TEATAR APSURDA U ČEMINCU

Divlji zapad na istoku Slavonije: Svojta uhićenog načelnika nezakonito radi u vrtiću koji im plaća studiranje

Načelnik Pinjuh odgovorio je inspekciji da se njihov prijedlog usvaja, ali ga nije proveo. V. Lovrić i dalje vodi vrtić

Nedavno privođenje ravnateljice vrtića Valentine Lovrić, koja je zaručnica sina nevjenčane supruge načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha

 Vlado Kos/CROPIX

Valentina Lovrić, ravnateljica Dječjeg vrtića ''Ivančica'' u Čemincu, na toj je funkciji, prema nalazu prosvjetne inspekcije, već tri i pol godine nezakonito zaposlena.

Također, prema rješenjima prosvjetne inspekcije, u istom su vrtiću već nekoliko godina nezakonito zaposleni i odgojiteljica Anita Cvitkušić te zdravstveni voditelj Ivan Pinjuh, a i Lovrić je jedno vrijeme nezakonito radila kao odgojiteljica. Osnivač vrtića je Općina Čeminac, u kojoj je načelnik Zlatko Pinjuh, javnosti poznatiji po nedavnom uhićenju zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela na štetu Općine u iznosu od 426.000 kuna, ali i sprečavanja dokazivanja u drugom postupku koji se vodi protiv njega i više osumnjičenih, također zbog sumnje da su financijski oštetili Općinu.

Pinjuh je još uvijek u istražnom zatvoru u Osijeku, koji mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke. Istom istragom USKOK-a obuhvaćeni su i ravnateljica vrtića Lovrić, Ivan Pinjuh, stariji sin Zlatka Pinjuha, zatim Pinjuhova nevjenčana supruga Mirta Dorić, kao i njegov mlađi sin Marko Pinjuh. Lovrić je, inače, zaručnica sina Mirte Dorić, a Cvitkušić, osim što je odgojiteljica u vrtiću, obnaša i dužnost vijećnice Pinjuhove stranke HNL u Općinskom vijeću Čeminca.

Ne ispunjava uvjete

Pinjuh je Lovrić, koja je po struci magistra primarnog obrazovanja, tj. učiteljica razredne nastave, ravnateljicom vrtića imenovao 24. prosinca 2018. nakon provedenog javnog natječaja. U ugovoru joj je pisalo da će pola radnog vremena obavljati poslove ravnateljice, a pola poslove odgojiteljice.

No, nadzor Prosvjetne inspekcije Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazao je da je Lovrić "imenovana u postupku u kojem je bitno povrijeđen zakon", te da "ne ispunjava uvjete iz Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kojim je propisano da za ravnatelja može biti imenovana osoba koja ispunjava uvjete za odgojitelja ili stručnog suradnika te ima najmanje pet godina radnog staža u djelatnosti predškolskog odjela", a koje Lovrić nema. Stoga je 28. veljače 2020. godine inspekcija podnijela prijedlog Općini za razrješenje Lovrić.

Načelnik Pinjuh odgovorio je inspekciji kako se njihov prijedlog usvaja, ali nije ga proveo te je Lovrić i dalje ravnateljica. Inspekcija je donijela i rješenje kojim se Lovrić i Cvitkušić, koja je po struci diplomirana teologinja, zabranjuje rad na radnom mjestu odgojiteljice, jer nemaju stručnu spremu odgojitelja ili nastavnika predškolskog odgoja. Cvitkušić je, dodatno, zaposlena bez javnog natječaja.

Prvo je radila na određeno, a onda je s njom 23. siječnja 2019., bez provedbe javnog natječaja, sklopljen ugovor na neodređeno u punom radnom vremenu. No, iako joj je rješenjem inspekcije rad zabranjen, ona i danas radi kao odgojiteljica. Štoviše, ona je i predstavnik radnika u Upravnom vijeću vrtića. Lovrić je, pak, u međuvremenu prestala raditi kao odgojiteljica te je od 20. siječnja 2021. samo ravnateljica u punom radnom vremenu. Iako je s te funkcije već trebala biti razriješena.

Zaposlio sina

Ništa se nije promijenilo niti nakon novog inspekcijskog nadzora, provedenog 18. veljače 2022., iako je inspekcija ponovno donijela rješenje kojom se Cvitkušić zabranjuje rad, a za Lovrić je Općini ponovno predloženo razrješenje s funkcije ravnateljice. Isti inspekcijski nadzor pokazao je i da je Ivan Pinjuh, sin načelnika Općine, u vrtiću protuzakonito i bez javnog natječaja zaposlen 29. studenoga 2019. na neodređeno vrijeme, u trajanju od 8 sati tjedno kao zdravstveni voditelj. Odobrenje ravnateljici za njegovo zapošljavanje dao je načelnik, Ivanov otac Zlatko.

Od Općine Čeminac i od tamošnjeg vrtića nismo dobili nikakav odgovor na naš upit o ovom problemu.

Vrtić im plaća troškove studija i prijevoza

Lovrić i Cvitkušić lani su upisale izvanredni studij na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Lovrić je upisala diplomski sveučilišni, a Cvitkušić preddiplomski sveučilišni studij ranog predškolskog odgoja i obrazovanja. - Upravno vijeće vrtića donijelo je odluku da im vrtić plaća troškove studija, kao i troškove prijevoza. Predsjednik UV-a je Ilija Domazet, a zamjenik Mario Kralj, i oni su trebali znati za rješenja prosvjetne inspekcije.

Da sve bude "ljepše", i Cvitkušić je članica UV-a. Svi troje su vijećnici Pinjuhova HNL-a, a Kralj je i predsjednik Općinskog vijeća - rekao nam je oporbeni vijećnik Matko Perković.

Jutarnji je u posjedu i dokumenta kojim je Z. Pinjuh još 2019. odobrio Lovrić plaćanje 7.000 kuna troškova pohađanja razlikovnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49