OFENZIVA OPORBE

Domovinski pokret podnio interpelaciju o radu Vlade vezano za vjetrolektrane Krš-Pađene

‘Visina iznosa koji će hrvatski porezni obveznici izgubiti je nepodnošljiva‘, ocijenila je Vidović Krišto
Karolina Vidović Krišto
 Damjan Tadic/Cropix

Saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta (DP) uputio je u četvrtak u proceduru interpelaciju o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, uz potporu 20 oporbenih saborskih zastupnika, izvijestila je zastupnica DP-a Karolina Vidović Krišto.

Prema izračunu stručnjaka koje smo angažirali, hrvatski će potrošači u 14 godina isplatiti dvije milijarde i 200 milijuna kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti, izjavila je Vidović Krišto o razlogu podnošenja interpelacije.

"Visina iznosa koji će hrvatski porezni obveznici izgubiti je nepodnošljiva”, ocijenila je zastupnica DP-a koja je kao razlog tolike cijene navela "besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a".

Vidović Krišto pritom je napomenula kako interpelacija nema veze s onim što nazivamo "aferom Josipe Rimac".

"Ta je afera kikiriki u odnosu na ovu aferu zbog koje tražimo interpelaciju”, naglasila je Vidović Krišto uvjerena da je riječ o nizu protuzakonitih radnji - od prvotnog sklapanja ugovora s HROTE-om do dobivanja povlaštenog kredita HBOR-a.

Dodala je kako Sabor uvijek ima pravo interpelacijom raspravljati o bilo kojem segmentu rada Vlade i podsjetila da je u nedavnom intervjuu strateg prošle kampanje HDZ-a ustvrdio da su "brzo zatvorili aferu vjetroelektrane".

"Svi znamo da se u civiliziranim i funkcionirajućim državama afere ne zatvaraju medijskim spinovima, već utvrđivanjem činjenica. Zbog toga pokrećemo ovu interpelaciju, jer Hrvatsku moramo spašavati iz korupcijske močvare. Zbog brutalne korupcije, od koje korist ima uska skupina ljudi, nama nedostaju novci za medicinske sestre, liječnike, policajce, profesore u školama, s time se mora prestati", poručila je zastupnica DP-a.

Interpelacijom DP traži od Vlade dostavu Hrvatskom saboru svih ugovora i odluka vezanih uz vjetropark Krš-Pađene, svih odluka Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezenih uz taj projekt, kao i odluka nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a.

Putem interpelacije zastupnici u Saboru mogu od Vlade zatražiti odgovore na određena pitanja, razjašnjenje pojedinih stavova i postupaka. Podnosi ju najmanje desetina zastupnika, a Vlada se o njoj mora očitovati najkasnije 15 dana nakon što ju je primila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:59