NAVUKAO SE NA PAG

Digitalni nomad Dieter Njemačku je zamijenio Šimunima: ‘Domaća ekipa donosi mi vino, ja njima piva‘

Dieter najviše vremena u Šimunima provodi u proljeće i jesen, kako bi izbjegao ljetne gužve i vrućinu
Dieter Hirschmann
 Anton Smrekar

Od 2016. godine, otkad je položio ispit za upravljanje brodom, Dieter Hirschmann vraća se sa svojom suprugom Astrid u Šimune na Pagu. Ovdje provode prosječno četiri mjeseca godišnje budući da ih posao ne veže za rodnu Njemačku, već za računalo kao djelatnike u informatičkom sektoru. Vrlo susretljivi 64-godišnji Dieter svojim vječno nasmijanim licem priznaje da ga je na nautiku navukla supruga Astrid.

„Ona mi je platila polaganje ispita“, kroz smijeh govori Dieter i dodaje da u Hrvatsku dolaze zbog čistoće mora, lijepog pejsaža i ugodnih domaćina. Prije su uglavnom ljetovali u Španjolskoj i Italiji čiju hranu i kulturu izuzetno cijene, no ono što je prevagnulo da se vežu za našu obalu su prijateljski nastrojeni ljudi koji će napraviti sve da se gosti poput Dietera osjećaju ugodno.

„Ovdje više nije sve poslovno, domaća ekipa na Pagu donosi mi vino, a ja njima iz Njemačke donesem neka lokalna piva", kaže.

Dieter najviše vremena u Šimunima ipak provodi u proljeće i jesen, kako bi izbjegao ljetne gužve i vrućinu. Digitalizacija koja se dogodila zbog pandemije omogućila im je da uz obavljanje posla uživaju kao nikada do sada pa im je otok Pag postao drugi dom. Dieteru se najviše sviđa što dolaskom na našu obalu mijenja stresnu njemačku svakodnevicu hrvatskim opuštenijim načinom života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:20