OPSKRBA PLINOM

Davor Filipović u Bruxellesu: Hrvatska će ojačati kapacitete LNG terminala i plinovoda

Hrvatska podržava mjere Komisije i Vlada RH će ovaj tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda

Davor Filipović

 Vanesa Pandžić/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u utorak je u Bruxellesu istaknuo da će Hrvatska pokrenuti aktivnosti za jačanje kapaciteta LNG terminala i plinovoda prema susjednim zemljama, a Vlada će ovaj tjedan izdati i smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači.

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja priopćili su da su ministri energetike na izvanrednom sastanku Vijeća za energetikuu Bruxellesu postigli politički dogovor o prijedlogu Uredbe Vijeća o koordiniranim mjerama, odnosno dobrovoljnom smanjenju potražnje za prirodnim plinom za 15 posto ove zime kako bi povećali sigurnost opskrbe energijom u EU.

Uredba Vijeća predviđa mogućnost pokretanja „uzbune na razini EU” o sigurnosti opskrbe, u kojem bi slučaju smanjenje potražnje za plinom postalo obvezujuće.

Kako se pojašnjava u priopćenju, svrha smanjenja potražnje za plinom predstavlja mjeru ušteda uoči zime kako bi se pripremili za moguće prekide opskrbe plinom.

Vijeće je u tom kontekstu omogućilo određena izuzeća i odstupanja od cilja smanjenja, kako bi se uvažile specifičnosti članica i osigurala ravnoteža između smanjenja potražnje plina i povećanja sigurnosti opskrbe u EU, navodi se.

Hrvatska podržava mjere Komisije i Vlada RH će ovaj tjedan izdati smjernice za postizanje ušteda koje na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi potrošači, kućanstva, javne institucije, industrija.

"Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo", istaknuo je ministar Filipović.

Ministri su također razmijenili mišljenja o energetskoj situaciji u Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, inicijativama koje je predložila Komisija 20. srpnja u okviru paketa „Štednja plina za sigurnu zimu”, o svojim nacionalnim mjerama i planovima za nepredviđene situacije, kao i o daljnjim kratkoročnim radnjama za jačanje sigurnosti opskrbe energijom u Europskoj uniji, navodi se dalje u priopćenju.

Filipović je naglasio da će Hrvatska, osim ulaganja u obnovljive izvore energije, pokrenuti aktivnosti usmjerene na jačanje kapaciteta LNG terminala i plinovoda prema susjednim zemljama te ubrzati procese, čime će se osigurati dugoročna stabilnost.

Tijekom neformalnog ručka ministri energetike razgovarali su s ukrajinskim ministrom energetike Germanom Galushchenkom o energetskoj suradnji Europske unije s Ukrajinom.

Na marginama Vijeća za energetiku, Filipović se sastao s povjerenicom za energetiku Kadri Simson, s kojom je razgovarao o budućim energetskim projektima u Hrvatskoj i projektima unutar plana REPowerEU, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2023 15:30