NAKON DVOSTRUKOG UBOJSTVA U ĐAKOVU

'DOĆI ĆU S KALAŠNJIKOVOM I PONOVITI ONO ŠTO JE BILO U ĐAKOVU' Raste broj incidenata, u tri dana zabilježena dva nova napada na socijalne radnike

U srijedu je radnicima prijetio 40-godišnji Riječanin, a u petak u Belom Manastiru 39-godišnji Baranjac
 Nikola Patković / Hanza Media

“Doći ću s kalašnjikovom i ponoviti ono što je bilo u Đakovu”, riječi su kojima se zaštitaru na ulazu u zgradu Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru u petak oko 13 sati obratio 39-godišnji Baranjac nakon što mu je zaštitar rekao da ga nitko u Centru ne može primiti te da dođe 26. rujna, za kada je i dobio poziv iz Centra.

- Bio sam na terenu kad me nazvala zamjenica i rekla što se dogodilo, a ja sam joj rekao da odmah obavijesti policiju, što je ona i učinila. Nakon tragedije koja se dogodila našim kolegama u Đakovu odlučili smo da ćemo sada svaku, pa čak i najbenigniju prijetnju prijavljivati policiji, jer želimo da se tako nešto više nikada i nikome ne dogodi. U ovom slučaju sve je ostalo na prijetnji, a nije bilo ni fizičkog sukoba - rekao nam je Đimi Fuštin, ravnatelj CZSS-a u Belom Manastiru.

No, iz priopćenja PU osječko-baranjske, čiji su službenici izašli na teren, jasno je da se tragedija mogla dogoditi. Kod 39-godišnjaka je, naime, pronađen čitav arsenal ilegalnog oružja, streljiva, eksplozivnih sredstava... Policija je taksativno navela da su pretragom njegova doma i drugih prostora pronašli i oduzeli “više komada vojnog oružja, protuoklopnu i minobacačku minu, više kilograma eksploziva TNT I PEP 500, dimne i ručne bombe, aluminijske detonatore, više komada raznog streljiva i dijelova za oružje”.

Reagiranja

Ovo je drugi slučaj ozbiljnih prijetnji socijalnim radnicima u samo nekoliko dana. Zbog prijetnji upućenih socijalnoj radnici tijekom obiteljskog nadzora, 40-godišnji Riječanin prošli je tjedan završio u istražnom zatvoru u kojem je i zadržan da ne bi mogao ponoviti kazneno djelo ili utjecati na svjedoke.

Prijetnje, kako su nam rekli u policiji, nisu upućene izravno, nego ih je 40-godišnjak “poručio” preko kolegice, djelatnice Centra za socijalnu skrb. Prema neslužbenim informacijama, rekao joj je da kolegici kaže da “zna gdje njena djeca idu u školu i da će ih pregaziti autom”. To se, prema policiji, dogodilo prošle srijede, a dan nakon uslijedilo je uhićenje te je 40-godišnjak završio s kaznenom prijavom.

- Nakon događaja kakav je bio onaj u Đakovu naravno da se probude duhovi pa neki korisnici koji su i inače agresivni znaju u centrima komentirati nešto poput “nije ni čudo da vam se to dogodilo, dogodit će se opet” i slično - komentirala je za Jutarnji list Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika. Dodala je kako ne misli da se broj prijetnji stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi povećao nakon ubojstva socijalne radnice u Đakovu, ali je moguće, kaže, da se u zadnje vrijeme takvi slučajevi češće prijavljuju.

- Nismo više skloni sve to tolerirati, više se prijavljuje ravnateljima pa onda i policiji, a moguće je i da policija sada nešto ozbiljnije reagira - smatra Karačić.

Inače, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković odredila je rok od 30. rujna da se u svim centrima za socijalnu skrb u Hrvatskoj osigura fizička i tehnička zaštita. To će, kažu, uključivati postavljanje rengena i/ili uvođenje ručnih detektora u svim centrima gdje ih dosad nije bilo, kao i veće ovlasti za zaštitare, pa bi od početka listopada oni mogli imati dozvolu za nošenje oružja.

Mjere sigurnosti

- Ministarstvo prati i pomaže centrima u realizaciji svih tih mjera zaštite i za to su sredstva osigurana. Koliko zaštite će uvesti ovisi o potrebama svakog pojedinog centra - poručili su.

Ipak, ravnatelj Centra u Belom Manastiru Fuštin istaknuo je da su dobili suglasnost i kreću u nabavu vrata koja očitavaju metal te ručnih detektora metala, ali da njihovi zaštitari i dalje neće biti naoružani.

Pomoći bi, nadaju se, moglo i dodjeljivanje statusa službenih osoba svim stručnim radnicima u sustavu socijalne skrbi koje je s izmjenama Kazenog zakona najavljeno za početak 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:01