ŠOKANTAN SLUČAJ

DOBRE VIJESTI IZ SOLINA 'Djevojčici oko nije ozlijeđeno, ali zdravstveno stanje je i dalje ozbiljno...'

Učenici (7) se za vrijeme igre kišobran zario u oko nakon čega je hitno hospitalizirana
 Mario Todoric / CROPIX

Bilo je oko devet sati ujutro. Dobili smo dojavu iz solinske Osnovne škole ‘Vjekoslav Parać’ o ozljedi djevojčice. Bila je, prema dojavi, u jako lošem stanju. Kao i uvijek, reagirali smo najbrže što smo mogli. Za svega tri, četiri minute stigli smo na mjesto događaja - tim je riječima za Slobodnu Dalmaciju dr. Ivan Žaja, 28-godišnji liječnik, opisao početak dramatične intervencije solinskog liječničkog tima Hitne pomoći u srijedu ujutro u Solinu.

- Dolaskom u školu, na mjesto događaja, djevojčicu smo zatekli pri svijesti. Odmah smo je prebacili u vozilo Hitne pomoći. Na putu do bolnice, koji je trajao oko osam minuta, uglavnom je bila pri svijesti, a na trenutke bi se tek “gubila”. Borili smo se održavati je na životu, pri svijesti... Poduzeli smo sve što je u skladu s pravilima struke. Nakon dolaska na Firule odmah nas je dočekao tim liječnika, i to na Hitnom pedijatrijskom prijemu koji je preuzeo daljnje postupanje nad djevojčicom - prepričava nam ovaj mladi liječnik koji na Hitnoj pomoći u Solinu radi od srpnja ove godine.

- Sada je najvažnije da djevojčica bude dobro, kaže nam na kraju dr. Žaja.

Tim željama pridružuje se i cijeli tim Hitne koja ju je u srijedu vozila do Firula. A ravnatelj Hitne pomoći dr. Leo Luetić kazao je kako im godi kada ih građani hvale zbog brzih intervencija.

- Držim da se naš redovni posao uvijek mora odvijati brzo i profesionalno, i želja nam je da i dalje ostanemo efikasni. Djevojčici ozlijeđenoj u školi u Solinu želim što brži oporavak, a svojim ljudima čestitam na brzoj intervenciji. Zbog ograničenog broja timova hitne medicine nekada nas se malo i čeka, a u ovoj priči, eto, to nije bio slučaj, zaključio je dr. Luetić.

Dr. Saraga: 'Oko nije ozlijeđeno, ali stanje je i dalje ozbiljno...'

Djevojčica je stabilno, stanje je dobro premda ozbiljno, jer čim se radi o ovakvim ozljedama i očuvanju života, iziskuje posebnu pažnju, doznajemo od prof. dr. sc. Marijana Sarage, predstojnika Klinike za dječje bolesti Kliničkog bolničkog centra Split, pri kojoj se na Jedinici intezivnog liječenja za djecu nalazi, u bizarnoj nesreći ozlijeđena sedmogodišnjakinja.

- Izazvali smo duboku sedaciju, odnosno induciranu komu jer njeno tijelo ne smije trošiti energiju i to je najbolji način za brži oporavak djeteta. Na respiratoru je i dalje. Izuzetni liječnički tim se brine za nju, konzilij čiji su članovi maksilofacijalni kirurg, neurokirurg, okulist i doktori iz dječje klinike. Oni prate njeno stanje, i u ovoj fazi liječenja je sve u redu. Sama težina ozlijede zahtijeva vremena, te vam previše detalja u ovom trenutku i ne mogu dati, ni iznijeti. Oko je sačuvano, nije ozlijeđeno oko već područje oko oka, očne duplje, okolna struktura glave, govori nam doktor Saraga, želeći, kao i svi mi, da djevojčica što prije ozdravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:12