lani, sad vidim da su išli korak dalje. Ne znam dokle to sve skupa kani ići, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Nera Simic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na izjave predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave koji je zatražio ostavku ministra hrvatskih branitelja te potpisivanje peticije u Škabrnji, istaknuvši da Domovinski pokret (DP) zlorabi ključne dane hrvatske povijesti.

Nakon što je jučer objavljeno kako stanovnici Škabrnje potpisuju peticiju u kojoj traže da u delegaciji Vlade na Dan sjećanja ne bude predstavnika srpske nacionalne manjine, Plenković je u petak ocijenio da se radi o djelovanju Domovinskog pokreta i politizaciji.

“Imali smo tu sličnu situaciju lani, sad vidim da su išli korak dalje. Sve je to djelovanje Domovinskog pokreta u Vukovaru i Škabrnji, dakle čista politizacija, kad jedna politička stranka nastoji zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti”, rekao je Plenković novinarima u Zadru, gdje je sudjelovao na sastanku Otočnog vijeća.

Komentirajući današnji istup predsjednika DP-a Ivana Penave, koji je zatražio ostavku ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Plenković je poručio da “ne zna dokle to sve skupa kani ići”.

Poručio je kako je Medved, kao najdulji ministar tog portfelja, učinio iskorake u zaštiti prava i interesa hrvatskih branitelja, nestalih u Domovinskog ratu, inicirajući niz zakonskih izmjena.

“I nije mi jasno kako je sad, najedanput, 2023., eto baš uoči parlamentarnih izbora, sad pod navodnicima, Tomo Medved ukrao kolonu u Vukovaru”, upitao je Plenković, dodavši da ranijih godina za to nije bio optuživan.

“Što se to sad dogodilo, pa da je najedanput nešto drugo”, upitao je Plenković te istaknuo da nije dobro za hrvatsko društvo da se sad stvaraju neke umjetne podjele i da se stvar do te mjere politizira.

Ocijenio je da Penava ima želju za jakim politiziranjem obilježavanja Dana sjećanja, čiji program, kao gradonačelnik Vukovara, odbija usuglasiti s Vladom preko Vijeća za domovinski pijetet.

Premijer je poručio i da Vlada suosjeća s obiteljima, sa svima koji su izgubili svoje najmilije u najgorim, najstrašnijim zločinima koji su se dogodili u Domovinskom ratu. Ipak, smatra da Hrvatska, koja je ostvarila sve svoje nacionalne ciljeve, ima snage za uključivost, toleranciju i pomirdbu.

“U jednom trenutku moramo poslati političku poruku pomirdbe. I to je ono što radim posljednjih sedam godina”, rekao je, dodavši da svjesno, čak i računajući na dio političke štete koju ima u tradicionalnom biračkom tijelu, namjerno drži manjine u svojoj koaliciji.

Dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Vukovar i Škabrnju te u Kolonu sjećanja, kao što je to prošle godine bio dolazak potpredsjednice Vlade Anje Šimprage u Škabrnju, po riječima premijera važne su političke i simboličke geste.

"Tridesetak godina kasnije moramo gledati prema budućnosti na jedan način koji nije ni naivan, vrlo bitno, nije naivan, ali je konstruktivan”, istaknuo je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:27