KOBNO LJETOVANJE

DETALJI STRAŠNE NESREĆE U ISTRI Slovencu (47) koji je pao s jet-skija još nema traga, vozio se bez sigurnosnog prsluka, sve su vidjela i njegova djeca

 
traganje za nestalim Slovencem u moru nedaleko Vrsara
 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je u petak resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o dvije pomorske nesreće, koje su se dogodile u četvrtak popodne u Riječkom i Pulskom akvatoriju.

Naime, u području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Pula traje pomorska potraga za nestalim B. D. (rođen 1972.), državljaninom Republike Slovenije. Iz MRCC Rijeka koordinirano traganje za nestalim pokrenuto je u četvrtak u 18.15 sati, kad je zaprimljena dojava posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Pazin o nestanku muške osobe, nakon pada s jet-skija na poziciji ispred mjesnog autokampa, nedaleko Vrsara, o čemu je odmah obaviještena nadležna LK Pula, Pomorska policija i OKC Policijske uprave Istarske, čiji službenici su angažirani u kopneno traganje, obalnim pojasom.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
traganje za nestalim Slovencem

Prema dostupnim informacijama, nestali muškarac prije pada u more upravljao je jet-skijem, na kojemu je prevozio vlastito malodobno dijete, dok je drugo dijete vukao na plutajućem objektu na napuhavanje. Nestali muškarac upravljao je jet-skijem bez sigurnosnog prsluka (isti je pronađen na jet-skiju) i to na relativno kratkoj udaljenosti iza motorne brodice u tipu glisera, koji je u tom trenutku također vukao sličan objekt na napuhavanje, na kojemu se nalazilo osam osoba.

U jednom trenutku, iz zasad nepoznatog razloga (pretpostavlja se prilikom prelaska preko brazde glisera), vozač jet-skija pao je u more preko pramca jet-skija te mu se od tad gubi svaki trag, unatoč činjenici da su članovi posade glisera odmah započeli traganje na mjestu pada u more, vizualno i zaronom. Djeca koju je nestali muškarac prevozio, odnosno, vukao morem, odmah su zbrinuta neozlijeđena, ali u stanju šoka.

Dolaskom na poziciju nestanka, službenici Lučke kapetanije Pula u suradnji s Pomorskom policijom Pula započeli su površinsko traganje prema zadanom planu. Službenici LK Pula izvukli su jet-ski i gliser na obalu radi obavljanja očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, odnosno, radi detaljnog pregleda s ciljem da se utvrdi je li se dogodio ikakav kontakt dvaju plovila u kritičnom trenutku tijekom plovidbe.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
traganje za nestalim Slovencem u moru nedaleko Vrsara

Intenzivno traganje za nestalim muškarcem privremeno je obustavljeno u četvrtak u 22 sata, a nastavljeno je u petak u 4.55 sati, temeljem usuglašenog plana traganja, kojim su u akciju, uz već angažirane jedinice koje čine dvije spasilačke brodice LK Pula i jedna policijska, uključene i ronilačke skupine, sačinjene od pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Pula i profesionalnih ronilaca, a nastavno će se u ronilačku akciju u području traganja priključiti i pripadnici specijalne ronilačke postrojbe Ministarstva unutarnjih poslova.

Druga pomorska nesreća, sudar dva jet-skija, dogodila se u četvrtak u području nadzora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Rijeka.

Dojava o nesreći u MRCC Rijeka zaprimljena je u 17.38 sati od službenika LK Rijeka, koji su dojavili o sudaru dva jet-skija s jednom teško ozlijeđenom osobom u uvali Crnika, nedaleko Lopara, na otoku Rabu, kamo su isplovili u očevid nakon zaprimanja dojave od Pomorske policije.

Službenici LK Rijeka i Lučke ispostave Lopar u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće izvijestili su resorno Ministarstvo da su u sudaru sudjelovali N. B. (rođen 1996.) i T. V. (rođena 1999.), oboje državljani Republike Mađarske.

Sudar se dogodio kad je muškarac jet-skijem započeo pretjecati drugi jet-ski, no u jednom trenutku naglo je promijenio smjer plovidbe te ulaskom u protukurs drugome jet-skiju oduzeo pravo puta i udario u njega, pri čemu je u padu s plovila zadobio ozljedu u predjelu brade i kratkotrajno izgubio svijest, dok druga sudionica nesreće nije ozlijeđena u sudaru i nije pala s plovila u more.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
traganje za nestalim Slovencem u moru nedaleko Vrsara

Odmah nakon nesreće za ozlijeđenog muškarca organiziran je hitan medicinski transport helikopterom u KBC Rijeka, odakle je upućena informacija prema LK Rijeka kako je tjelesna ozljeda u predjelu brade uspješno sanirana, dok djevojka nije pretrpjela ozljede koje bi iziskivale medicinsku skrb.

Lučka ispostava Lopar protiv oboje sudionika ove pomorske nesreće, kao i protiv vlasnika jet-skijeva, izrekla je prekršajne naloge, budući da je za sudionike nesreće utvrđeno kako ne posjeduju potrebne kvalifikacije, a vlasnik je plovila iznajmio bez prethodne provjere osposobljenosti za upravljanje njima.

U slučaju da se temeljem medicinske dokumentacije u okviru očevida u nadležnosti LI Lopar utvrdi da je ozlijeđeni u ovoj pomorskoj nesreći zadobio teže tjelesne ozljede, slučaj će u daljnje postupanje preuzeti nadležno Županijsko državno odvjetništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30