SLUČAJ IZ 2012.

‘Dobili smo info da se nije pojavila osoba za koju smo znali da piše ispit. Bilo nam je čudno...‘

Svjedočenjem bivšeg voditelja Pnuskoka nastavljeno je suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacijama
Vlado Rajić
 
 Damir Krajac/Cropix

Svjedočenjem nekadašnjeg voditelja zagrebačkog Pnuskoka Mirka Kučine, koji je potvrdio kako je više policajaca znalo da se provode određene tajne mjere, u četvrtak je nastavljeno suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacijama iz tajnih Uskočkih istraga od 2010. do 2012.

Kučina je kazao da je pristup mjerama koje su se provodile, poput slušanja razgovora, imali policajci koji su bili određeni za rad u određenoj operativnoj akciji.

Svjedok je kazao da je imao uvid u sve mjere koje su u tijeku u svim operativnim akcijama, ali da nema saznanja bi li iz sadržaja konkretnog spisa, koji je vezan uz operativnu akciju, bilo vidljivo tko sve ima uvid u posebne dokazne radnje.

Kučina je ispričao i kako se doznalo da su pojedine tajne istrage kompromitirane te je opisao istragu koja se vodila zbog kupnje ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

''Dobili smo obavijest da se osoba za koju smo imali informaciju da piše ispit nije pojavila na polaganju tog ispita. Bilo nam je čudno jer je toj osobi to bio zadnji rok za polaganje ispita pa sam ja o svemu obavijestio svog nadređenog'', kazao je svjedok.

Prije ispitivanja Kučine, sudac Tomislav Juriša je zbog epidemioloških mjera odredio da svakog optuženika zastupa po jedan branitelj, dok su ostali zamoljeni da napuste sudnicu. Branitelji su se tome usprotivili, smatrajući da se time krše prava na obranu te su zatražili da sud osigura adekvatan prostor kako bi na raspravi mogli nazočiti svi branitelji.

Sudac Juriša je ostao pri svojoj odluci pa je rasprava nastavljena na način da u sudnici nazoči samo po jedan branitelj za svakog optuženika.

Od početka suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženka odbacuje sve točke Uskokove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

Uskok je, osim njih, uz osječkog poduzetnika Željka Biloša i Vladu Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke Uskok je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, 'na tržištu' bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:05