OPASNO PO ŽIVOT

Dijete (18 mjeseci) koje je progutalo ecstasy do daljnjega ostaje u domu

Roditelji su očajni i pitaju se zašto mališan nije smješten kod jedne od baka. Bake nisu podnijele ni zahtjev za posjet
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Odmah nakon Nove godine na području Pule je 1,5-godišnje dijete slučajno progutalo trećinu tablete ecstasyja, završilo u kritičnom stanju u bolnici te je po hitnom postupku oduzeto 32-godišnjim roditeljima koji su privedeni i ispitani na policiji. Dijete je, nakon što se stabiliziralo, odmah odvedeno u Dječji dom u Lovranu, a roditelji imaju zabranu približavanja i kontaktiranja te im vjerojatno slijedi i kaznena prijava.

Roditelji ne bježe od odgovornosti, odmah su priznali krivnju i nemar, no upozoravaju kako je hitno oduzimanje djeteta bilo prenagljeno, osobito zato što je dijete odmah smješteno u dom, a šira obitelj nije uopće uzeta u obzir, osobito bake kao moguće privremene skrbnice. A bake, kažu nam roditelji i njihova odvjetnica Marija Budimir, nisu kažnjavane, niti ima razloga da im se dijete ne dodijeli na skrb. Mlađe su i djetetu su poznate osobe. Umjesto toga, ono je već gotovo mjesec dana u domu, a prema svemu sudeći, tamo će ostati još neko vrijeme.

Produljenje mjere?

- Prvi razgovor u socijalnoj službi imali smo 7. siječnja kad je dijete već odvedeno u dom. Oni su se oglušili na naše žalbe, nitko nije došao prije toga provjeriti u kakvom je okruženju dijete boravilo te nas nisu pozvali na razgovor. Spremni smo da nam socijalni radnik dolazi koliko god puta treba. No, povratno smo čuli od socijalnih radnika da postoji mogućnost da se mjera produlji za još mjesec dana te da sve to može trajati i do godinu dana, a dijete može ići čak i udomiteljsku obitelj - kaže nam očajni otac.

U nadležnom Centru za socijalnu skrb ne žele davati informacije pozivajući se na zaštitu privatnosti djeteta, no u Dječjem domu Lovran ističu kako dosad nitko od šire obitelji nije poduzeo ništa da bi posjetio dijete. Kažu nam kako su bake u početku zvale da vide kako je mališan te da su im davali informacije i svaki ih put upozorili da moraju podnijeti zahtjev sudu kako bi ostvarile kontakt. One to, navodno, nisu učinile.

Poslano očitovanje

Nisu ni posjetile dijete jer je, kažu, jedna nedavno imala operaciju, a druga ne vozi i nije mogla doći.

- To su žene od 50-ak godina koje su fizički sposobne i voljne brinuti se o djetetu te su se i dosad brinule o njemu. Postoje i blaže mjere koje su se mogle primijeniti. Jasno nam je da droga izaziva neshvaćanje javnosti, ali Centar za socijalnu skrb je trebao uzeti u obzir bake i razgovarati s njima - ističe odvjetnica Budimir.

Na odluku Centra žalili su se nadležnom Općinskom sudu koji je potvrdio odluku o izdvajanju djeteta 18. siječnja u kojoj stoji da se roditelji nisu očitovali. Budimir ističe da su očitovanje itekako poslali i da je zaprimljeno na sudu 15. siječnja. Žalili su se i pravobraniteljici za djecu.

"Zauvijek ćemo se kajati, inače ne uzimamo drogu"

Roditelji se kaju, tvrde da ne konzumiraju drogu i da je to bila pogreška koju nikad više neće ponoviti.

Naime, dva dana nakon dočeka Nove godine dijete je progutalo jednu trećinu tablete opojne droge koja je ostala zaboravljena na radnom stolu njegova oca. Odmah je pozvana Hitna pomoć. Bilo je to u jutarnjim satima, a dijete je bilo kritično.

- Pitanje je što bi bilo da nismo došli i bi li preživjelo. Bilo je bez svijesti i u konvulzijama nakon čega mu je dana terapija te je hitno odvezeno u pulsku bolnicu -
rekla je Gordana Antić iz Hitne. Iz pulske Opće bolnice doznajemo da je dijete bilo bez svijesti i s neurološkim problemima te ozbiljnim simptomima.

Na svu sreću, brzo se oporavilo uz terapiju. Otac kaže da dijete nije bilo bez svijesti i da ga je odmah, kad je shvatio što je dijete progutalo, pokušao natjerati da povrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:34