SPORNA ODLUKA

Dodjela koncesije bivšeg Radija 101 na saborskom odboru: ‘Puno je šumova i nejasnoća, moramo provjeriti...‘

Prošlog je tjedna odlučeno da se potpiše ugovor s Top radijem o dodjeli koncesije
Logo Radija 101
 Darko Tomas/Cropix

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije, koji vodi Natalija Martinčević iz Reformista, u petak bi se trebao baviti kandidatima za novog ravnatelja HRT-a i Vijećem za elektroničke medije. Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, morao bi doći na sjednicu, a uz njega bi mogli doći i drugi članovi Vijeća i objasniti svoju odluku o dodjeli koncesije bivšeg Radija 101.

- Puno je šumova i nejasnoća vezanih uz odluku o koncesiji na 101 MHz i želimo čuti, provjeriti je li sve ispravno u vezi donošenja te odluke, kazala nam je Martinčević o sjednici Odbora.

- Svidjelo se to nekome ili ne, naša je obaveza raspravljati o toj odluci i želim omogućiti članovima Odbora da saznaju sve okolnosti te odluke, postavljaju pitanja i saznaju sve što je potrebno, rekla nam je Martinčević.

- Svi smo suspektni prema toj odluci jer ono što je objavljivano u medijima ukazuje da tu postoji sukob interesa, koncentracija i druge stvari i želimo da nam Vijeće za elektroničke medije sve to obrazloži i pojasni svoju odluku. Moramo se uvjeriti da je zakon poštivan, kazao je potpredsjednik Odbora Željko Pavić, dodajući da, ako saborski Odbor ne bude zadovoljan odlukom Vijeća za elektroničke medije o dodjeli koncesije za 'stojedinicu', onda će zatražiti da tu odluku preispita.

Naime, saborski Odbor, formalno ne može ništa napraviti.

– Mi možemo donijeti zaključak, mišljenje, pojasnila je Martinčević dodajući da, iako ministrica Obuljen neće biti na sjednici jer to nije njena obaveza, Ministarstvo mora biti prisutno u cijeloj priči.

– Nije na nama da donosimo neku formalnu odluku je li Vijeće ispravno postupilo ili nije, ali svakako ćemo zauzeti stav o dodijeljenoj koncesiji, rekla je Martinčević.

Vijeće je inače, prošloga tjedna na svojoj sjednici još jednom raspravljalo o dodijeljenoj koncesiji, s obzirom na sve prigovore i pokrenute tri tužbe pred Upravim sudom protiv Vijeća i tada je odlučeno da se potpiše ugovor s Top radijem o dodjeli koncesije.

Iako je prvotno odluka kojom je koncesija dodijeljena Top radiju donesena s većinom od šest članova i jednim glasom protiv, ovoga puta je petoro članova glasalo za potpisivanje ugovora, a dva su člana, predsjednik VEM-a i njegov zamjenik, bili protiv potpisivanja ugovora s Top radijem.

Josip Popovac, predsjednik VEM-a i Robert Tomljenović, njegov zamjenik, tada su najavili i da će svaki objaviti svoje izdvojeno mišljenje, ali se to još uvijek nije dogodilo. HAKOM je provjerio ispunjava li Top radio tehničke preduvjete za emitiranje programa i odobrio VEM-u da sklopi ugovor o emitiranju. Postupci protiv VEM-a na Upravnom sudu zbog koncentracije utjecaja, netočnih podataka i drugih razloga koji se stavljaju na teret Ivanu Juriću Kaćuniću, osnivaču Top radija, u međuvremenu se nastavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:38