SLUČAJ ČAVAJDA

Doktorica iz Petrove: ‘Prijevremeni porod radimo i u Hrvatskoj, ali ne i feticid‘

"Prije godinu dana porodili smo riječku trudnicu koja je nosila dijete ‘bez mozga‘. Nakon prijevremenog poroda dijete je umrlo"

Dr. Vesna Elveđi Gašparović voditeljica je Centra za prijevremeni porod u Petrovoj

 Davor Pongracic/Cropix

O žalbi trudnice Mirele Čavajde odlučivat će ovih dana drugostupanjsko povjerenstvo KBC-a Zagreb koje bi trebalo utvrditi ima li ona pravo u Hrvatskoj završiti trudnoću u 28. tjednu zato što "dijete ima tumor na mozgu i gotovo nema šanse za preživljenje". Skandal je izbio kad je Čavajda objavila da joj je u KB-u Sveti Duh rečeno da "pomoć potraži u Sloveniji jer joj u Hrvatskoj nitko neće napraviti pobačaj zbog visokog stadija trudnoće". Točno je zapravo da se pobačaj u 26. tjednu trudnoće ne radi nigdje, ali to ne znači da se ne može učiniti prijevremeni porod postoje li dokazi da je medicinski problem ploda nespojiv sa životom.

Nespojivo sa životom

Mirela, na žalost, nije prva trudnica koja je dobila takav naputak liječnika što se često povezuje s prizivom savjesti dijela hrvatskih ginekologa koji "ne žele raditi pobačaje". No, liječnici upozoravaju da se nerijetko brkaju pojmovi, odnosno da se nakon 22. tjedna trudnoće nigdje pa ni u Hrvatskoj ne rade pobačaji, već isključivo prijevremeni porodi, a razlog može biti problem sa zdravljem majke ili djeteta. Ono što se u Hrvatskoj, ali i u nekim drugim zemljama, ne radi je feticid prije prijevremenog poroda, odnosno usmrćivanje ploda, a u Sloveniji je to moguće.

O tome što se događa s rizičnim trudnoćama, kome se trudnice trebaju obratiti prije nego odluče otići, primjerice, u Sloveniju, kako se organizira liječenje i briga o trudnicama i nerođenoj djeci s rizikom razgovarali smo s prof. dr. Vesnom Elveđi Gašparović, voditeljicom Referentnog centra za prijevremene porod u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb gdje je prije godinu dana pomoć potražila i riječka trudnica koju su zbog malformacije ploda također slali u Sloveniju.

U Petrovoj je etičko povjerenstvo utvrdilo da se radi o djetetu "bez mozga" što je nespojivo sa životom, induciran joj je prijevremeni porod, a dijete je netom po rođenju umrlo.

"U naš centar osim iz Zagreba dolaze trudnice iz cijele Hrvatske. Naime, oko 10 posto svih trudnoća završi prijevremenim porodom i to iz raznih razloga. Moguće je da trudnica ima zdravstvenih problema prije ili su nastali tijekom trudnoće ili se radi o problemu fetusa. Ovisno o situaciji formiraju se konziliji stručnjaka u kojima je obavezno i naša klinička psihologinja. U tim konzilijima osim ginekologa može biti, primjerice, i onkolog ako trudnica ima neku zloćudnu bolest, zatim neurolog, imunolog ako je riječ o nekim imunološkim deficitima. Riječju, svi oni koji mogu pomoći ženi i čisto medicinski, ali i psihološki u takvim trenucima. Isti je postupak ako se radi o problemu s nerođenim djetetom", objašnjava prof. dr. Elveđi Gašparović.

Srčana greška

"Na našem odjelu trenutačno imamo trudnicu s rizičnom trudnoćom jer djetetu je dijagnosticirano tzv. hipoplastično srce odnosno urođena srčana greška koja nastaje kad se lijeva strana srca ne razvija normalno što rezultira nedovoljnom opskrbom krvi kisikom. To dijete, moglo bi se reći, ima pola srca a znamo da za život trebamo funkcionalno i zdravo srce. No, dijete ima šanse da preživi. To nije razlog za prijevremeni porod 'zbog bolesti djeteta na zahtjev trudnice'. Naprosto, postoji li šansa da dijete preživi i da se liječi, ni jedno povjerenstvo ne može odlučiti da djetetu trebamo oduzeti život", naglašava Elveđi Gašparović.

Dodaje da se u suprotnom može dogoditi da se protiv liječnika, ako bi to učinio, pokrene i kazneni postupak jer je djetetu oduzeo šansu za život. Naglašava da to nema nikakve veze s prizivom savjesti, da ona sama nema tu dilemu i da se u Petrovoj rade pobačaji do zakonski dopuštene granice, odnosno 10. tjedna trudnoće, te da ima dovoljno liječnika koji će učiniti taj zahvat.

Što se pak tiče feticida, odnosno usmrćivanja djeteta prije prekida trudnoće induciranim prijevremenim porodom zbog toga što je život djeteta nespojiv sa životom (TOPFA), ta se praksa vrlo rijetko primjenjuje, poglavito u Europskoj uniji. Za to je nužan je neoboriv dokaz da dijete zbog "fetalne anomalije" uopće nema nikakvu šansu za preživljavanje, a neke zemlje zahtijevaju da se takve malformacije moraju nalaziti na službeno odobrenoj listi.

Kako se postupa u teškim slučajevima

1) Ovisno o situaciji formiraju se konziliji stručnjaka u kojima je obavezno i naša klinička psihologinja. Svi koji mogu pomoći ženi i čisto medicinski, ali i psihološki

2) Na odjelu imamo trudnicu čijem je djetetu dijagnosticirano tzv. hipoplastično srce. No ima šanse da preživi. To nije razlog za prijevremeni porod 'zbog bolesti djeteta na zahtjev trudnice'

3) Za feticid je nužan neoboriv dokaz da dijete zbog "fetalne anomalije" uopće nema nikakvu šansu za preživljavanje, a neke zemlje zahtijevaju da se takve malformacije moraju nalaziti na službeno odobrenoj listi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 04:28