JE LI BILO PRITISAKA?

Domagoj Hajduković traži zapisnike o sastancima predstavnika Vlade i DORH-a

Ocjenjuje da zadnjih dana u javnom prostoru svjedočimo kakofoniji o pritiscima na rad DORH-a

Domagoj Hajduković

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković izvijestio je u subotu da je u pismu premijeru i DORH-u zatražio javnu objavu zapisnika o formalnim i neformalnim sastancima predstavnika Vlade i DORH-a, kako bi se vidjelo ima li političkog utjecaja na DORH.

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministrima i glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, zastupnik Hajduković je poslao putem medija.

"Zbog mnogobrojnih afera koje su se proteklih dana pojavile u javnosti, a odnose se na najružniju i najgrublju povredu demokracije - politički utjecaj na neovisnost DORH-a, kao direktno izabrani predstavnik građana u Saboru, tražim od premijera, ministara i DORH-a javnu objavu zapisnika sa svih sastanaka između predstavnika Vlade i predstavnika DORH-a", naveo je.

Zastupničkim pitanjem zatražio je informacije o točnim datumima i temama svih sastanaka između predstavnika DORH-a i predstavnika Vlade u posljednjih godinu dana, kako bi se saznalo, kaže Hajduković, tko ne govori istinu i jesu li naše institucije doista neovisne kako ih HDZ pokušava prikazati.

Ocjenjuje da zadnjih dana u javnom prostoru svjedočimo kakofoniji o pritiscima na rad DORH-a, zato očekuje da je "upravo u interesu premijera, ali i državne odvjetnice, biti u potpunosti transparentan oko procesa koji su od interesa poreznih obveznika koji plaćaju rad dužnosnika i imaju pravno na pristup važnim informacijama".

Hajduković kaže kako bi volio da se u budućnosti više razgovara o tome kako unaprijediti rad DORH-a, osnažiti njegove ljudske i infrastrukturne potencijale, a ne o subjektivnim ocjenama njihovog rada i o temama, koje se mogu shvatiti kao uplitanje u rad ove institucije, čiji je osnovni preduvjet za efikasno obavljanje svojih dužnosti – neovisnost.

"Ukoliko do petka 3. lipnja 2022. javnost ne dobije tražene zapisnike i tražene podatke, obratit ću se relevantnim međunarodnim institucijama koje čuvaju vladavinu prava i bore se protiv korupcije", zaključio je u pismu saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:46