VISOKI KAZNENI SUD

Danas se odlučuje o sudbini Nadana Vidoševića. Žalbe podnijeli i USKOK i obrana

Na sjednici koja se upravo održava pred VKS-om odlučivat će se o žalbama na presudu

Nadan Vidošević

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Skoro pune dvije godine od nepravomoćne presude zagrebačkoga Županijskoga suda kojom je osuđen na 8 godina zatvora, Visoki kazneni sud (VKS) danas odlučuje o daljnjoj sudbini bivšega predsjednika Hrvatske gospodarske komore, Nadana Vidoševića.

Na sjednici koja se upravo održava pred VKS-om odlučivat će se o žalbama na presudu. a žalbe su podnijeli i USKOK i obrana, naravno svaki s različitim ciljem. USKOK, odnosno Državno odvjetništvo, za Vidoševića i njegovu bivšu zamjenicu Zdenku Peternel koji su proglašeni krivima, traži povećanje kazni, dok za Josipu Miladinov i Jasnu Mikić koje su na suđenju oslobođeni traži ukidanje oslobađajuće presude te ponovno suđenje.

Obrana traži dijametralno suprotno - ukidanje osuđujućega djela presude i ponovno suđenje za Vidoševića i Peternel, te potvrđivanje oslobađajuće presude za Miladinov i Mikić. Inače, nepravomoćne presudom zagrebačkoga Županijskoga suda od 22. prosinca 2021. godine Vidošević je osuđen na 8, a Zdenka Peternel na 2 godine zatvora, a budući da je Vidoševiću izrečena kazna od 5 ili više godina, odmah je odveden u Remetinec gdje se od tada nalazi.

Premda se sjednica o žalbama na VKS-u održava danas, konačna odluka suda najvjerojatnije neće biti poznata, odnosno sa suda će se otpremiti tek naknadno, a za njezino donošenje ne postoje zakonski rokovi.

Inače Vidošević je nepravomoćno proglašen krivim u tzv. aferi Remorker koja se otvorila nakon što je marketinški stručnjak Igor Premilovac 2012. godine policiji i Državnom odvjetništvu priznao kako je preko njegove češke tvrtke Remorker godinama prao novac za niza javnih i privatnih tvrtki u Hrvatskoj, uključujući HAC, te spomenutu Hrvatsku gospodarsku komoru. "Prao sam lovu za sve žive: HGK, Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste, Strabag, Viadukt, Zagorje Tehnobeton, McCann Erickson...", sažetak je onoga što je Premilovac ispričao istražiteljima, a iz čega je proizašao niz slučajeva od kojih su neki pravomoćno okončani osuđujućim sudskim presuda, a neki, poput onoga vezanoga za cestogradnju, u kojemu je optužen i bivši ministar Božidar Kalmeta još uvijek se vode. Premilovac i Davor Komerički, su se već u ranijoj fazi postupka nagodili su USKOK-om te su im izrečene uvjetne kazne zatvora i dobrotvorni rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:36