PREKASNA ODLUKA

Djelatnici covid-odjela dobit će uvećane osnovne plaće tek na isplatama za prosinac

Zna se samo da oni kojima bi plaća u covid-centrima bila manja od prosjeka zadnja tri mjeseca mogu birati veći iznos
Vili Beroš
 Damjan Tadić/Cropix

Premda su plaće liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika koji rade s covid-pacijentima odavno trebale biti riješene, niti deset mjeseci od početka pandemije to nije učinjeno. Naime, odluka Vlade da svi koji su privremeno raspoređeni za obavljanje poslova pružanja zdravstvene zaštite pacijentima oboljelima od covida-19, otprije dva tjedna, koja je trebala prekinuti nedoumice zdravstvenih ustanova o tome kome što pripada i dalje zbunjuje, a rezultat je da su neki djelatnici primili manje plaće od očekivanih za studeni.

Naime, Jutarnji je list i prije isplata plaća za studeni upozoravao na nelogičnosti po kojima bi liječnici i medicinske sestre koji su trenutno na radu u drugim bolnicama u kojima liječe covid-pacijente imali 20 i više posto manju plaću nego u svojim bolnicama.

Nakon što su neke ustanove već obračunale plaće, Vlada je odlukom pokušala riješiti problem, ali se pokazalo da je ona nedorečena i nejasna što su potvrdile plaće koje su stigle na ruke djelatnika. Zbog toga je jučer Udruga poslodavac u zdravstvu (UPUZ) zatražila pojašnjenje od Ministarstva zdravstva jer nije razvidno koji su to djelatnici koji imaju pravo na 10 posto dodatka na osnovnu plaću odnosno jesu li to oni koji rade na covid-odjelima ili su to i oni koji su bili u kontaktu s covidom.

Ne zna se ni koji su to točno odjeli kao i poslovi kojima se pruža skrb za oboljele od covida-19. Nije jasno ni tko će tu nagradu od 10 posto financirati odnosno hoće li to biti iz limita bolnica ili sredstva osigurava HZZO.

U svakom slučaju, oni koji su zakinuti za očekivana primanja za studeni mogu očekivati da im se zaostaci isplate s plaćom za prosinac, ali do tada bi MIZ morao poslati preciznije naputke zdravstvenim ustanovama iz kojih će biti vidljivo tko i na što ima dodatna prava.

Naime, zna se samo da oni kojima bi plaća u covid-centrima bila manja od prosjeka zadnja tri mjeseca mogu birati veći iznos, a oni koji se odluče za plaću odrađenu u covid-centrima, trebali bi dobiti 10 posto dodatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:20