NAUTIČKA PATROLA

DIMITAR PAOLO ŠEGON ORGANIZIRA HIT RIBARSKE FEŠTE U VRSARU 'Naša je marina mala, u tome je čar, prijatelji smo sa svakim gostom'

 
DImitar Paolo Šegon
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nautička patrola još nije ni otišla iz Vrsara, a ja već smišljam plan kako da se tu vratim na odmor i ponovo budem dio tih emocija, priča i doživljaja.

Kroz marinu nas je proveo Dimitar Paolo Šegon (39), koji je uključen u sve događaje u tom mjestu. Jer, osim što je desetu godinu tamo recepcioner, radi kao voditelj večernjih programa, posebno ribarskih večeri koje se održavaju svakog drugog petka…

Otac mu je iz Vrsara, a majka Regina je Njemica.

- Upoznali su se 1967. godine, kad je ona s roditeljima došla u nudistički auto kamp, gdje je moj otac radio kao konobar. Imala je 17 godina, a on 26. Već 1969. došla je živjeti u Vrsar. Iako je sasvim solidno naučila istrijanski i radila je kao recepcionerka u hotelijerskom poduzeću “Anita”, u kući se stalno govorio njemački.

Upoznao Slovenku

Dimitar je nakon odsluženja vojnog roka šest godina radio u Italiji, gdje ima rodbinu i gdje je imao kamion i restoranima je prodavao voće i povrće. Kad se jednog ljeta na ferije vratio u Vrsar, na plaži je upoznao Slovenku Ivu zbog koje se vratio doma. Imaju dvije kćeri, a u njegovoj kući se govori - slovenski. Evo kako to izgleda:

- Kćeri sa mnom govore slovenski, a ja im odgovorim na hrvatskom jeziku.

Pitamo ga za tajnu zbog koje nautičari iz marine Vrsar svjedoče koliko im je tu lijepo i ugodno.

- Čar je naše marine što nije velika, pa sa svakim gostom uspijemo stvoriti kvalitetan kontakt. Sa svima se sprijateljimo, znamo sve o njima. S Talijanima obično razgovaramo o hrani i nogometu. S drugim gostom poveže nas isti hobi. U svakom slučaju uvijek nađemo neke dodirne točke. A oni često cijeli personal marine odvedu na večeru.

Dimitar Šegon napominje da nemaju puno problema, ali kad ih imaju, svaki put ih uspješno rješavaju. Posebno im je važno da se gosti tu osjećaju sigurnima.

- Malo smo komunalno poduzeće. Svi koji u njemu radimo smo s područja Vrsara i iz okolnih sela. Svoj posao ne smatramo nekakvom obvezom koja bi nas opterećivala, nego s guštom idemo raditi. Sigurno je da na naše zadovoljstvo na poslu utječe što imamo dobre kolege i rukovodstvo. Mislim da je to najvažnije.

U mjestu ima sve više manifestacija koje obogaćuju turističku ponudu.

- Tu su ribarske fešte koje počinju već u travnju. Tada duž rive naši ribari i ugostitelji na štandovima peku srdele, lignje, orade… Skupi se nekoliko tisuća gostiju iz marine, kampova, hotela i privatnog smještaja.

Dolaze zbog fešte

- Nautičari na našoj internet-stranici prate kad su te fešte da bi taj vikend bili u Vrsaru. Tako do jednog sata iz ponoći riva bude puna ljudi koji se najedu, isplešu i uživaju. Na dvije pozornice sviraju bendovi. Na kraju sezone bude fešta nad feštama s vatrometom te veliki koncert. Do sada su nastupili klape Intrade i Šufit, Jasmin Stavros

Manifestacija tu ne nedostaje. Tu su koncerti klasične glazbe u crkvi sv. Marije od mora. Zatim Stari samanj, ili stari sajam, koji se održava u starom gradu, gdje vas kostimirani stražare, hrana, piće i muzika vraćaju u vrijeme Vrsarske grofovije. Doznate o kontrolama koje su stranci prolazili prije ulaska unutar zidina, kakvi su u stara vremena tu bili propisi o higijeni, održavanju komunalnog reda…

Lijepo je tu živjeti. Malo je mjesto i svatko svakoga poznaje. Zimi se sav šušur smiri.

- Ovdje imaju sve što im treba. Imamo čiste i grijane sanitarije. Gosti nam nakon povratka s đita često kažu kako nigdje nema tako čistih WC-a kao kod nas. Mislim da je to naš najveći plus. Za to su zaslužne naše super čistačice, koje su tu domaće i sve održavaju kao kod sebe doma - za kraj će.

S Casanovom u razgled Vrsara
Snimila Barbara BAN

Giacomo Casanova u Vrsaru - dobro vino, ribe i žene

Ponudu Vrsara obogaćuje i jednosatna besplatna šetnja Casanova Tour, koja kreće iz marine gdje se dočekuje poznati ljubavnik kojeg utjelovljuje kostimirani glumac. Na putu u stari grad čekaju ga njegove prijateljice, među kojima su domaćica, ali i časna sestra koja navodno nije mogla odoljeti njegovim čarima. Tu je i liječnik koji ga upozorava da nije dobro da bude s toliko žena. Idu preko vidikovaca do Casanovina utočišta – obnovljene kule gdje turisti degustiraju vina i maslinova ulja domaćih proizvođača (koja bi možda mogla i trebala djelovati kao afrodizijak).

- Casanova je u svojim memoarima pisao o dva posjeta Vrsaru, koji je spominjao zbog dobrog vina i ribe. Prvi put je tu došao kada ga je na putovanju zaustavilo loše vrijeme. Ugostio ga je naš župnik kod kojeg su se najeli i napili. Casanova se poslije još poigrao s njegovom spremačicom - opisuje Šegon vrsarsko sjećanje na posjet tog svjetskog pustolova, svećenika, glazbenika, vojnika, špijuna, diplomata, masona... I, navodno, turbo uspješnog i nezasitnog ljubavnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:41