ALI NE SUTRA...

Dolazi drastičan pad temperature, Mali Vakula upozorava: ‘Vrijeme će biti ajme majko...‘

Najobilnije oborine se očekuju na širem riječkom području i u Hrvatskom primorju

Ivan Šolić poznatiji pod nadimkom Mali Vakula

 Paun Paunovic/Cropix

Za vikend fokus meteorološke javnosti ovog puta (malo za promjenu) neće biti na Dalmaciji već na Gorskom kotaru, Lici i brežuljcima kontinentalne Hrvatske gdje će se formirati snježni pokrivač. Pod utjecajem ciklone sa središtem nad najbogatijom pokrajinom u Italiji, u noći na subotu oborine će se iz Slovenije proširiti na sjeverni Jadran i Gorski kotar, a prema jutru će se širiti i na ostatak obale.

Najobilnije oborine se očekuju na širem riječkom području i u Hrvatskom primorju. U kasnim poslijepodnevnim satima temperatura zraka "po visini" će naglo padati pa će kiša brzo prelaziti u snijeg u Gorskom kotaru, Lici, Zagorju (ne Zagori!), brežuljcima unutrašnjosti domovine. Ukoliko sutra planirate na put prema unutrašnjosti, naročito prema večernjim satima, topla preporuka – pratite službena upozorenja DHMZ-a i HAK-a na zimske uvjete na cestama. Također, spomenimo kako su prognostički modeli optimistični po pitanju akumulacije snijega do polovice idućeg tjedna na domaćim skijalištima, koja si ipak nekako možemo i priuštiti. Ohrabrujuća je to vijest na klimatološki početak zime (1. prosinca) za sve ljubitelje snježnih radosti.

Vrijeme u Dalmaciji u subotu – ajme majko, olujna južina...

Vrijeme u Dalmaciji u subotu, na samom klimatološkom početku zime, gotovo da ne može biti gore za čitatelje osjetljive na južinu, a koja će sutra biti meteorološka tema broj 1 u Dalmaciji. DHMZ je u narančasto "obojio" Dalmaciju i upozorava na jako i vrlo jako jugo, mjestimice s olujnim udarima. Upozorenje dovoljno da se sutra (ukoliko baš nemate izbora) držite podalje od mora.

Najjači udari juga se očekuju kasno ujutro, dok će u drugom dijelu dana jugo okretati na lebić. Iako će biti znatno povoljnije (i sterilnije) u odnosu na sjeverni Jadran, bit će vrlo nestabilno uz mogućnost kiše, pljuskova i grmljavine, naročito u Zagori. Temperatura zraka, doduše kao i današnja, bit će neuobičajeno visoka (do 20 stupnjeva Celzijevih!) Uz sve navedeno, biometeorološke prilike će biti, blago rečeno – katastrofalne, stoga, po uzoru na Dubrovačku Republiku koja je za vrijeme južine otkazivala sve važnije aktivnosti, ukoliko imate neki važan poslovni sastanak za sutra, odgodite ga...

Nedjelja – temperaturni i biometeorološki ‘šok‘

Možemo slobodno reći kako će nedjelja "izliječiti" sve meteoropate, ali i da ćemo se (ponovno) morati dobro ušuškati jer će temperatura zraka (u odnosu na subotu) drastično pasti! U ranim jutarnjim satima nešto malo više naoblake, pa u tom periodu može rijetko biti i slabih oborina, ali bura će vrlo brzo "rastjerati" oblake i najaviti jedan savršen (i zdrav) dan.

Bura će biti jaka, temperature svježe i jedva dvoznamenkaste uz obalu, dok će u Zagori biti prohladno, stoga toplo se obucite i uživajte u nedjelji (poslije subote, trebat će vam!). U večernjim satima uz obalu i na otocima će biti prohladno (temperatura će pasti ispod 5 stupnjeva Celzijevih) dok će Zagora već u ranim večernjim satima utonuti u novi minus, a u ponedjeljak bi se mogla probuditi s debljim mrazom.

KAKO MJERIMO BRZINU VJETRA?

Prema "Meteorologija za korisnike", Branka Penzar i dr., vjetar se mjeri na visini 10 metara nad otvorenim terenom. Vjetrulja pokazuje odakle puše vjetar (puni krug se dijeli na 16, 32 ili 36 smjerova). Brzina vjetra se najčešće mjeri anemometrom (sa šalicama koje se okreću), katkad i propelerom. Od anemometra i vjetrulje bolji su mehanički, električni i elektronski anemografi koji bilježe smjer i brzinu vjetra. Brzina vjetra se iskazuje pomoću Beaufortove ljestvice za jačinu vjetra i to oznakom 0 za tišinu pa sve do najviše vrijednosti 12 za orkan koji "pustoši cijelu krajinu", navodi se u literaturi. Brzina vjetra na prognostičkim kartama još se iskazuje u: čvorovima, m/s, km/h... Profesionalni anemometri su zaista skupi, dok na popularnim online trgovinama solidne anemometre (za vlastitu upotrebu) možete naći već za nekoliko desetaka dolara (nerijetko s uključenim senzorom za izmjeru temperature zraka). Bez sumnje, anemometar je uređaj koji bi svaki prosječni ljubitelj meteorologije trebao imati u svom džepu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:59