VELIKO NEVRIJEME

DHMZ digao stupanj opasnosti na pet regija, stigli nestvarni podaci s Krka, pogledajte što se tamo događa

Trenutno je najteža situacija u predjelu Kimpi pokraj Krka, gdje podzemne vode neprestano poplavljuju područje

Poplava na Krku

 Iva Hangweyrer Exkelemenić, Marina Pavičić, Dalibor Stojak/

Zbog snažnog oborinskog nevremena na otoku Krku vatrogasci su tijekom noći i jutra obavili 23 intervencije, doznaje se u petak od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Krk Gorana Grubišića, a zbog obilne kiše u drugim dijelovima Hrvatske izdano je narančasto upozorenje.

Hrvatsku je u noći s četvrtka na petak pogodila obilna kiša u gotovo svim dijelovima zemlje, uz to praćena i grmljavinom, zbog čega je za čak pet regija, za danas izdano narančasto upozorenje. Radi se o cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Kvarneru.

Na Krku su intervencije u većini slučajeva bile crpljenja vode iz poplavljenih objekata, u dva navrata su s prometnica uklonjeni odroni zemlje i kamenja a vatrogasci su pomogli izvući i dva vozila zaglavljena u vodi, naveo je Grubišić.

Intervencije su uglavnom obavljane na području grada Krka. Trenutno je najteža situacija u predjelu Kimpi pokraj Krka, gdje podzemne vode neprestano poplavljuju područje, pa vatrogasci crpljenjem nastoje održavati razinu vode.

Novi list piše da je u ordinacijama zubne i ginekološke medicine koje se nalaze u suterenu krčke ispostave Doma zdravlja Primorsko-goranske županije bilo 75 centimetara vode. Dr. Goran Gržančić rekao je Novom listu da je skupocjeni ultrazvučni aparat uspio spasiti. Dodao je da smatra da je u poplavi uništeno ili izgubljeno oko tisuću kartona njegovih pacijentica.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, u razdoblju od 24 sata, do 8 sati u petak, u gradu Krku je palo 168 litara kiše po četvornom metru. U tom razdoblju je na udaljenosti od samo 10 do 20 kilometara na otoku Krku, u Malinskoj izmjereno 72 litre, a u Zračnoj luci pokraj Omišlja 77 litara kiše po četvornom metru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 19:07