MOŽE LI MU TKO STATI NA KRAJ?

Dok USKOK istražuje, Mamić troši na Bentley

Engleski simbol moći u vlasništvu je čovjeka koji je u pet godina prodao igrača u vrijednosti od sto milijuna eura i nije platio ni lipu poreza
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Zdravko Mamić, šef Udruge građana Dinamo koja ne mora platiti porez državi ni na jedan milijunski transfer i potpisnik zakonski sumnjivih robovlasničkih ugovora s nogometašima, kupio je automobil Bentley vrijedan dva milijuna kuna .

To je za Mamića samo još jedan u nizu simbola moći, malograđanskog pretjerivanja i ultimativnog kiča.

Premda u USKOK-u već mjesecima provjeravaju sporne ugovore s igračima, Mamić ne izgleda nimalo zabrinut. A zašto bi i bio jer iz Ureda za borbu protiv kriminala i korupcije još nisu stigli izvijestiti javnost u kojoj su fazi s istragom.

Državi ništa

Ne brine ga ni to što Dinamo ne mora plaćati porez: iz Vlade nema nikakvih signala da će ikada promijeniti zakon prema kojem Udruga ne mora ništa dati državi iako sklapa neke od najunosnijih poslova u zemlji - transfere nogometnih igrača. Od sto milijuna eura vrijednih transfera država, u pet godina, nije dobila ništa.

Ali, Mamiću zato ne ide loše i želi to pokazati: i građanima, i USKOK-u i Vladi. Zna se da posjeduje vilu na Tuškancu, vikendicu u Gorskom kotaru i jahtu, Ferretti, vezanu u marini Ičići.

S bratom Zoranom ima stanove u Berlinu koje daju u najam. Vozi Mercedes AMG.

- Je... čovjeka koji si nakon 32 godine rada u nogometu ne može kupiti ovakav auto - vidno raspoloženi Zdravko Mamić izašao je jučer poslijepodne iz taksija pred klupskim prostorijama. Dočekala ga je cijela svita novinara i parafrazirani zaključak:

- ‘Je... državu u kojoj je kupnja Bentleyja glavna vijest na naslovnici’. Mamiću, koliko ste vi zapravo “teški”, pitao ga je jedan od kolega.

- Stvarno ne znam, ali znam da ste mi dužni za taxi - nasmijao se i na taj način riješio misterij oko vlasnika novog Bentleyja koji smo uočili dan prije u Maksimiru. Kakav je to bio kontrast. Blještavilo engleskog simbola moći i blagostanja parkirano pred ruševinom hrvatskog nacionalnog stadiona. I kemijski WC u pozadini.

Kralj Mida iz Maksimira

- “Tvrtke koje sam ja vodio pretvorio sam u zlato, uključujući nogometni klub Dinamo. Pa mi iskazujemo dobit od 140 milijuna kuna”, rekao je nedavno u svom vatrenom televizijskom istupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 01:00