BRIEFING: MAX KRIZMANIĆ

Direktor najluksuznijeg hotela u Zagrebu: ‘Macron je bio fasciniran uslugom, znate što mi je rekao na odlasku?‘

Esplanade je sama po sebi prejak brend da bi imalo smisla biti dijelom nekog velikog lanca, kaže nam generalni direktor hotela

Ivica Max Krizmanić

 Screenshot/Jutarnji.hr

"Oni koji imaju ukusa reći će da je Esplanade najluksuzniji hotel u Zagrebu i šire. Esplanade po svojoj posebnosti spada u jedan posto hotela u svijetu", tvrdi Ivica Max Krizmanić, generalni direktor tog hotela u kojem se zaposlio prije 31 godinu kao vratar, prošao cijeli niz funkcija da bi mu zadnjih 11 godina bio na čelu. Prije točno sto godina, 1923., počela je gradnja hotela koji je svoja vrata otvorio 1925., a većina gostiju pristizala je luksuznim vlakom Orient Express koji je povezivao Pariz i Istanbul. Krizmanić priznaje da je hotel Palace ipak stariji od Esplanade, otvoren 1919. Objašnjava kako ime Esplanade dolazi od španjolske riječi, a označava polje, odnosno čistinu, otvoreni zeleni prostor. Zlatno doba hotela trajalo je do Drugog svjetskog rata, ali i danas, tvrdi, hotel proživljava svoj zlatni period jer je već prošle, 2022. godine, po prihodima premašio rekordnu pretpandemijsku 2019., a ova bi godina svakako trebala biti najbolja u protekla tri desetljeća od osamostaljenja Hrvatske.

"Održavamo poseban duh tako što za zaposlenike biramo ljude koji pašu tom hotelu, kojima to neće biti posao, nego život, koji će uživati na poslu i dati najbolje od sebe. To nije floskula. Ja sam počeo slučajno u Esplanadi raditi u kolovozu 1992. i već nakon nekoliko tjedana zaljubio se u taj hotel, u nešto posebno što ne mogu opisati. Nisam ni sanjao da ću biti generalni direktor. Bio sam vratar, pa nosač prtljage, pa radnik na centrali, recepcioner, blagajnik, informator, šef recepcije, pa menadžer na raznim pozicijama... Ne mogu si zamisliti da vodim neki drugi zagrebački hotel. To nema veze s novcem. Ja uživam voditi ovaj hotel, radim to s velikim entuzijazmom i ljubavi", govori Krizmanić koji ne poznaje nikog drugog tko je proveo toliko vremena u jednom hotelu i od vratara dogurao do direktora. Po struci je strojar. U Esplanadi je većinu radnog vijeka kao vratar i nosač prtljage proveo i njegov otac.

CIJELU EPIZODU BRIEFINGA S IVICOM MAXOM KRIZMANIĆEM POGLEDAJTE NA KRAJU TEKSTA

Otkriva nam da noćenje s doručkom za dvije osobe košta od 195 eura u osnovnoj, tzv. superior sobi do oko 400 u apartmanima. Kad je sezona, to može biti i 500 i nešto eura u superior sobi i 700, 800 ili 900 eura u apartmanima. Cijena predsjedničkog apartmana je 2500 do 3500 eura dnevno.

"Zagreb je cjenovno još uvijek povoljna destinacija, pa su gosti našeg predsjedničkog apartmana često oni koji u Parizu toliko plaćaju običnu sobu. Ima tu diplomata, vlasnika kompanija, celebrityja... U predsjedničkom apartmanu posebno je dizajniran stilski namještaj, sauna, jacuzzi, kuhinjica za posluživanje hrane i blagovaonica, poseban wc za goste, krevet dimenzijama veći nego u ostalim sobama. Nekad je u predsjedničkom apartmanu bio krevet dužine 190 centimetara, no ljudi su sve viši i to ne bi bilo dovoljno. No najvažniji je poseban, tzv. nehotelski, prirodan odnos naših zaposlenika prema gostima", ističe Krizmanić napominjući kako su nekad u Zagrebu hoteli bili najbolje popunjeni u svibnju i lipnju te rujnu i listopadu. Sad je najmanje gostiju u siječnju i veljači, a glavna sezona traje od ožujka do prosinca s izuzetkom studenoga, što je devet mjeseci u godini i tad se često zna dogoditi da je Esplanade popunjen do posljednje sobe.

Zagreb bi se, tvrdi on, kao destinacija podigao kad bi došao neki luksuzni, razvikani, međunarodni hotelski brend, no Esplanade je sama po sebi prejak brend da bi imalo smisla biti dijelom nekog velikog lanca. Otkriva kako hotel ima posebnu knjigu gostiju u kojoj svoje dojmove upisuju posebni gosti. Uglavnom su to svjetski poznate osobe, među kojima i neki državnici, predsjednici i premijeri.

"Od predsjednika velikih država među zadnjima je kod nas bio francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je bio fasciniran hotelom i uslugom. U Smaragdnoj dvorani je imao samo 45 minuta za ručak i kad je izlazio stisnuo mi je ruku i rekao da smo napravili nešto prekrasno jer smo u tom vremenu uspjeli servirati sve sljedove jela i gosti su imali osjećaj da je trajalo dva sata. Organizirali smo i prijeme za mnoge članove kraljevskih obitelji, među kojima je i britanski princ, a danas kralj Charles. Oni su uglavnom smješteni u predsjedničkom apartmanu. Sve zavisi kakav je protokol. Recimo Macron po protokolu ne smije odsjedati igdje drugdje osim u predsjedničkom apartmanu", govori Krizmanić. Napominje da već godinama imaju najviše gostiju iz SAD-a, a slijede Britanci, Nijemci i Francuzi, no sve je više i domaćih gostiju - u prava tri mjeseca ove godine čak 13 posto.

Rijetko kad im se dogodi da gostu ne mogu ispuniti želju, primjerice servirati mu neku rijetku hranu ili piće jer, kako kaže, imaju mrežu distributera i kućnih prijatelja koji su spremni i u 2 sata u noći dostaviti sve što se može zamisliti. Mnogi gosti, otkriva, ne žele ni s kim razgovarati i sve naručuju pisanim putem u sobu, no po hrvatskom zakonu ne mogu u hotelu boraviti anonimno, svi moraju dati dokumente kako bi ih se prijavilo.

Krizmanić još ne zna kako će biti proslavljen stoti rođendan hotela. U planu je preuređenje hotela, no na tome se detaljno radi jer je bitno da se uz novi dizajn zadrži stari duh. Vlasnik Esplanade je, otkriva, obitelj Haselbacher iz Beča koja ima grupaciju WSF koja ima nekoliko hotela s pet zvjezdica u Barceloni, Beču i Pragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 19:43