VIJEĆE ZA KORUPCIJU

Dijana Zadravec satima svjedočila u Saboru, mahala je papirima: ‘Evo dokumenata...‘

Smijenjenu predstojnicu zavoda za Radiologiju saslušalo je Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije
Dijana Zadravec

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u utorak je saslušalo smijenjenu predstojnicu Klinike za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnica Dijanu Zadravec koja je iznijela svoje dokaze o kriminalnim radnjama kojim je izvlačen novac iz te bolnice.

Zadravec, koja je od svibnja na bolovanju, izjavila je pred članovima tog saborskog tijela kako je jučer putem medija saznala da joj je v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk dao opomenu pred otkaz jer je rušila ugled bolnice te ustvrdila kako ugledu bolnice štete korupcija i oni koji je čine i zataškavaju.

Rekla je i kako je posljednji tjedan od kad se saznalo da će svjedočiti pred Vijećem putem posrednika dobila prijetnje da će dobiti otkaz.

Zadravec je rekla kako njezina borba protiv korupcije traje od 2016. pa time i progon i zlostavljanje.

Kao zamjenica ravnatelja 2016. prijavila je, kaže, krađu novca za prekovremeni rad koji je tadašnji ravnatelj Mario Zovak zataškao pa je o tome podnijela prijavu Državnom odvjetništvu i Ministarstvu zdravstva.

Krajem 2019. lažno je, tvrdi, optužena od strane Mije Primorac koja je namještala natječaje a danas vodi europske projekte u bolnici, zbog čega ju je predsjednik Upravnog vijeća bolnice Tomislav Dulibić pokušao smijeniti. Ravnatelja Zovaka i zbog ovog je slučaja prijavila DORH-u.

Kriminalna hobotnica za izvlačenje novca iz bolnice

Zadravec je rekla kako je krajem 2020. otkrila kriminalnu hobotnicu u bolnici u kojoj je izvlačen novac u džepove liječnika, zbog čega je odgovorne prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti a neke odjelne liječnike za krivotvorenje isprava.

Tvrdi da se u bolnici niz godina odvijaju dva paralelna financijska procesa - krivotvorenje potpisa na dokumentima koje su umjesto nje kao predstojnice Klinike za radiologiju potpisivali odjelni liječnici na temelju kojih se fakturiralo prema HZZO-u, te drugi proces o tome kako se bilježio utrošeni materijal za svakog pacijenta.

Zadravec, koja tvrdi da za to posjeduje opsežnu dokumentaciju, navodi kako su ponude prema dobavljačima, s kojim je bolnica poslovala bez natječaja jer je zadnji proveden 2019., potpisivali liječnici Vladimir Kalausek i Branimir Čule, koje prelaze 30 milijuna kuna.

Navela je primjere po kojima je za zahvate utrošeno manje ugradbenog materijala u odnosu na količinu naručenu od dobavljača.

Virtualno skladište ugradbenog materijala

"Kad sam povezala ta dva procesa uvidjela sam da je dokumentacija netransparentna, aljkava i osmišljena kako bi se mogao izvlačiti novac od poreznih obveznika", rekla je Zadravec.

Kaže da postoji tzv. virtualno skladište koje je 16. veljače 2020., kada je to otkrila, brojilo ugradbenih materijala u vrijednosti 6,6 milijuna kuna koji nigdje nije bio evidentiran.

"On je stajao u ormarima i bilo tko je mogao ušetati i odnijeti ga. Određenom materijalu istekao je rok, što znači da se mogao baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog uređaja", navela je Zadravec.

"Nekome je bilo u interesu da se naruči više materijala zbog provizije", ustvrdila je.

Govori kako je ugradbeni materijal za neurointervencijske zahvate tijekom 2019. iznosio 30 milijuna kuna, a 20 milijuna tijekom 2020..

"U dvije godine platilo se 50 milijuna kuna. Prema HZZO-u je za zahvate fakturirano u 2019. 14,9 milijuna kuna a za 2020. 15,9 milijuna. Znači da je HZZO za zahvate platio oko 30 milijuna kuna, a za materijal dobavljačima 20 milijuna kuna".

Dulibić: Nisu pronađena značajna odstupanja u poslovanju

Komentirajući iskaz Dijane Zadravec, državni tajnik i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice Tomislav Dulibić rekao je kako su u bolnici trenutno inspektori ministarstava zdravstva i financija te HZZO-a koji provode kontrolu i nadzor poslovanja na temelju njezinih tvrdnji.

“Prema prvim podacima, nisu pronađena značajna odstupanja, osim nekih manjih nepravilnosti. To je provelo 11 inspektora, pozovite ih da svjedoče”, rekao je Dulibić.

Kaže kako je odluka o inspekciji u Vinogradskoj donesena prije par tjedana.

"Nekoliko puta sam rekao Zadravec da prijavi nadležnim tijelima ako ima sumnju na korupciju. Što bih ja trebao napraviti? Zatražio sam očitovanje ravnatelja. Svi postupci su u tijeku pa ćemo vidjeti pravorijek”.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Nikola Grmoja pitao je je li tko reagirao na njezine prijave, a Zadravec je odgovorila je nakon njezine prijave oko prekovremenih sati pozvana inspekcija Ministarstva zdravstva koja je zaključila da to treba istražili ravnatelj.

"U zadnjem slučaju sam saslušana, izvidi su tajni, o tome ne mogu govoriti. O drugim slučajevima nitko me nije kontaktirao", kazala je Zadravec.

Zaključci: Što prije istražiti činjenice vezane uz prijave

Vijeće je nakon saslušanja prihvatilo zaključke da ministarstva zdravstva, financija i gospodarstva te DORH i USKOK što prije utvrde činjenice vezane uz prijave Dijane Zadravec.

Nju je obvezalo da dostavi preslike prijava koje je upućivala nadležnima te SMS poruku u kojoj, po njezinim tvrdnjama, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković lobira za ponovno imenovanje Zovaka za ravnatelja bolnice.

Vijeće će audiozapis s današnjeg saslušanja dostaviti DORH-u, a od Ministarstva a zdravstva tražiti da dostave svu dokumentaciju o inspekcijskom i upravnom nadzoru u KBC-u Sestre milosrdnica od 2016. do danas ili zašto ga nije bilo.

Od Vlade se tražiti osiguranje dodatnih uvjeta za zapošljavanje financijskih istražitelja na sudovima u četiri velika grada.

Vijeće je na sjednici prihvatilo i izvješća Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o izvršenju mjera Akcijskog plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. godine.

Poduzete su mjere koje se odnose na uspostavu transparentnijeg sustava lijekova kroz izmjene Zakona o lijekovima, pacijentima je omogućen uvid u slobodne termine na listama čekanja na internet stranicama bolnica, a prati se i provedba eNaručivanja, posebno prioritetnih pacijenata, rekao je Dulibić.

Djelomično je provedena mjera vezana uz specijalističko usavršavanje i transparentnost dodjeljivanja mentora, jer je Pravilnik o tome ponovno u javnoj raspravi te se čeka očitovanje Hrvatske liječničke komore (HLK).

Rečeno je i kako HZZO kao samostalni nositelj kontinuirano i transparentno provodi kontrolu ugovornih subjekata i o tome izvještava Ministarstvu zdravstva.

Zaključeno je i da se od Ministarstva zdravstva zatraži podatke o broju zahtjeva za zdravstvenom inspekcijom i donesenim rješenjima a od HLK podatke o broju oduzetih licenci za obavljanje samostalnog liječničkog rada zbog kršenja Kodeksa medicinske etike.

Sjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije pratili smo uživo, u nastavku pročitajte kako je saslušanje dr. Dijane Zadravec teklo iz minute u minutu:


NOVO 13:35 - Nikola Grmoja je na kraju pročitao zaključke sjednice:

Nacionalno vijeće zatražit će očitovanje od DORH-a o prijavama Dijane Zadravec.

Nacionalno vijeće zatražit će od ministarstva zdravstva da dostavi dokumentaciju o inspekcijskom i upravnom nadzoru u KBC Sestre milosrdnice od 2016. ili očitovanje ako ga nije bilo.

Nacionalno vijeće traži od Vlade RH osiguranje uvjeta za zapošljavanje potrebnog broja djelatnika u odjelu posebnih financijskih istražitelja na sudovima u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Nacionalno vijeće traži od Ministarstva financija, Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva, DORH-a i USKOK-a da hitno utvrde činjenice vezane uz prijavu dr. Zadravec u KBC-u Sestre milosrdnice.

Nacionalno vijeće traži od Zadravec da dostavi preslike prijava i snimku SMS poruke u kojoj po njenima navodima predsjednik Sabora Gordan Jandroković lobira za imenovanje dr. Maria Zovaka na mjesto ravnatelja bolnice.


13:19 - Dulibić je kazao kako niti je prijetio Zadravec, niti ju je smijenio.

Dalija Orešković u završnoj riječi kazala je kako je predložila sustav izlaganja s razlogom. Prejudicirali smo ovdje jako puno stvari što može štetiti kaznenom postupku i obrani da se poziva kako optuženici nisu imali pošteno suđenje. Od 2014. država nije zaposlila nijednog financijskog istražitelja. Drago mi je da je javnost imala prilike čuti sve to je Zadravec iznosila, no moramo razdvojiti nekoliko segmenata. Okolnosti vezane uz potpisivanje vezano za javnu nabavu, treba napomenuti da je to Zadravec sročila u kaznenoj prijavi podnesenoj u travnju i tu se provode izvidi. Mi smo si već sad dali za pravo da već sad govorimo o krivotvorenim potpisima. Tu će se gledati čitav niz faktora i spornih okolnosti. Ovo je najbolja detekcija što napraviti u novoj strategiji suzbijanja korupcije. Ako se ovaj problem ikad riješi, Zadravec će biti ta zašto je to učinjeno. Molim Zadravec sve dokaze kada je nešto urudžbirano i zatražimo od KBC-a sve nalaze i izvještaje vezane za unutarnji nadzor. Činjenica je da zviždači trpe neformalne oblike pritisaka i prijetnji i teško joj je reći koja je to visokopozicionirana osoba koja joj je dala do znanja da joj se sprema otkaz. Treba biti objektivan i suzdržan, moramo dokazati tko je tu odgovoran - kazala je Orešković, a Grmoja je odbacio njezinu konstataciju da bi komentari zastupnika mogli utjecati na kazneni postupak.

Zastupnica Mirela Ahmetović je kazala kako bi se dotične osobe, poput premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Jandrokovića, trebale direktno upitati o uplitanju o kadroviranju.

- Ako su oni vrh državne vlasti, čemu služi ovo Nacionalno vijeće ako ne može poslužiti u suzbijanju korupcije - zaključila je.

Dulibić je zaključio kako je potrebno sve istražiti.

- Zastupnici tu izvode neke dokaze, za to postoje institucije. Pacijentima poručujem da KBC Sestre Milosrdnice uredno radi i tamo su vrhunski i kvalitetni liječnici. Svi pacijenti će biti zbrinuti i dalje ćemo nastavljati razvijati KBC.

Državni tajnik Silvio Bašić je kazao kako trebamo razlučiti par stvari. Je li nastupila šteta? Ne radi se o lijekovima, nego o materijalu koji nije mogao nigdje ići, osim ako se naplatilo više nego što je došlo u bolnicu. Tu se ne radi o sustavu na nivou države, radi se o pojedincima. I treće, najstrože osuđujemo korupciju, ali znate i sami da ministarstvo zdravstva nije tu da dokazuje korupciju.

Zadravec je na kraju poručila kako traži od ministra zdravstva ima pravo provesti nadzor nad njezinom smjenom.

- Dobila sam opomenu pred otkaz zbog borbe protiv korupcije. Cijeli moj život je namijenjen općem dobru i poboljšanju zdravstvenog sustava. Sve što činim je u tom cilju i nadam se da će institucije ući u KBC i temeljito prekontrolirati situaciju.


12:32 - Nakon izlaganja Dulibića pitanja su postavljali članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Zastupnik Željko Jovanović upitao je gdje je nestao ministar Vili Beroš koji dolazi iz te bolnice i koji je ključni čovjek zdravstva.

- Inzistiram da se ovaj slučaj uzme kao prioritet kojem nema mjesta odlaganja niti sekunde. Ovo mora završiti jer ruši povjerenje u sustav zdravstva, ne želim da i ono kao i sudstvo potone u HDZ-ovoj močvari, jer i tu ima međustranačkog sukoba - rekao je Jovanović.

- Dobila sam informaciju od izvora iz ministarstva da mi je pripremljen izvanredni otkaz, sad sam na bolovanju i opet sam zbog medijskih istupa iz Uprave, ime ne bih govorila, dobila informaciju da mi je pripremljen otkaz - odgovorila je prof. Dijana Zadravec na pitanje Karoline Vidović Krišto.

- To je toliko raštrkana dokumentacija da je u to zaista teško ući i za to trebaju ozbiljni financijski forenzičari - kazala je Zadravec.

Dalija Orešković kazala je kako financijske istražitelje u USKOK-u ima samo na papiru.

- Postoji čitav niz problema u njihovom radu, a pravu odgovornost treba tražiti u Saboru i Vladi. Zadravec je izrazito pedantna i uvjerena sam da ima dokaze o prijavama koje je podnosila - kazala je Orešković pa upitala Zadravec je li spremna staviti im na raspolaganje sve prijave, kao i SMS poruku koja je dokaz intervencije predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da je lobirao za zapošljavanje Maria Zovaka na mjestu ravnatelja Vinogradske.

Zadravec je odgovorila potvrdno.


12:12 - Nakon dr. Zadravec slučaj je komentirao državni tajnik Tomislav Dulibić, kojeg je Zadravec optužila da je sve znao, a da nije reagirao.

- Zovak je postavio Zadravec na mjesto šefice radiologije. Moramo štititi ugled bolnice, tu smo čuli puno objeda na rad kvalitetnih liječnika i kvalitetnih ljudi. Čuli smo da se profesor Vatavuk uspoređuje s Hitlerom, mislim da je on častan čovjek. Siguran sam da je antifašist i da nema veze s nacizmom. Mi smo po svakoj prijavi, ja sam profesoricu upozorio, nek to prijavi nadležnim institucijama. Ja se u to ne želim miješati, postoje organi koji se time bave. Više od tri tjedna svi inspektori su tamo, prema preliminarnim podacima, nisu pronađena značajna odstupanja, nego manje nepravilnosti. Znači 11 inspektora, možete ih pozvati i pitati jesu li možda oni dobili neke upute. Spomenuta je i Mija Primorac, imali smo više sastanaka. Prof. Zovak pozvao je da se provede nadzor koji je provede i nije pokazano isto ništa. Pokrenuta je i unutarnja revizija koja isto nije pokazala ništa. Prof. Zadravec voli se pozivati na kazneno djelo, no postoji i kazneno djelo lažnog iskaza i klevete. Mi nastojimo čuvati ugled institucije - kazao je Dulibić.

Grmoja je dodao kako je neupitno kako je dokumentacija aljkava i upitao Dulibića je li bilo druge inspekcije u ustanovi, osim unutarnje kontrole, i zašto prije nisu pozvali inspekciju.

- Šta bi ja trebao poduzeti osim tražiti očitovanje ravnatelj, Uprave i reviziju - kazao je Dulibić.

Zadravec je sve što je kazao Dulibić potom opovrgnula.

- Nije bio zainteresiran za prijave, ali su me jako bili zainteresirani smijeniti. Kakav može biti to čovjek kojeg ne zanimaju izjave i dokazi Predstojnice koja je to otkrila. Dulibić pere ruke i za njega su tu nadležne institucije, a nijednom riječi nije rekao da se radi o korupciji i kriminalu. Jasno je o čijem interesu radi Dulibić. Od 2016. stalno trpim progon i zlostavljanje i sad im je napokon uspjelo - zaključila je.


11:52 - Zadravec je kazala kako joj je trebalo mjesec i pol dana da bi povezala o čemu se tu radi.

- Sve sam poslala DORH-u i nadležnim institucijama. Kad sam povezala ta dva procesa uvidjela sam da je dokumentacija netransparentna, aljkava i osmišljena kako bi se mogao izvlačiti novac od poreznih obveznika. otkrila sam da postoji tzv. virtualno skladište koje je brojilo 6 milijuna i 600 tisuća kuna materijala. Određenom materijalu bio je istekao rok, što znači da se mogao baciti. To je vrijednost jednog ultrazvučnog aparata. na zalihi u tom virtualnom skladištu postojalo je 11 komada materijala u vrijednosti nešto manjim od milijun kuna. Dobila sam podatak da je kroz evidenciju ljekarne prošlo samo 17 takvih komada, što znači da smo ih potrošili samo 6, a 11 ih je stajalo na skladištu, materijal već plaćen dobavljačima, kojem će isteći rok. Bilo je važno samo što više materijala naručivati.

- Materijal je trebao biti plaćen nakon što je potrošen, a ne unaprijed. Dobavljačima se platilo oko 50 milijuna kuna u dvije godine. Fakturirano je oko 30 milijuna kuna.

- Budući da imam saznanja da je inspekcija ministarstva zdravstva koja radi izvide u KBC našla neke manje nepravilnosti, ponavljam, nadam se da će tamo biti poslani ljudi takvog profila koji će se pozabaviti ovom situacijom.

- Kad sam postavila kamere u ambiosalu, želeći da one služe za edukaciju, dr. Kalousek i Čulo pisali su čak ministru da sam ih stavila pod videonadzor. Oni su se tome protivili, i sad mi je jasno zašto. Na Radiologiji nije zaživio videonadzor, nego sam ja optužena za mobing.

- Smijenjena sam i VD ravnatelj Zoran Vatavuk se svrstao na stranu ljudi koji su organizirali model izvlačenja novca iz javnog sustava. Moja smjena je nezakonita i ništavna. Spremni su bili duboko gaziti moja prava i prijete mi izvanrednim otkazom i eliminiranjem iz bolnice. Članak Ustava svakom jamči slobodu govora i javno istupanje. Nekoliko radiologa vratilo se u Vinogradsku. Najviše od svega stravičan je podatak da je sazvan sastanak s radiolozima i usporedio sebe s Hitlerom. Sablažnjeni smo moji kolege i ja da Vatavuk upotrebljava nacističke izraze i trebao bi dati ostavku. Nisu ga zanimali dokazi, tri puta sam tražila sastanak, smijenio me i nijednom riječju nije spomenuo korupciju - napomenula je Zadravec i kazala kako je na sve to ukazala i državnom tajniku i predsjedniku Uprave vijeća KBC sestre Milosrdnice dr.Tomislavu Dulibiću te kako je on sa svime upoznat.

- Tražila sam od ministra Beroša da provede upravni nadzor, zadnje moje saznanje je da ga neće provesti. Tražim nadzor nad zakonitosti upravnog akta, za to on ima ovlasti i mora ga pokrenuti na moj zahtjev. Nastoji me se eliminirati jer sam jedina prepreka da se tamo nastave kriminalne radnje - zaključila je Zadravec i dodala kako ju je po pitanjima koji su došli u javnost kontaktirao DORH te da je saslušana.


11:06 - Predsjedavajući Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Nikola Grmoja dao je riječ prof. dr. Dijani Zadravec koja se javila putem Zoom-a. Na saslušanju Zadravec se kratko predstavila ističući svoje titule i: poslovna postignuća.

- Mislim da ugledu bolnice šteti korupcija onih koju ju štite i zataškavaju. Dobila sam prijetnje da ću dobiti izvanredni otkaz, nadam se da će to neće dogoditi i nadam se da će me ovo saslušanje gdje ću iznijeti dokaze zaštititi. Obraćanje radnika vezano uz sumnju na korupciju ne predstavlja opravdani dokaz za otkaz.

Vratila bih se u 2016., javnost nije upoznata da otada traje moja borba protiv korupcije, a otada traje i moj progon i zlostavljanje. tad sam otkrila krađu preko prekovremenih sati, otuđivanje novca poreznih obveznika što sam prijavila ravnatelju Mariu Zovaku, njegova reakcija je bila 'pa to svi rade'. On je sve zataškao, a ja sam sve prijavila DORH-u. Početkom 2020. lažno sam optužena od gospođe Mije Primorac koja je namještala natječaj za tvrtku Europlantaža i o tome sam također obavijestila ravnatelja. Nakon toga Zovak je htio moju smjenu sa svih rukovodećih funkcija, razvlastio me za većinu poslova. Gospodin Dulibić je zavlačio sjednicom na kojoj je konačno odbačen prijedlog Zovaka. Mia Primorac nije smijenjena nego je unaprijeđena. Tada sam Zovaka prijavila DORH-u. Krajem 2020. otkrila sam kriminalne radnje i prijavila odgovorne osobe zbog kaznenog djela zloupotrebe ovlasti i položaja.

Sasvim slučajno otkrila sam dva paralelna procesa kada sam nenajavljeno ušla u salu i vidjela na stolu dokumente na kojem je umjesto mog potpisa stajao potpis dr. Kalousek. Ja o tome nisam imala nikakvih saznanja i takvo djelo predstavlja krivotvorenje isprave. na temelju samo njihovog potpisa izrađivao se račun prema HZZO-u. Nitko te račune nije provjeravao, imam dokumentaciju i sad ću to pokazati. To je samo petina faktura.

Od travnja 2018. sam saznala da dr. Kalousek šalje ponude, imam ih više stotina, koje su trebale biti od dobavljača odabranih na javnom natječaju. No zadnji natječaj je proveden 2019. Cijelu 2020. i 2021. KBC posluje bez javnog natječaja s istim dobavljačima bez javnog natječaja - kazala je Zadravec i dodala kako se radi o višemilijunskim ponudama od strane dr. Vladimira Kalouseka i dr. Branimira Čule.

- Kroz cijelu 2019. i 2020. liječnici Kalousek i Čulo potpisivali su sve fakture prema HZZO-u. Suma koju su potpisali bila je za Čulu preko četiri milijuna kuna.

- Kalousek je potpisivao ponude na mjestu predviđenom za potpis Predstojnice. Zbog zaštite privatnosti zacrnjeni su imena i prezimena, no originali su dostupni, kazala je Zadravec.

- O falsificiranju su bili upoznati svi, ali su šutjeli. Radiologija ne fakturira, fakturiraju pojedine klinike, no u ovom slučaju to se fakturiralo i skrivalo od mene. Takvih postupaka je bilo 20 do 30 mjesečno - istaknula je.- Kod pacijenata se potrošilo nešto manje, a dobavljačima plaćalo dvostruko, ili se radilo o sasvim drugim materijalima, riječ je o četiri do pet dobavljača. Potpisnici su bili Branimir Čulo i Vladimir Kalousek koji nisu bili ovlašteni za postupanje od strane KBC-a.


Na današnjoj sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije će, među ostalim, biti organizirano javno saslušanje smijenjene predstojnice zavoda za Radiologiju KBC Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu tog KBC-a.

Podsjetimo, Zadravec je više puta javno optužila brojne kolege iz te ustanove za kriminal, krađu javnog novca i falsificiranje dokumenata, zbog čega sada KBC 'češljaju' inspekcije Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i HZZO-a.

Zanimljivo je da će Zadravec govoriti u Saboru dok traje natječaj za izbor ravnatelja na kojem je ona jedan od kandidata.

Na dnevnom redu je i izvješće Ministarstva zdravstva o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020. Raspravljat će se i o izvješću Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) o izvršenju mjera Akcijskoga plana za 2019. i 2020. uz Strategiju suzbijanja korupcije za razdoblje od 2015. do 2020.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:59