'MEDICINSKI TURIZAM'

Dobrodošli u Hrvatsku: Ljudi su divni, more prekrasno, a liječenje potpuno besplatno

ZAGREB - Troškove liječenja Australke Tanie Hearnden (24), koja je jedva preživjela pad s dubrovačkih zidina, u dubrovačkoj Općoj bolnici procjenjuju na stotinjak tisuća kuna. Izveli su, naime, niz složenih medicinskih zahvata poput odstranjivanja slezene i bubrega, na Jedinici intenzivnog liječenja doslovce je povratili u život, a zbog svega im je neizmjerno zahvalan i njezin suprug.

No, čini se kako bi sve moglo ostati na toj zahvalnosti. Naime, Hrvatska i Australija nemaju dogovorene konvencije ni potpisane ugovore o naplati troškova liječenja u toj situaciji, pa se dubrovačka bolnica zasad oslanja samo na usmenu garanciju njezinog supruga da će troškove liječenja podmiriti.

Potvrdio nam je to i ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan koji se nada da će bolnica “možda ipak uspjeti naplatiti dio troškova”.

- No, mi smo svejedno zadovoljni jer smo učinili humano djelo. Moglo bi se reći da smo tim činom barem malo osvjetlali sliku Dubrovnika u Australiji nakon još uvijek nerazjašnjene situacije oko Britt Lapthorne - kaže Bazdan.

Njegovo je osoblje humanost pokazalo i prema suprugu stradale Tanie kojem su, nakon što je doslovce prestajao noć ispred Jedinice intenzivnog liječenja, dali sobu da prespava i nahranili ga.

Bolnica u Zadru bilježi, prema pisanju Slobodne Dalmacije, trideset posto slučajeva u kojima od turista nisu uspjeli naplatiti račune za liječenje, što ih je “olakšalo” za oko 370 tisuća kuna, u Dubrovniku oko deset posto, a u KBC Split takve podatke za ovu sezonu još nemaju.

I dok s nekim zemljama, naročito onima čiji su državljani tradicionalno skloni ljetovanju u Hrvatskoj, naša zemlja ima potpisane ugovore (bilo da se radi o dogovorima o reciprocitetnom liječenju ili naplati), za neke je račune naplatu jednostavno nemoguće osigurati.

Hipokratova zakletva, ali i humanost, liječnike ipak obvezuju da medicinsku uslugu pruže, a tek potom pitaju ima li je pacijent kako platiti.

U zadarskoj bolnici događa se tako niz neugodnih situacija, pacijenti-stranci bježe im s odjela, kukaju kako nemaju novca ili lažu da su izgubili putovnicu.

- Doskočili smo tom problemu, u stalnom smo kontaktu s mnogobrojnim osiguravajućim kućama diljem svijeta, konzulatima i samim pacijentima. Maksimalno se trudimo osigurati naplatu te smo neplaćanje sveli na oko deset posto - kaže ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan. T. Kukec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 01:24