OŽIVJELI STARU IDEJU

Domovinski pokret želi urediti ustaško groblje na Mirogoju: Novac bi uzeli ZET-u i LGBTIQ udrugama

Grad nije dužan financirati te udruge. Neka novac namaknu od Sorosa ili iz EU fondova - poručio je zastupnik DP-a Igor Peternel

Zastupnik Domovinskog pokreta i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel

 Tomislav Kristo/Cropix

Staru ideju o uređenju ustaškog ili, kako ga incijatori zovu, "groblja hrvatskih vojnika 1941. - 1945." unutar kompleksa Mirogoj - koja je zamrla smrću bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, a definitivno propala dolaskom na vlast Tomislava Tomaševića - ponovno je pokušao uživjeti Klub zastupnika Domovinskog pokreta na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine.

Podnijeli su amandman na prijedlog zagrebačkog proračuna za 2023. godinu kojim predlažu da se za uređenje ustaškog groblja u iduće tri godine izdvoji 155.000 eura (1,167 milijuna kuna), tako što bi se za 90.000 eura (678 tisuće kuna) smanjile proračunske subvencije ZET-u, a preostalih 65.000 eura (490 tisuća kuna) Domovinski pokret uzeo bi udrugama civilnog društva koje promiču ljudska prava i ravnopravnost spolova.

U ime Kluba zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste, predloženi amandman obrazložio je zastupnik DP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Igor Peternel.

Ukratko, kaže kako Grad nije dužan financirati LGBTIQ udruge, te im poručuje da ako žele nastaviti djelovati novac namaknu od bogatog investitora i filantropa Georgea Sorosa ili iz europskih fondova.

- Drugim amandmanom tražimo da se novac - pola milijuna kuna - oduzme udrugama za promicanje rodne ravnopravnosti i rodne ideologije. Građani Grada Zagreba to nisu dužni financirati, pogotovo obzirom da su svi važni promicatelji takozvanih ljudskih prava prešli iz parapolitike u politiku i danas su na vlasti. Žele li te udruge i dalje raditi, neka rade uz novac iz EU fondova i Soroševog Otvorenog društva, a ne novcem Grada Zagreba. Tražimo da se taj novac preusmjeri u financiranje groblja hrvatskih vojnika stradalih od 1941. do 1945., a što se već više puta odbilo financirati. Svaki čovjek ima pravo na grob i dostojanstven ukop - poručio je Peternel.

Očekivano, gradonačelnik Tomislav Tomašević, kao predlagač zagrebačkog proračuna za iduću godinu, taj je amandman glatko odbio.

"Gradska skupština se na 13. sjednici u lipnju 2022. godine negativno očitovala o prijedlogu prihvaćanja incijative žrtvoslovnih udruga za darovanje radova uređenja groblja na gradskom groblju Mirogoj. Predloženo smanjenje na stavci subvencija Zagrebačkom električnom tramvaju nije moguće iz razloga što bi se ugrozilo pružanje usluge javnog prijevoza u Gradu Zagrebu sukladno Planu prometa ZET-a za 2023. i financiranju istog temeljem Ugovora o pružanju komunalne usluge i o nadoknadi dijela troškova putnika u javnom prometu", stoji u obrazloženju kojim se odbija amandman o preraspodjeli proračunskog novca kojim bi se uredilo ustaško groblje na Mirogoju.

Točnije, groblje vojnika koji su tijekom Drugog svjetskog rata poginuli noseći uniforme ustaške vojske ili formacija oružanih snaga nacističke Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:30