OPASNO VRIJEME

DHMZ izdao upozorenje za skoro cijelu Hrvatsku: Dijelovima zemlje prijete bujične i urbane poplave

Za velik dio Hrvatske za subotu je upaljen narančasti meteoalarm, što znači da je vrijeme opasno
Poplava, Ilustracija
 Tom Dubravec/Cropix

Ušli smo u nestabilno vremensko razdoblje, a prognostičari upozoravaju na grmljavinsko nevrijeme i moguće obilne pljuskove. DHMZ je izdao posebno upozorenje.

- Tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju se značajnije količine oborina. Uslijed djelovanja visinske ciklone bogate vlagom mjestimice može pasti i više od 100 litara kiše po četvornom metru. Takva količina oborine može ponegdje uzrokovati bujične poplave. Najmanje se kiše očekuje u Dalmaciji gdje na otocima može ponegdje i izostati.

image
Visinska ciklona iznad srednje Europe premješta se preko Alpa prema jugu
Cmwf

Napominju da promjena vremena započinje već u petak, s mjestimičnom kišom i pljuskovima ponajprije u Slavoniji, Baranji i Srijemu, sve učestalijim prema kraju dana.

- U subotu će u većem dijelu zemlje biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će ponegdje biti i obilna. Samo u Dalmaciji promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, tek lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Puhat će slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz pljuskove i grmljavinu lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena i jaka bura i sjeverac, drugdje na moru sjeverozapadni i zapadni vjetar. Temperatura se neće znatnije mijenjati. U ponedjeljak postupni prestanak kiše i smanjenje naoblake, najprije na sjeverozapadu, kažu iz DHMZ-a.

Upozoravaju da će u većini unutrašnjosti tijekom subote pasti između 15 i 50 litara po četvornom metru, ponegdje i znatno više. Do smirivanja u ponedjeljak neke će postaje vrlo vjerojatno izmjeriti i preko 100 litara kiše po četvornom metru.

- Upozoravamo da većina oborine može pasti u obliku pljuskova, u kratkom vremenu, te prouzročiti urbane poplave i naglo podizanje vodostaja manjih i bujičnih vodotoka, kažu iz DHMZ-a.

image
Prognoza ukupne količine oborine tijekom 72 sata
Utc

Žuto upozorenje za Osječku regiju i Kvarner

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas žuto upozorenje za Osječku regiju, Kvarner i Kvarnerić te za područje Velebitskog kanala.

- U Osječkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i obilnija oborina. Vjerojatnost grmljavine je do 60 %. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, upozorava DHMZ.

- Na području Kvarner i Kvarnerića mogući su udari vjetra od 35 do 40 čvorova (65-75 km/h), a na području Velebitskog kanala od 35 do 45 čvorova (65-85 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila, dodaju iz DHMZ-a.

Neiskusne pomorce, posebno one koji upravljaju manjim brodovima, upozoravaju da bi trebali izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru.

image
Upozorenje DHMZ-a za petak
Dhmz

Prijete bujične i urbane poplave

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu su, za dio zemlje, objavili narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme. Upozoravaju i da dijelovima Hrvatske prijete bujične i urbane poplave.

- Zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom vikenda 17.07. i 18.07.2021., a naročito tijekom subote. na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.

Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla), javlja DHMZ.

image
Upozorenje DHMZ-a za subotu
Dhmz

Prognoza za petak i subotu

U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. U Dalmaciji promjenjivo, lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, drugdje sjeverozapadni i zapadni vjetar.

U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu danas će biti promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, javlja DHMZ u vremenskoj prognozi. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, uglavnom u istočnim, a u noći i u središnjim predjelima. U Dalmaciji je većinom sunčano, no poneki pljusak moguć je uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar je slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu puše umjerena, podno Velebita i jaka bura, te zapadni i jugozapadni vjetar, a prema otvorenom moru mjestimice jak sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka uglavnom iznosi između 26 i 31 °C.

Što se tiče prognoze za subotu, u većem dijelu zemlje bit će umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnom oborinom. U Dalmaciji će biti promjenjivo, lokalno uz malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar će biti slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, uz nestabilnosti lokalno pojačan. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, drugdje sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka iznosit će između 13 i 18, na Jadranu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna od 21 do 26, na Jadranu između 26 i 30 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:42