STANJE EPIDEMIJE

Doktori suglasni, u hrvatskim bolnicama nije alarmantno: ‘Srećom, zasad smo daleko od ogromnih brojki‘

"Britanca" još u veljači nije bilo više od 25%, češki soj se gotovo izgubio, a južnoafrički se nije proširio
 Goran Mehkek/Cropix

Situacija nije dobra, ali, barem zasad, još u bolnicama nije alarmantna, suglasni su bolnički liječnici i mikrobiolozi koji ovih dana vrlo pozorno prate povećanje broja zaraženih. Naime, očekivano, s rastom broja pozitivnih na covid-19 raste i broj hospitaliziranih, a laboratoriji imaju sve više posla. U utorak je tako u bolnicama bilo 1029 pacijenata, četiri manje nego dan ranije, a 92 osobe su bile na respiratoru.

"Da, posljednjih petnaestak dana bilježimo rast broja pacijenata i danas smo ih imali 158 od kojih je 33 bilo na respiratoru. U više od 60 posto slučajeva radi se o zaraženima britanskim sojem koronavirusa. Srećom, zasad smo daleko od onih ogromnih brojki otprije kojih mjesec kada su nam kapaciteti doslovno bili prebukirani, ali spremni smo, bude li se situacija pogoršala, na brzu prilagodbu", kaže dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava. Dodaje da je ono što se moglo uočiti u posljednje vrijeme pad dobne strukture hospitaliziranih.

Spas je cijepljenje

"Dok su nam pacijenti u prošlom valu korone bili uglavnom stariji od 80 godina, trenutno imamo čak one rođene 1970. pa i 1980. odnosno uglavnom su mlađi od 70 godina. Vjerojatno je to posljedica cijepljenja starijih poglavito u domovima, koji su sad ipak više zaštićeni", objašnjava prof. dr. Lukšić.

Da je britanski soj virusa trenutno dominantan u Hrvatskoj, potvrđuje nam i dr. Jasmina Vraneš, šefica Službe za mikrobiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

"Povećao nam se broj PCR testiranja trenutno na 700 do 800 dnevno. Brojevi posljednja dva tjedna rastu, a među testiranima više od polovice ima britanski soj virusa koji još u veljači nije bio proširen više od 25 posto među testiranima, što znači da se radi o hiperinfektivnoj varijanti. Češki se gotovo 'izgubio', a južnoafrički koji je zabilježen kod četvero građana nije se proširio", objašnjava dr. Vraneš. Dodaje da se britanska varijanta korone bilježi najviše u kolektivima poput škola, vrtića, zatvora.

Uz PCR testiranje čiji se rezultati bilježe u službenu statistiku zaraženih, dio građana testira se brzim antigenskim testovima. Pad ili rast pozitivnih na tim testovima govori o situaciji s epidemijom. U Zagrebu se to može učiniti na 13 mjesta u domovima zdravlja predbilježbom na digitalnoj platformi.

Unatoč ukupnom rastu pozitivnih u zadnja dva tjedna, stručnjaci se nadaju da neće biti eksponencijalni.

"Spas je u što više cijepljenih jer samo tako možemo suzbiti virus. Potvrđuje nam to primjer Izraela gdje je cijepljeno 85 posto starijih od 60 godina i oko 50 posto ukupne populacije. Naime, značajan pad incidencije korone bilježi se samo u populaciji starijih od 60 unatoč primjeni epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi u toj zemlji", kaže prof. dr. Vraneš.

U Domu zdravlja Zapad 29% pozitivnih

"Danas smo imali 246 testiranih, od kojih su 72 bila pozitivna ili 29,27%. U zadnja dva tjedna u prosjeku imamo od 200 do gotovo 400 testiranih dnevno u našem domu zdravlja. Broj pozitivnih je 8-30 posto.

Teško je reći hoće li se današnji trend povećanja nastaviti jer smo, npr., jedan dan početkom mjeseca imali 31% od 214 testiranih, a potom su brojke pale i uglavnom se kreću 12-20%", objašnjava ravnatelj zagrebačkog Doma zdravlja Zapad, dr. Miroslav Hanževački.

U zadnja dva tjedna u tom domu zdravlja testirano je 4465 građana, od kojih je 813 bilo pozitivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:19