VELIKA POBJEDA POTVRĐENA

DIP i službeno objavio: Uvjerljivi trijumf Kukuriku koalicije, potop HDZ-a. Milanoviću mandat u subotu?

Prema zadnjem priopćenju DIP-a nakon prebrojanih svih glasova Kukuriku koalicija pobjeđuje s 80 osvojenih mandata
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Kukuriku koalicija je osvojila 80 zastupničkih mandata, a HDZ 44 mandata plus 3 zastupnika iz dijaspore, stoji u potpunim i službenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Laburisti i HDSSB su osvojili po šest zastupničkih mjesta, dr. Ivan Grubišić ima dva mandata, a po jednog saborskog zastupnika imaju HSS i HSP dr. Ante Starčević.

Veliki specijal Jutarnjeg IZBORNI STOŽER 2011 >> sve o izborima pratite OVDJE

Nedžat Hodžić će predstavljati albansku, crnogorsku, makedonsku i slovnesku manjinu, a Veljko Kajtazi će predstavljati austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku i romsku manjinu.

SDP-ovac Vladimir Bilek predstavljat će češku i slovačku manjinu, Furio Radin talijansku, a mađarsku Denes Šoja.

Srpsku, brojčano najveću manjinu u Hrvatskoj, predstavljat će Jovo Vuković, Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac.

Priopćenje DIP-a pogledajte OVDJE .

Kukuriku koalicija osvojila je većinu osam izbornih jedinica, a koalicija koju predvodi HDZ ima prevlast u dvjema izbornim jedinicama i dijaspori. Stranka je prevlast ostvarila jedino u Gospiću, a Kukuriku koalicija je pobijedila u 21 većem gradskom sjedištu.

Goran Mehkek / CROPIX
Zagreb, 061211.Sabor.Markov trg.Press konferencija Drzavnog izbornog povjerenstva na kojoj je Branko Hrvatin predstavio 3. potpune izborne rezultate.Foto: Goran Mehkek / CROPIX *** Local Caption ***

Prema proceduri rok žalbe je 48 sati, a zatim i rok za odgovore na eventualne žalbe na koje mora odgovoriti Ustavni sud. Cjelokupno trajanje tog postupka može trajati i više od tjedan dana, ali ukoliko do njega ne dođe već bi u četvrtak objavljeni rezultati mogli biti konačni. Predsjednik Ivo Josipović bi u popodnevnim satima istog dana mogao dati premijerski mandat Zoranu Milanoviću.

Prema izvorima iz Ureda predsjednika vjerojatniji scenarij je da će Milanović mandat dobiti u subotu, zbog predsjednikovog puta za Burxelles, gdje se potpisuje Pristupni sporazum s EU, javlja Novi List .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:20