NI RODITELJI IM NISU VJEROVALI

Djeca 1100 kuna vratila bolesnom umirovljeniku

Vlasnik novčanika je 74-godišnji Milovan Mirčić koji boluje od Parkinsonove bolesti, a njegova je kći Željka jučer posjetila učenike kako bi im zahvalila za dobro djelo
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Roditelji mi nisu vjerovali da sam napravio dobro djelo - započeo je priču desetogodišnji Filip, jedan od junaka koji su u nedjelju pronašli novčanik pun novca na klupi kod Osnovne škole Vjenceslava Novaka u Dubravi i vratili ga vlasniku.

Teško je izbjeći i ne razmišljati o pitanju što biste napravili kada biste se našli u takvoj situaciji. Ova hrabra skupina desetogodišnjaka suočila se s primamljivih 1100 kuna, koliko se, uza sve dokumente, nalazilo u izgubljenom novčaniku. Prve su ga na klupi primijetile Helena i Andrea, koje su se rolale u blizini škole.

Bilo nas je strah novca

- Prestrašile smo se. Polako smo prilazile klupi, misleći da će svaki tren netko doći po njega. Kada smo ga otvorile i vidjele toliko novčanica, pozvale smo u pomoć prijatelje koji su se također igrali u blizini. Svi smo počeli pažljivo prebrojavati novac i čudili se kako je to netko mogao izgubiti - izjavile su učenice 4. razreda.

Nije im bilo lako, kažu, jer toliku svotu novca nikada nisu držali u rukama pa su počeli razmišljati što bi time sve mogli kupiti, slatkiše, igrice... No, slatke brige nisu trajale dugo.

- Čim smo ugledali invalidsku iskaznicu, sažalili smo se. Pronašli smo adresu i odmah se zaputili onamo kako bismo novčanik vratili u prave ruke - viču svi u isti glas.

Vlasnik novčanika je 74-godišnji Milovan Mirčić koji boluje od Parkinsonove bolesti. Njegova je kći Željka, u znak zahvalnosti za dobro djelo, djeci dala stotinu kuna da se počaste sladoledom.

- Moj se otac rasplakao kada sam mu sve ispričala. Ma, ni sama nisam mogla vjerovati kada su mi se ta preslatka djeca pojavila s novčanikom pred vratima. To su bili novci od mirovine. Danas je, nažalost, teško naići na poštene ljude, ali ova su djeca naši heroji. Živimo u blizini škole pa sam im rekla da mi se slobodno jave za sladoled ili slatkiše - vidljivo uzbuđena je izjavila Željka Mirčić.

Djeca kažu da im roditelji i učitelji nisu odmah povjerovali u priču o dobrom djelu, no to se promijenilo kada je Željka Mirčić jučer posjetila školu kako bi im još jednom zahvalila. I ravnatelj Žarko Ćorić imao je samo riječi hvale.

Pohvale ravnatelja

- U školi je odgoj jedan od najvažnijih faktora pa mi je drago što su naša djeca tako postupila. Ovim ćemo primjerom potaknuti i druge učenike - rekao je Ćorić.

Andrea, Helena, Filip, Danni, Luka, Kristijan, Lovro i Tomislav kažu da znaju da su postupili ispravno i sigurni su da bi opet učinili isto. Osim toga, jako su skromni, jer jedinu nagradu koju su poželjeli jest da nemaju domaću zadaću do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 03:23