OBEĆANJE SDP-A

‘Dođemo li na vlast na izborima iduće godine, povećat ćemo prosječne mirovine na 750 eura‘

Promijenit će i pristup prema poduzetnicima tako da im se smanje porezi na dobit, a da oni povećavaju plaće radnicima

Branko Grčić

 Lucija Ocko/CROPIX

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić i saborski zastupnik Branko Grčić najavili su u srijedu kako će ta stranka, dođe li na vlast na izborima iduće godine, povećati prosječne mirovine na 750 eura te se zauzeti za smanjenje poreza na dobit poslodavaca.

"Mi smo rast mirovina i plaća stavili u fokus i SDP će u svojem mandatu povećati prosječne mirovine na 750 eura," rekao je Ostojić na konferenciji za novinare.

Grčić je istaknuo kako će SDP promijeniti pristup prema poduzetnicima tako da im se smanje porezi na dobit, a da oni povećavaju plaće radnicima.

"Ako poduzetnici pokažu društvenu odgovornost i povećaju plaće radnicima da bi ih se zadržalo u Hrvatskoj, onda bi država trebala poduzetnicima smanjiti porez na dobit, a taj bi se novac onda preraspodijelio u korist povećanja plaća radnika", rekao je Grčić. Dodao je kako bi se povećanjem plaća radnika punili socijalni fondovi, posebice mirovinski fond.

Što se tiče povećanja prosječnih mirovina, kaže Grčić, njih u četverogodišnjem mandatu treba podići da budu na razini 50 posto od prosječne plaće, dodavši kako su sad mirovine ispod 40 posto prosječnih plaća.

Smatra kako bi u prvoj godini za trajni porast mirovina trebalo izdvojiti iz proračuna 750 milijun eura, a u sljedeće tri godine po 450 milijuna eura svake godine.

"Stanje s plaćama u obrazovanju i socijali je katastrofalno te je nužno osigurati da te plaće prate barem plaće u privatnom sektoru tako što bi se sustavno reguliralo osnovicom plaće", rekao je Grčić.

Upozorio je kako su u zadnje tri godine pojedine banke udvostručile svoje profite, a profitirali su i veliki trgovački lanci koji, kako je rekao, imaju veću stopu profita u Hrvatskoj, nego u domicilnim zemljama.

"To je prostor u kojem će trebati primijeniti politiku odvraćanja od daljnjeg rasta cijena", ustvrdio je Grči tumačeći profite velikih trgovačkih lanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:27