KAOS ZBOG SNIJEGA

DIO HRVATSKE PARALIZIRAN ZBOG SNJEŽNIH NANOSA Snijeg padao u Istri i na riječkom području, u Lici prometni kolaps, na Zavižanu 230 cm snijega

 
 Tomislav Krišto/Davor Pongračić / Cropix

NOVO 13:30 - Od 13:15 sati prestali su zimski uvjeti na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Boslijevo 2 i Kikovica, no zbog olujnog vjetra između čvorova Kikovica i Delnice i dalje smiju voziti samo osobna vozila. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom i dalje se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicama prema Dalmaciji mogu prometovati autocestom A1.

---

NOVO 12:10 - Snježne padaline koje su zahvatile većinu kontinentalne Hrvatske i jak vjetar na Jadranu izazvali su u petak brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, zbog čega su pripadnici Hrvatske vojske angažirani u pomoći lokalnom stanovništvu na području Delnica, Gračaca, Petrinje, Gospića i Donjeg Lapca, a ministar obrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice u 16 sati.

Iako u Karlovcu nema ni upola toliko snijega kao u Lici i Gorskom kotaru, a zimska služba mehanizacijom se bori protiv snijega na prometnicama, iz Ministarstva obrane obavijestili su da će se u pomoć u borbi sa snijegom uključiti i pripadnici Oružanih snaga.

---

NOVO 12:05 - Zbog loših vremenskih uvjeta odgođene su dvije utakmice 23. kola Prve HNL Inter - Istra 1961 i Lokomotiva - Osijek.

Ogled Intera i Istre 1961 trebao se odigrati u petak, ali je susret prebačen za ponedjeljak, 26. veljače u 16 sati, dok je utakmica između Lokomotive i Osijeka trebala biti u subotu, a novi termin je utorak, 27. veljače u 15 sati.

Za sada su sigurne dvije utakmice ovoga kola, subotnji ogled Hajduka i Slaven Belupa na Poljudu, te nedjeljni derbi na Rujevici između aktualnog prvaka Rijeke i sadašnjeg lidera Dinama.

U ovom kolu trebala bi se igrati i utakmica između Cibalije i Rudeša u nedjelju u Vinkovcima. Cibalijin travnjak jučer je bio pod snijegom, no padaline bi danas trebale prestati pa bi se utakmica trebala igrati.

Na ljestvici vodi Dinamo sa 53 boda, Hajduk je drugi sa 44 boda, Osijek na trećem mjestu ima 39 bodova, a Rijeka je četvrta sa 38 bodova.

NOVI RASPORED 23. KOLA

Subota - 24. veljače

Hajduk - Slaven belupo (17.00)

Nedjelja - 25. veljače

Cibalia - Rudeš (15.00)

Rijeka - Dinamo (17.00)

Ponedjeljak - 26. veljače

Inter - Istra 1961 (16.00)

Utorak - 27. veljače

Lokomotiva - Osijek (15.00)

---

NOVO 12:00 - HGSS je na svojem Twitteru objavio upozorenje da je eventualne izlete u prirodu bolje odgoditi do prestanka snježnih padalina. Također, javili su da je u tijeku nekoliko akcija u kojima njihovi djelatnici zajedno s Crvenim križem prevoze bolesnike te dostavljaju lijekove i hranu u odsječena mjesta.

---

NOVO 11:35 - HAK javlja da su od 11:15 prestali zimski uvjeti na dionici autoceste A1 između čvorova Karlovac i Maslenica. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicoma mogu prema Dalmaciji prometovati autocestom A1.

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i dalje nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema i Rijeci te obrnuto. Molimo vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke obratno zbog zabrane kretanja tih kategorija vozila kroz Gorski kotar popunjenih odmorišta uz autocestu A1 te u gradu Karlovcu.

---

NOVO 11:30 - U Zagrebu ima oko 14 centimetara snježnog pokrivača. Na terenu su dežurne službe koje čiste snijeg s javnih površina, a lopata su se prihvatili i sami građani koji čiste snijeg ispred ulaza u zgrade.

---

NOVO 11:15 - Snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske, kao i jak vjetar na Jadranu, izazvali su brojne probleme u cestovnom, željezničkom i pomorskom prometu, zbog čega su angažirani i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a ministar obrane Damir Krstičević najavio je dolazak u Delnice u 16 sati.

---

NOVO 11:10 - Na Sljemenu ima čak 93 centimetra snijega od čega je novog 13, a očekuje se i puno više s obzirom da snijeg i dalje pada. Sljemenska cesta je otvorena za sav promet, kao i sve skijaške staze te žičara i zelena i bijela vučnica.

Na Facebook stranici skijališta Sljeme, objavljen je video koji prikazuje snježnu idilu na Zagrebačkoj gori:

---

NOVO 11:00 - HAK javlja o dvjema prometnim nesrećama kojima je kumovao snijeg.

Zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje. Obilazak je Hrastovsko-Slanje i Varaždinske Toplice-Slanje.

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac, na 75.km (kod čvora Križ), u smjeru Bregane treba voziti opreznije. Vozila su na zaustavnom traku.

---

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a i zbog olujnog vjetra ograničenja su u prometu te Hrvatski autoklub upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Umjeren snijeg noćas je u nekoliko navrata padao u središnjoj i istočnoj Istri te na riječkom području, javlja Istramet. Zbog temperatura u plusu snijeg se u većem dijelu Istre nije zadržavao, a nešto snažniji prekrivač stvorio se na istoku Istre. Slično je bilo i na riječkom području, a veće količine snijega pale su i na Učki.

Kašnjenja ili nedolasci na posao, izostanci iz škola, problemi u prometu bile su glavne značajke ovog ličkog jutra, piše Lika online. Snijeg koji je padao cijelu noć nastavio je svoju ‘misiju’ i jutros, da bi na Zavižanu uz jaku buru bilo izmjereno 230 cm. U nižim predjelima palo ga je nešto manje: u Otočcu 54 cm, Gospiću 78 i u NP Plitvička jezera 110 cm snijega.

Većina zaposlenika jutros su odustali od ponovnog čišćenja automobila i na posao su krenuli pješice. Iako Zimske službe neprestano uklanjaju snijeg s prometnica, problemi se ipak stvaraju zbog velikih količina snijega.

Uprava Nacionalnog parka Plitvička jezera obavijestila je danas posjetitelje da obilazak parka u ovim uvjetima nije moguć, vlakovi i brodovi ne voze te se ulaznice ne prodaju. Naime, visina snijega izmjerenog na Plitvičkim jezerima je 97 cm, a snijeg neumorno pada i dalje.

Kada će park biti ponovo otvoren za posjetitelje, javnost će biti na vrijeme obavještena.

Zimski uvjeti proglašeni za veći broj cesta

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto. Molimo vozače kamiona s prikolicom i tegljača s poluprikolicom da ne kreću na put u smjeru Rijeke i Dalmacije zbog zabrane kretanja tih kategorija vozila kroz Gorski kotar i Liku i popunjenih odmorišta uz autocestu A1 te u gradu Karlovcu.

Zbog prometne nesreće na zagrebačkoj obilaznici, 13.km, kod čvora Jankomir, u smjeru Bregane treba voziti opreznije.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zbog zimskih uvjeta. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenig snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, objavio je HAK.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Đurmanec-Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

Detaljan prikaz zatvorenih prometnica pronađite na stranicama HAK-a.

Otežan svaki oblik prometa

HŽ na svojim stranicama javlja da će zbog velikih količina snijega u prometu dolaziti do kašnjenja vlakova u gradsko prigradskom prometu Zagreb od 15 do 20 minuta, a u međugradskom prometu od 30 do 60 minuta. Putnike će na nekim dijelovima prevoziti autobusi umjesto vlakova, i to na dionicama Pula-Pazin, Zagreb-Split. Detalje pronađite na stranicama HŽ-a.

Zagreb, 230218.
Snijeg koji vec dva dana pada u Zagrebu ne stvara poteskoce.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Prizna-Žigljen te katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka, Ubli- Vela Luka- Hvar- Split, Vis- Split, Korčula-Hvar-Split. Također, katamaran Bišovo neće isploviti na liniji Pula - Unije - Susak - M.Lošinj - Ilovik -Silba - Zadar.

Građani od jutra javljaju o zastojima u prometu, neočišćenim prometnicama i zaobilaznicama, piše eVarazdin.

U dijelovima Hrvatske pripadnice i pripadnici Hrvatske vojske pomagali su u čišćenju snijega, a fotografije vojske, ali i Cropixa iz zemlje pogledajte u galeriji fotografija:

- Oružane snage RH angažirane su i danas, 23. veljače 2018. u pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posljedica snježnog nevremena. Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su na području Gospića, Donjeg Lapca, Delnica, Gračaca i Petrinje.Na terenu u Gospiću angažirano je 45 pripadnika koji čiste snijeg oko javnih ustanova - javili su iz MORH-a.

- U Donjem Lapcu 25 pripadnika s jednim strojem čiste prilaze javnim ustanovama. U ispomoć su im upućene još dvije kombinirke. U Delnicama je angažirano 30 pripadnika i dva radna stroja. U ispomoć je upućeno još 60 pripadnika sa dva stroja za čišćenje, četiri kamiona i dva kipera.

Na područje Gračaca upućen je 1 kamion samoistovarivač i 1 kombinirka. Na području Petrinje angažirana je jedna desetina za dostavu lijekova i hrane u sela Klinac i Bijenik. Također, za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana, Glinska Poljana angažirana je jedna desetina za čišćenje prilaza do kuća i dostave lijekova i hrane - prioppćio je MORH.

Prognoza za ostatak dana

Pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novoga snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega, prognozira za petak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak.

Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41