DETALJI SASTANKA

Domovinski pokret i SDP pregovarali o ponavljanju izbora: ‘Ovo bi bio najbolji datum!‘

Ako je suditi po sastavu u kojem Domovinski pokret ide na razgovore, onda je drugi razgovor koji je vođen sa SDP-ovom koalicijom bio vrlo ozbiljan

Peđa Grbin

 Josip Bandic/Cropix

Ako je suditi po sastavu u kojem Domovinski pokret (DP) ide na razgovore o postizbornoj suradnji, onda je drugi razgovor koji je u ponedjeljak vođen s SDP-ovom koalicijom bio vrlo ozbiljan jer je ovaj put na njemu bio i najutjecajniji DP-ovac, zamjenik predsjednika stranke Mario Radić, koji se do sada pojavljivao samo na razgovorima s HDZ-om.

Na stolu su, kako je to kasnije izjavio i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, bile konkretne antikorupcijske točke suradnje u Saboru, a o njima su u ime DP-a uz Radića razgovarali predsjednik stranke Ivan Penava te Josip Dabro i Damir Barna, a u ime koalicije Rijeke pravde predsjednik SDP-a Peđa Grbin, glavni tajnik SDP-a Marko Krička, predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš i Marijana Puljak iz Centra.

Grbin je u izjavi nakon sastanka kazao da i dalje traže da se Sabor konstituira na antikorupcijskim temeljima. A kao najvažnije pitanje ističe micanje Ivana Turudića s dužnosti glavnog državnog odvjetnika.

- Danas smo obavili drugi sastanak s predstavnicima Domovinskog pokreta. Istaknuli smo dvije stvari. Ne smijemo dopustiti da čovjek koji ima veze s kriminalom dođe na čelo DORH-a. Ne može se borba protiv kriminala i korupcije voditi s takvom osobom. Druga stvar je lex AP. I danas smo čitali da je stanje s pitanjem medijskih sloboda zabrinjavajuće.

Nakon što napravimo te dvije stvari, možemo govoriti o drugima. Jasno smo predočili koji su rokovi, razgovarali smo o rokovima za konstituiranje Sabora koji počinju teći nakon što predsjedniku Republike budu dostavljeni rezultati izbora. Odluka što i kako dalje je na DP-u, naša pozicija je jasna - izjavio je Grbin.

Treba istaknuti kako, za razliku od HDZ-a, SDP (barem zasad) s DP-om ne razgovara o formiranju vlade, nego isključivo o suradnji u Saboru koji bi se konstituirao i "preuzeo kontrolu nad tehničkom Vladom Andreja Plenkovića".

- Ne iznosim detalje sastanaka, ali mogu reći da ništa od onog što je na stolu nije neprihvatljivo nijednoj strani. Međutim, svatko će morati donijeti odluku hoće li krenuti u tom smjeru. Mi u SDP-u smo odluku donijeli, znamo da je konstituiranje Sabora prioritet - izjavio je Grbin.

Pojasnio je da za micanje Turudića prije nego što stupi na dužnost nije potreban prijedlog Vlade, nego se izvan snage stavlja odluka o imenovanju, obavještava DOV i kreće u novi postupak. Osim micanja Turudića, SDP predlaže da se u Saboru donesu antikorupcijski zakoni te osigura medijska sloboda.

Nakon toga je opcija o kojoj su SDP i DP razgovarali ponovljeni izbori. Na sastanku se govorilo kako ne bi bilo dobro da se ti izbori održe tijekom ljetnih mjeseci, pa se čak spomenuo 15. rujna kao mogući datum.

- Moj dojam je da razgovori nisu vođeni pro forma - kazao je na kraju Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:01