SASTANAK KRAJEM TJEDNA

DIVJAK O OTVARANJU MEDICINSKOG FAKULTETA U PULI 'Situacija je kompleksna. Naša je uloga sagledati sve ono što je došlo s različitih strana'

Blaženka Divjak
 Boris Kovacev / CROPIX

Ovaj tjedan ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak namjerava sjesti za stol s predstavnicima pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj kako bi se u konačnici donijela odluka oko otvaranja Medicinskog fakulteta u Puli.

Naime, Agencija je odobrila osnivanje fakulteta nakon zahtjeva Sveučilišta poslanog 2018. u studenome da bi potom to Nacionalno vijeće odbilo krajem 2019.

S druge strane, pulsko je sveučilište već zaposlilo dio profesora i za njih mjesečno izdvaja 100 tisuća kuna za plaće, izabralo je dekana i naručilo knjige, s time da medicinski fakultet - ne postoji.

Morali su to napraviti unaprijed da bi ispunili uvjet za dobivanje dopusnice za pokretanje znanstvene djelatnosti biomedicine i zdravstva. A plaće se isplaćuju iz državnog i županijskog proračuna te na teret Sveučilišta. Sad se Sveučilište žali i traži od Ministarstva da razriješi apsurdnu situaciju te u svojoj žalbi navodi da je Nacionalno vijeće prekoračilo ovlasti i protuzakonito preuzelo nadležnost Agencije.

- Naša je uloga sagledati sve ono što je došlo s različitih strana. Senat sveučilišta u Puli donio je odluku da se ide u osnivanje studija medicine i da imaju sve uvjete. Agencija za znanost i visoko obrazovanje procijenila je da su to dobro napravili. Ali Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, strateško tijelo koje odlučuje o nekim segmentima, donijelo je drugačije zaključke.

Sad je sve to pristiglo u Ministarstvo te ćemo to u komunikaciji prema Agenciji, Sveučilištu i Nacionalnom vijeću morati razriješiti. Prvo ćemo vidjeti koje je pitanje ovlasti. Nacionalno vijeće je razmatralo stvari koje možda nisu u okviru njihove ovlasti - rekla je Divjak u ponedjeljak u Puli. Dodala je da je možda Nacionalno vijeće utvrdilo kako ne postoje svi resursi koji su potrebni za takav jedan zahtjevan studij.

- Krajem tjedna imat ćemo zajednički sastanak pa ćemo to razriješiti. Što se tiče potpore razvoja sveučilišta u Puli, to je nesporno. Uvijek smo davali podršku razvoju studijskih programa, dali smo sredstva za opremanje studentskog doma i na mjesečnoj smo bazi u komunikaciji s upravom sveučilišta u Puli - izjavila je Divjak. Što se tiče zapošljavanja profesora, iako studij još nije otvoren, rekla je da je vođenje kadrovske politike i otvaranja sveučilišnih programa autonomija Sveučilišta. U ovom slučaju nisu naišli na potporu drugih sveučilišta.

- Situacija je u ovom slučaju kompleksna jer postojeći medicinski fakulteti očito ne vide potrebu osnivanja novih medicinskih fakulteta i možda su u toj kampanji i bili progresivni. S druge strane, Vijeće i Agencija moraju jasno znati koja je čija uloga u vrednovanju studijskih programa - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:38