UZNEMIRAVANJE

Dekanica ADU o seksualnom zlostavljanju: ‘Sveučilište nije poduzelo, rekla bih, ništa konkretno‘

Franka Perković Gamulin rekla je kako je na Akademiji dramskih umjetnosti dosad zaprimljeno tridesetak prijava studenata
Franka Perković Gamulin
 Neja Markicevic/Cropix

Pokret Nisi sama u Srbiji, potaknuo je i hrvatsku inačicu Nisam tražila - gdje su najprije o svojim iskustvima progovorile studentice Akademije dramske umjetnosti. O spolnom nasilju i prijavama na zagrebačkim fakultetima za RTL govorila je dekanica ADU Frankom Perković Gamulin.

- Sveučilište nije poduzelo, rekla bih, ništa konkretno. Smatram da je rektor odgovoran za ono što se događa na sastavnicama Sveučilišta i da ljudima treba pomoć. Činjenica da je mene zvalo 10 do 15 prodekana, dekana s različitih zagrebačkih fakulteta koji su svi zajedno htjeli iskreno odmah reagirati, provjeriti ima li prijava, ako ih već nisu dobili, da su zvali mene koja sam stvarno amater u tom poslu i tek učim, govori o tome da na sveučilištu, smatraju, nema adrese koja im može pomoći - rekla je dekanica Perković Gamulin.

Kakav ste dojam stekli, koliki su razmjeri tog problema seksualnog uznemiravanja studenata, studentica od strane profesora, pitala je novinarka dekanicu.

- Situacija je jako različita od fakulteta do fakulteta, negdje prijava nema, negdje ih ima dosta. To kada prijava nema ne znači da nema zlostavljanja. Postoji vam jedna studija koja je rađena kao diplomski rad jedne studentice s Hrvatskih studija, 2017. u suradnji sa ženskom sobom, koja je pokazala da na sastavnicama sveučilišta u Zagrebu je 40 posto studenata i studentica doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja. Na sveučilištu u Zagrebu postoji 70 000 studenata, pa ako uzmete taj postotak, evo ako ga ne uzmete za ozbiljno, ako uzmete vrlo konzervativno, pa kažete da ih je bilo deset posto, to je sedam tisuća, a sasvim sigurno ih je bitno više - rekla je za Vijesti RTL-a.

Dodala je kako ne zna koliko je prijava zaprimljeno na razini Sveučilišta, dok ih je u ADU tridesetak.

- U svakom trenutku kada se student osjeća poniženo, nastavnik je pogriješio. Nastavnik je već učinio dosta pogrešnih koraka. Evo recimo, primjer jedan nastavnik koji inzistira da pokaže na studentici kako se treba ljubiti s partnerom, mislim to je... naše studentice i studenti su odrasli ljudi, oni to znaju i bez nas, može se razgovarati o nekim stvarima, može se dati neka uputa, ali to... kak da vam velim, pa ne bavimo se mi na ovoj školi time! - zaključila je dekanica Perković Gamulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:12