I DALJE POD NADZOROM

Dobre vijesti iz Splita: Rodilje koje se liječe od covida su bolje, skinute su s ventilacije i ECMO uređaja

Zbog komplikacija od koronavirusa obje su trudnice hitno porođene carskim rezom i smještene na Odjel intenzivnog liječenja

Ilustracija

 Sem Van Der Wal/Afp/Profimedia

Na Odjelu intenzivnog liječenja KBC-a Split obje rodilje koje se liječe od covida su u boljem zdravstvenom stanju. Naime, jedna je skinuta sa strojne ventilacije, a druga s ECMO uređaja, potvrdili su liječnici, izuzetno zadovoljni zbog takvog ishoda. Obje su do daljnjega pod strogim liječničkim nadzorom, a što je najvažnije, i njihove bebe su dobro, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo da su zbog komplikacija od koronavirusa obje trudnice hitno porođene carskim rezom i smještene na Odjel intenzivnog liječenja. Jedna je od njih, inače 1991. godište, bila u izuzetno teškom stanju te je stavljena na uređaj koji zamjenjuje izmjenu plinova u organizmu, odnosno rad pluća, što se smatra praktično posljednjim izlazom za pacijenta kada zakažu funkcije disanja. No pravodobnom reakcijom splitskih anesteziologa mlada majka, za koju se zna da je iz Metkovića, uspješno se od ovog petka polako vraća samostalnom disanju.

U KBC-u Split su trenutno tri ECMO uređaja, jer jedan je ovo ljeto posuđen Klinici Fran Mihaljević. Služe za tretman izvantjelesne membranske oksigenacije koji privremeno održava bolesnika na životu kada njegov kardiovaskularni ili respiracijski sustav ne funkcioniraju dostatno da bi ga održali na životu.

"Koristi se u slučaju kada sama strojna ventilacija nije učinkovita, jer ne postoji dovoljna respiracijska površina za difuziju kisika u krv", pojasnio je dr. Mihajlo Lojpur, splitski anesteziolog, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 20:33