NA ČELU NOVOG KLUBA

Domagoj Hajduković za Jutarnji: Hoću li postati drugi čovjek Sabora? Nismo još razgovarali, ali...

‘Vjerujem da ćemo se znati nametnuti i u Saboru, u odborima i tijelima Sabora, to nam je fokus rada u ovom trenutku‘
Domagoj Hajduković
 Goran Mehkek/Cropix

Domagoj Hajduković šef je novog saborskog kluba koji čine bivši članovi SDP-a. Najveći oporbeni klub u Saboru tako čine zastupnici koji trenutačno nemaju stranku, ali će možda dati potpredsjednika Sabora i to će možda biti baš Domagoj Hajduković, jedini iz tog kluba koji nije izbačen iz SDP-a, nego je napustio svoju dosadašnju stranku.

• Hoćete li biti potpredsjednik Sabora? Vodite najveći oporbeni klub...

- Potpredsjednik Sabora (smije se). Nismo o tome još razgovarali, o kadrovskim pitanjima općenito nismo još razgovarali, ali o svemu ćemo tome odlučivati zajedno, svi članovi kluba.

• Predsjednik ste kluba, a nemate stranku. Koliko je to neobično?

- Ako govorimo o najvećem opozicijskom klubu, nama je prvi zadatak bio složiti platformu za daljnji rad, a to je klub. Vjerujem da ćemo se znati nametnuti i u Saboru, u odborima i tijelima Sabora, to nam je fokus rada u ovom trenutku.

• ​Bernardić je u nekom razgovoru spomenuo da ste predsjednik jer vas je on imenovao, odredio? Što to znači?

- Mene je kao predsjednika kluba htio Bernardić, ali i ostali kolege i kolegice. To sam prihvatio kao privremeno rješenje jer nam je bilo bitno pri osnivanju istaknuti jednu osobu. To sam sada ja, ali to može značiti i da ću ostati na toj poziciji. Kolege su ocijenili da bih ja mogao biti na tom mjestu jer sam samostalno otišao, nisam izbačen, valjda smatraju da sam dobar raditi taj posao s obzirom na moje iskustvo u SDP-u. To je sada privremeno rješenje, ali može ostati i trajno i to je jedina moja rezerva prema ovoj funkciji. Da je postojala bilo koja druga, ozbiljnija, ne bih prihvatio tu funkciju. Sve kolegice i kolege iz kluba dat će maksimum u radu Sabora.

• Koji su vam prvi zadaci?

- Prvo moramo osigurati infrastrukturu potrebnu za rad kakvu ima i svaki drugi klub, od one obavezne, kao što su prostor, telefoni, tajnik, savjetnici u klubu, na koje imamo pravo. Nastavljamo aktivno raditi u Saboru, u odborima u kojima smo članovi.

• Koji ćete program zastupati?

- Onaj na čijoj smo platformi dobili izbore. To je i dalje zalaganje za socijaldemokratske ideje kao što su poštenje, jednakost i sloboda građana, poštena plaća, mogućnost dostojanstvenog života od rada, sigurnost u starijim danima, mogućnost da građani mirno mogu otići u mirovinu, zaštita manjinskih skupina, od nacionalnih, spolnih i svih drugih, shvaćanje da je to bogatstvo, a ne teret društva. Inkluzivnost je tu jači izraz od suživota. Zalagat ćemo se za progresivne ideje društva.

• Kako komunicirate i kako ćete komunicirati s kolegama iz bivše stranke?

- Zasad se nismo pretjerano sretali po hodnicima, postojimo tek 72 sata. I činjenica je da ne možemo nestati ni jedni, ni drugi. Naravno da svi imamo kolege i kolegice u SDP-u s kojima smo više ili manje prijatelji. Neke cijenimo više, neke manje. U konačnici će možda opstati dva socijaldemokratska kluba. Jer, u konačnici, otišli smo zbog politike Peđe Grbina i činjenice da to više nije stranka koja je bila prije nekoliko godina.

• Hoće li birače zbunjivati dva socijaldemokratska kluba u Saboru?

- Mislim da će birači vrlo brzo moći vidjeti razliku, prije svega, u našem radu.

• Hoćete li vraćati mjesta u Saboru bivšoj stranci, SDP-u?

- Vjerojatno će biti nekih korekcija, ali one će biti minimalne.

• Kakav vam je Bernardić?

- Kolega kojega poznajem godinama, dobar i pošten prijatelj koji se zna boriti kao lav za ono u što vjeruje. Mislim da je i dalje vrlo motiviran za rad. Uostalom, ne bi bio ovdje da se ne bavi socijaldemokracijom, ne bi bio u SDP-u dosad.

• Kako ćete surađivati sa SDP-om?

- Po definiciji stvari, mi smo opozicija vladajućima, to ćemo ostati i dalje. Što se tiče suradnje s drugim strankama, uključujući SDP, sve ideje koje ocijenimo korisnim podržat ćemo kao što smo to radili i dosad, iako to ne znači da će imati našu bjanko podršku. No, dajte nam trenutak, kao klub postojimo tek 72 sata, moramo se i mi 'zalaufati'.

• Što će biti sa SDP-om?

- To je pitanje za njih, mi smo okrenuti prema budućnosti i radu.

• Je li vam laknulo odlaskom iz SDP-a?

- Na neki način jest, iako je to bila teška, vrlo emotivna odluka. Ali, kad netko igra s ciljem da te izgubi, onda mu treba pustiti da pobijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:27