OPASNO VRIJEME

Dio Hrvatske u ‘crvenom‘, zatvorena i jedna dionica A1; Idući tjedan nova promjena, evo kakav nas Božić čeka

Odroni zemlje i kamenja mogući su na cestama u gorju te na Jadranskoj (DC8) i Ličkoj magistrali (DC1)

Makarska

 Ivo Ravlic/Cropix

Iz HAK-a su upozorili da je dio autoceste A1 zatvoren zbog olujnog vjetra.

"Zbog olujnog vjetra ZA SVE SKUPINE VOZILA zatvoreni su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; preporučeni obilazak za sve skupine vozila: čvor Sveti Rok-Gračac (DC1)-Knin (DC1)-Kistanje (DC59)-čvor Benkovac i obrnuto; -državna cesta Gračac-Zaton Obrovački (DC27).

Samo ZA OSOBNA VOZILA otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, obilazak za ostala vozila je državnom cestom kroz Gorski kotar (DC3); -državna cesta Solin-Klis (DC1); -Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; -državna cesta Karin-Zaton Obrovački (DC27); -državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); -most dr. Franja Tuđmana.

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupina vozila).

Na državnoj cesti Borje-Klapavice (DC1) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Odroni zemlje i kamenja mogući su na cestama u gorju te na Jadranskoj (DC8) i Ličkoj magistrali (DC1).

Zbog olujne i orkanske bure na Jadranu očekuju se ograničenja za pojedine skupine vozila na cestama u podvelebistkom području."

Dodajmo i da se na Jadranu upalio crveni meteoalarm za četiri regije - Kvarner, Velebitski kanal te Sjevernu i Srednju Dalmaciju.

image

Upozorenje DHMZ-a

Dhmz/

DHMZ javlja da će u unutrašnjosti djelomice sunčano, više oblaka u Gorskom kotaru i Lici gdje će lokalno biti susnježice i snijega, a na Jadranu sunčano i vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u gorju jak s mogućim olujnim udarima. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim. Krajem dana i osobito u noći vjetar u slabljenju.

Najviša dnevna temperatura zraka od 3 do 7 na kopnu, a između 9 i 12 Celzijeva stupnja duž obale te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije.

Što se tiče sljedećeg tjedna, Zoran Vakula za HRT javlja da početko tjedna stiže stabilizacija vremena, većinom suho, u gorju i sunčano, a po nizinama unutrašnjosti se povećava vjerojatnost magle, ne samo jutarnje, nego i dugotrajnije, koja će onemogućavati i znatniji pad noćne i jutarnje temperature, i porast dnevne.

Na Jadranu sve toplije, uz prevladavajuću vedrinu i samo početkom nedjelje još jaku buru, s gdjegod olujnim udarima. No od ponedjeljka je moguća mjestimična magla, najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije.

Ako se gleda dugoročnije, vidljiv je trend porasta temperature što tjedan ide dalje. Tako će temperatura u Zagreb idućeg tjedna ići preko 10 stupnjeva, a u Dalmaciji čak i do 15. Dakle, šanse za ‘bijeli Božić‘ u nizinama su ravne - nuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:57