NENAD TURK

Dekan Veterine objasnio zašto studenti moraju imati covid-potvrdu: ‘Dočarat ću vam jedan apsurd‘

Turk tvrdi da je fakultet uoči akademske godine anketirao djelatnike te otkrio da je više od 90% cijepljeno ili da je preboljelo covid

Nenad Turk

 Marko Todorov/Cropix

Studenti koji nemaju važeću EU digitalnu covid-potvrdu neće moći pristupiti niti jednom obliku nastave ni boraviti na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, stoji u obavijesti koju su prošloga tjedna dobili studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Dekan fakulteta Nenad Turk takvu je odluku donio i prije no što je Nacionalni stožer objavio da studenti neće biti obuhvaćeni mjerom obaveznog testiranja ili predočenja covid-potvrdi od 16. studenoga, no svakome fakultetu Stožer je ostavio mogućnost da odluku o studentima donosi autonomno.

Pitali smo dekana Turka koji su argumenti prevladali prilikom odluke o obvezi covid-potvrda, a zbog koje grupa studenata veterine na društvenim mrežama planira prosvjedno okupljanje pred zgradom fakulteta u ponedjeljak. Objašnjava da je covid-potvrda svojevrsni preduvjet za organizaciju nastave uživo.

- Svjesni negativnih psihosocijalnih učinaka izolacije i nedostatka socijalnih kontakata, a u želji da život što je moguće više bude normaliziran kao u pretpandemijsko vrijeme, te uvažavajući specifičnost studijskog programa - nijedan biomedicinski fakultet ne možete završiti bez velikog dijela praktične nastave, donijeli smo odluku o izravnom obliku nastave na Veterinarskom fakultetu u ovoj akademskoj godini.

Pritom je, tvrdi Turk, velika većina nastavnika, nenastavnog osoblja i studenata pristupila preventivnom cijepljenju još krajem ljeta.

Kao pripremu za novu akademsku godinu, odlučili su početkom rujna provesti anonimnu anketu među zaposlenicima i studentima. Pokazalo se da je više od 90 posto zaposlenika Veterinarskoga fakulteta cijepljeno ili je preboljelo covid, a dosad je cijepljeno i oko 70 posto studenata ili je bolest preboljelo. To im, smatra Turk, osigurava povoljnu epidemiološku situaciju na fakultetu. Ona je u ovom trenutku više nego dobra, nastava se provodi bez velikih ispada iz sustava bilo djelatnika, bilo studenata.

- U skladu s odlukom Stožera civilne zaštite da će se od 16. studenoga uvesti obveza covid-potvrde u državne i javne službe za sve zaposlenike i sve osobe koje dolaze u takve institucije, i mi smo najprije najavili našim djelatnicima i studentima uvođenje novih protuepidemijskih mjera, a sada smo i odlučili ostati pri odluci da sve osobe koje se nalaze u bilo kojem svojstvu na Veterinarskom fakultetu moraju imati covid potvrde. Uključili smo i studente jer smatramo da i studenti kao punoljetne i odgovorne osobe moraju poštovati iste mjere kao i svi zaposlenici i gosti fakulteta, kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija i osigurala dosljednost propisanih mjera, a u svrhu zaštite svih naših zaposlenika i studenata te sigurnog provođenja nastavnog procesa, kaže dekan.

Dodaje kako je Veterinarski fakultet međunarodno akreditirana ustanova sa studijem i na engleskom jeziku na kojem je preko 90 posto studenta cijepljeno.

- Kako bih vam dočarao moguće apsurdne situacije koje želimo ovom odlukom izbjeći opisat ću samo jednu koja je striktno vezana za specifičnost nastavnog procesa. Studenti veterinarske medicine sudjeluju u kliničkoj nastavi na rotacijama po klinikama naše Sveučilišne veterinarske bolnice na koju dolaze stranke s pacijentima. Pritom svi zaposlenici klinike i stranke koje dolaze na Veterinarski fakultet prema odluci Stožera moraju predočiti svoje potvrde, a studenti koji sudjeluju u obradi istih pacijenata, u istim zatvorenim prostorima, ne bi to trebali. To je za nas neprihvatljivo, jer bi time i samo provođenje protuepidemijskih mjera odstupalo od svega onoga što učimo naše studente i što od njih zahtijevamo kao minimalni kvantum znanja pri provjeri ishoda učenja, objašnjava Turk.

Štoviše, smatra, studentima biomedicinskih studija, pa tako i studentima koji su se odlučili za studij veterinarske medicine, prihvaćanje modernih znanstvenih spoznaja iz virologije, imunologije, i njenog sastavnog dijela vakcinologije, kao i prihvaćanje protuepidemijskih mjera u svrhu suzbijanja zaraznih bolesti, a koje su propisane od nadležnih tijela, jedno je od neophodnih znanja, vještina i kompetencija u okviru njihovih reguliranih profesija za koje se školuju.

- Uvažavajući pravo na vlastito mišljenje i ustavne slobode izbora i dalje apeliramo na sve zaposlenike i studente koji se još nisu cijepili da to učine, jer pandemiju nećemo moći suzbiti neznanstvenim tumačenjima, neprovođenjem propisanih protuepidemijskih mjera ili pak demonstracijama, poručuje dekan Nenad Turk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:44