ŠKOLA BEZ GRIJANJA

Dječja pravobraniteljica: Zgroženi smo stanjem u školi, odgovorni su potpuno zakazali

U tzv. učionicama nastava se odvija na temperaturi između 10 i 15 stupnjeva, pa su učenici i nastavnici na nastavi odjeveni u zimske jakne i s kapama

VUKOVAR - Katastrofalni i u potpunosti neprimjereni uvjeti u Radničkom domu u Borovu naselju gdje se već godinu dana održava nastava Tehničke škole Nikola Tesla u Vukovaru, dok traje obnova njihove derutne školske zgrade, o čemu je Jutarnji list pisao u petak 25. studenoga izazvali su zabrinutost i zgroženost Pravobraniteljice ta djecu Mile Jelavić.

Podsjetimo, 467 učenika ove škole i više od 80 zaposlenika već duže od godinu dana rade u neprimjerenim uvjetima u zgradi bez adekvatno riješenog grijanja i opskrbe električnom energijom.

Uče u kapama i jaknama

Posljednjih dana kada je vanjska temperatura ispod nule u tzv. učionicama nastava se odvija na temperaturi između 10 i 15 stupnjeva, pa učenici i nastavnici na nastavi borave odjeveni u zimske jakne i s kapama na glavama.

Protekloga tjedna dvije su školske smjene odradili u ledenim prostorijama, jer su zbog preslabog električnog sustava i prevelikog opterećenja ostali bez struje.

Ugroženo zdravlje

Iako su radovi na obnovi školske zgrade već trebali biti završeni to se nije dogodilo, pa je Ministarstvo regionalnog razvoja raskinulo ugovor s tvrtkom koja je radila na obnovi. Učinili su to prije mjesec dana, iako je nadzor to od njih tražio još u prosincu prošle godine. Sada zbog svega i dalje trpe djeca, iako je Pravobraniteljica još 5. studenoga 2010. godine ukazala na neprimjerenost uvjeta uputivši prigovore vezano za otežano odvijanje nastave, te higijenske i zdravstvene probleme zbog betonskih podova.

‘Ubrzajte obnovu’

- Zbog svih navedenih razloga utvrdili smo da je prostor potpuno neprihvatljiv, da su u nekim segmentima ugroženi sigurnost i zdravlje djece, kaže pravobraniteljica Jelavić.

- Neugodno nas je iznenadio članak objavljen članak u Jutarnjem koji navodi da obnova nije gotova te da zgrada neće biti skoro dovršena. Iskazujemo zabrinutost i zgroženost. S obzirom na nova saznanja, tražit ćemo izvješća od nadležnih institucija te davanje upozorenja i preporuka - zaključila je Jelavić.

Dorian Horvat / CROPIX
Vukovar, 231111Zbog obnove skole srednja Tehnicka skola Nikole Tesle u Borovu naselju preseljena je u radnicki dom gdje imaju problema s grijanjem. Griju se na strujne stropne kalolifere pa im osiguraci cesto iskacu zbog preopterecenja napona te ostaju bez struje. Ucenici i profesori nastavu odradjuju u jaknama i kapama zbog hladnoce.Foto: Dorian Horvat / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:12