ZAVRŠEN OČEVID

Dijete u Splitu bacilo susjedu petardu preko balkona, šteta je ogromna

Izgorjeli su predmeti na balkonu, oštećena su stakla na vratima i prozorima na balkonu i zacrnjeni zidovi u prostorijama bliže balkonu

Požar na balkonu u Splitu

 Divna Zenić Rak/Slobodna Dalmacija

Policija je izvijestila o očevidu provedenom nakon požara koji je u subotu nešto prije 21 sat zahvatio stan na Splitu tri u Ulici Ruđera Boškovića 23, priopćili su u nedjelju ujutro iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Požar je gasilo 13 vatrogasaca s četiri vozila JVP-a Split i jedno vozilo s tri vatrogasca DVD-a Split. Ugašen je vodom.

Kako su Slobodnoj Dalmaciji odgovorili iz PU splitsko-dalmatinske, utvrđeno je da je požar izazvalo dijete koje je bacilo pirotehničko sredstvo iz svog stana na plastičnu balkonsku roletu drugog stana. U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, a izvješće će biti dostavljeno ODO-u Split i Ravnateljstvu civilne zaštite.

- Policijski službenici su u suradnji s inspektorom protupožarne zaštite obavili očevid u stanu i utvrđeno je da je požar izazvan pirotehničkim sredstvom koje je palo na plastičnu balkonsku roletu. U požaru su izgorjeli predmeti koji su ne nalazili na balkonu, također su oštećena stakla na vratima i prozorima na balkonu i zacrnjeni su zidovi u prostorijama bliže balkonu. Utvrđeno je da je pirotehničko sredstvo bacilo dijete s balkona drugog stana. Policijski službenici obavit će sve potrebne radnje iz nadležnosti policije i dostaviti izvješće nadležnom ODO-u Split i Ravnateljstvu civilne zaštite radi donošenja odluka iz njihove nadležnosti.

U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba.

- Još jednom apeliramo na roditelje da je djeci mlađoj od 14 godina zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava - kažu iz policije i podsjećaju na sljedeće:

- da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku

- da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinu se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje djece

- da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice

- da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Zakonske odredbe

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 660 € do 1990 € kazniti fizička osoba ako:

- je mlađa od 18 godina, a upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)

- upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i upotrebljava pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)

- u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)

- nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.).

Člankom 92. normirano kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 € kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva - priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:36