POTREBAN JE OPREZ

Doktori iz KB Dubrava: Stanje je podnošljivo. Iako se kliničke slike brže pogoršavaju, smrtnost je manja

‘U post-covid ambulanti imamo one s respiratornim problemima, ali i nesanicom, umorom, neurološkim smetnjama...‘
KB Dubrava
 Tomislav Kristo/Cropix

Đivo Ljubičić, internist-pulmolog iz KB Dubrava, za RTL je kazao da se u trenutku njegova razgovora s novinarom u toj bolnici nalazi 321 bolesnik, od čega je 53 bolesnika u jedinicama intenzivnog liječnika, dok je 31 bolesnik na respiratoru.

U odnosu na prošlu godinu, smrtnost je ipak nešto manja.

- Ako uspoređujemo s tim mjesecima situacija je teška jer imamo mlađe bolesnike u 40-ima, 50-ima, klinička slika se puno brže razvija nego u jesen, ali sreća u nesreći je da se bolesnici uspkos tome brže oporavljaju tako da je smrtnost manja nego u zimu, kazao je Ljubičić.

Prošli tjedan otvoren je još jedan odjel za intenzivnu njegu, ali to širenje, kaže Ljubičić, ne može ići unedogled.

- Sustav je osmišljen da se može proširiti, ima dovoljno kapaciteta, ali ni to ne može ići u beskonačno. Imamo u planu otvoriti još jedinica, ali jedina borba protiv ove bolesti je cijepljenje.

Dodatan problem su i svi oni koji pate od tzv. 'dugog covida'.

- Mi smo već od jeseni osnovali post-covid dnevnu bolnicu u kojoj smo do sada imali 1600 bolesnika koji imaju prvenstveno respiratorne simptome budući da je covid respiratorna bolest, ali postalo je jasno da osim plućnih bolesti sve više nam dolaze ljudi s umorom, neurološkim smetnjama, nesanicama, smetnjama sluha, okusa i mirisa, a sve to može potrajati čak do 6 mjeseci, i ne znamo koje dugoročne posljednice će biti.

Česti su, kaže, i oni koji imaju problema s pamćenjem i anksioznošću.

- Prema međunarodnim podacima, udio tih bolesnika je od 30 do 60 posto. To dosta varira ovisno o kojim skupinama bolesnika se radi. Oni koji su bili u intenzivnim jedincima, čest je slučaj da se bore s time, kazao je Ljubičić za RTL.

Anesteziolog iz iste bolnice, Nikola Bradić, za N1 rekao je kako je u covid bolnici u Dubravi stanje još uvijek podnošljivo.

- Situacija u bolnici je relativno pod kontrolom. (...) Dob pacijenata je promijenjena u odnosu na prošlu godinu, sve su mlađi i mlađi bolesnici. Prošle godine smo imali one od 70-80 godina, a sada su često oni koji su 1970. i 1980. godište, a ima i mlađih. To više nije tjedan ili dva dana da su to teži simptomi, a potom da ode na gore, sada već nakon pet ili šest dana neki završe na respiratoru, kaže Bradić.

Kazao je kako im ponovno u pomoć dolaze kolege iz drugih bolnica.

- Kolege s KBC-a Rebro, KBC-a Sestre milosrdnice, te sa Svetog Duha i Merkura pomagali su nam zimus, a nažalost nam sada opet pomažu. Mi smo zadržali naše tri intenzivne jedinice koje smo iz KB Dubrava pokrivali, ali smo unutar tjedan dana otvorili dvije nove gdje su se prvo vratile kolege iz Sestara milosrdnica, a sada i s Rebra. Najpotrebniji su nam anesteziolozi, ali i svi intenzivisti koji imaju to iskustvo i znanje, te medicinske sestre i tehničari bez kojih bi posao bilo nemoguće obaviti, rekao je Bradić.

U ovom trenutku imaju dovoljno lijekova za sve što im treba i pokrivaju sve potrebe bolesnika koje imaju u bolnici, rekao je Bradić i upozorio da se druženja ne bi trebala događati.

- Treba se držati preporuka Stožera, posebno u ovo vrijeme kada situacija nije uopće sjajna. Ljudima nije jednostavno objasniti, znam da se ljudima teško zadržati kod kuće nakon godinu i pol dana pod mjerama. No virus se širi, britanski soj postao je puno brži, treba se čuvati i držati se mjera distance i ne družiti se bez maski, kazao je Bradić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:21