SPOR OKO PDV-a

DETALJI S BURNOG KONGRESA UGOSTITELJA Kako je pola dvorane na spomen ministra turizma počelo zviždati, a zatim su u znak prosvjeda i izašli

Okupljeni su zbog najave povećanja PDV-a i nedolaska ministra demonstrativno izišli van
 Screenshot: HTV

Neće vječno biti problemi i izbjeglice u Grčkoj, niti će terorizam u Turskoj vječno trajati. Oporavit će se njihov turizam vrlo brzo i na tržište će izaći s aranžmanima od tjedan dana hotela i let avionom za 300 eura. A mi? Što ćemo mi ponuditi našim gostima s PDV-om od 25 posto?

Mi koji radimo izvoz na kućnom pragu i dajemo dodanu vrijednost cijelom našem turizmu, mi smo za nagradu dobili najveći porez na Mediteranu. Oni koji imaju krevete dobili su niži PDV, pa znači li to onda da mi ugostitelji trebamo staviti krevete u naše objekte. Ugostitelji nisu obrtnici nego gubitnici - zavapio je s govornice predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK), Dragutin Ranogajec, u ponedjeljak u splitskom hotelu Le Meridien Lav na početku dvodnevnog Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Kongres je počeo vrlo burno, uz sudjelovanje oko tisuću obrtnika iz područja ugostiteljstva i turizma iz svih dijelova Hrvatske. Naime, to u kakvom će se tonu odvijati skup i da je povećanje PDV-a apsolutno najvažnija tema bilo je jasno u trenutku kada je objavljeno da im se u Splitu neće pridružiti resorni ministar Gari Cappelli koji je na sjednici Vlade. Zbog negodovanja oko njegova stava i zauzimanja za interese ugostitelja, izviždan je i bojkotiran njegov pomoćnik Robert Pende kada se pokušao obratiti skupu. Štoviše, svoje su nezadovoljstvo ugostitelji iskazali demonstrativnim napuštanjem dvorane u koju su se vratili tek nakon što je predstavnik Ministarstva turizma otišao s govornice.

- Stalno nam ponavljaju da nismo spuštali cijene kada se PDV smanjio na 10 posto, a nitko ne govori da ih nismo ni povećali kada su nam proteklih godina ulazni troškovi namirnica i energenata poskupjeli za 40 posto. Ovo je dugoročno velika šteta, i to ne samo za ugostitelje, nego i za proizvođače vina, piva, hrane. Svi će oni ostati bez posla. Matematika je jasna: ako su sada tri prodana piva u lokalu državi donijela 3,90 kuna PDV-a, ubuduće će država na dva piva zaraditi od PDV-a 5 kuna, ali će ugostitelji pri tome izgubiti trećinu prometa. I o tome svi šute. Prvi put smo svi ujedinjeni jer je jasno o kakvom se udaru na nas radi - kazao je Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a.

Da od poreznog povećanja koristi neće imati nitko osim države, usvtrdila je Iva Bahunek, direktorica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, naglašavajući da je hotelima samo na pansionsku uslugu ostao PDV od 13 posto, dok je porez u hotelskim barovima i à la carte restoranima povećan na 25 posto. Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma Hrvatske, iznio je pitanje koji će to investitor doći u Hrvatsku kada smo u tri godine četiri puta mijenjali stopu PDV-a.

HOK: Nismo očekivali ovakvu reakciju

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) priopćili su kako nisu očekivali spontanu reakciju dijela ugostitelja, koji su u ponedjeljak napustili Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika u znak prosvjeda zbog najave povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge, a izrazili su nadu da će Sabor razmotriti i prihvatiti njihove amandmane koje pripremaju u ime ugostitelja.

"Hrvatska obrtnička komora, kao organizator 29. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji se održava u Splitu, nije očekivala spontanu reakciju dijela ugostitelja koji su nakratko napustili Kongres, izražavajući time nezadovoljstvo da teret porezne reforme pada samo na njihova pleća", navode iz HOK-a.

Ističu kako podržavaju zahtjeve ugostitelja obrtnika sve dok argumentirano i na legalan način ustraju u svojim traženjima, koja su u skladu sa Strategijom razvoja turizma. Istovremeno, i nadalje vjeruju da će ministar turizma Gari Capelli koji se, kažu, od početka u Vladi zauzimao za zahtjeve ugostitelja, u tome i ustrajati.

"HOK vjeruje da će u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu, prevladati glas razuma te će razmotriti i prihvatiti amandmane koje HOK priprema u ime svojih ugostitelja", zaključuju u priopćenju.

Kongres je u ponedjeljak okupio oko 500 sudionika, a većina ih je napustila dvoranu za vrijeme obraćanja pomoćnika ministra turizma Roberta Pende. U trenutku kada je Penda u govoru spomenuo kako se obraća i u ime ministra turizma Cappellia, najprije su se čuli zvižduci među nazočnima, a zatim i povici negodovanja.

Unatoč tomu, Penda je nastavio govor, nakon čega su uslijedili još snažniji zvižduci, a zatim je više od polovice sudionika napustilo dvoranu. Po završetku njegova govora vratili su se u dvoranu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:33