VRHUNSKI DOGAĐAJ

Dan državnosti u Stockholmu: Šveđani oduševljeni jedinstvenom prezentacijom hrvatskih ljepota

Zahvaljujući partnerima iz Hrvatske, svaki od tristo sudionika svečanog prijema na brodu dobio je vrećicu prepoznatljivih hrvatskih proizvoda

Đani Stipaničev i Klapa More

 Jan Serdar/VRH Stockholm

Društvena i diplomatska krema uveličala je ovaj tjedan u glavnom švedskom gradu Dan državnosti Republike Hrvatske. Naime, početkom tjedna Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Švedskoj i Ured Hrvatske turističke zajednice u Stockholmu, zajednički su predstavili Hrvatsku na legendarnom parobrodu 'Stockholm', kao i na najpoznatijoj stockholmskoj 'rivi' Strandvägen neposredno ispred broda u strogom centru grada. Hrvatska se nakon dvije pandemijske godine prekida, ponovno predstavila na sličan način u Švedskoj. Ovogodišnji 'Hrvatski dan u Stockholmu' bio je ujedno i središnji hrvatski događaj povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Kraljevine Švedske i Republike Hrvatske.

image

Gosti čekaju ukrcaj u brod

Jan Serdar/VRH Stockholm

Događaj je podržalo 158 istaknutih poslovnih subjekata, uglavnom iz Hrvatske, kako bi Šveđanima i stranim diplomatima akreditiranim u Švedskoj približili Hrvatsku kroz više osjeta: mirisom i okusom mora i vrhunske hrvatske kuhinje, dodirom staroga broda, slikama hrvatskih ljepota i zvucima dalmatinske klape. Upravo su more i brod omogućili najbolju moguću poveznicu između Hrvatske i Švedske. Bio je to jedinstven način promocije Hrvatske ne samo za okupljene goste na brodu, već i za tisuće prolaznika, koje smo podsjetili na našu zemlju ploveći u najužem centru Stockholma uz pjesme koje su odzvanjale morem.

image

Crveni tepih na ulazu u parobrod Stockholm

Jan Serdar/VRH Stockholm

Na proslavi hrvatskog Dana državnosti zapažena je bila i bivša švedska parlamentarka, danas predsjednica Paneuropske unije grofica Waltburga Habsburg Douglas i njezin suprug grof Archibald Douglas, koja je prenijela čestitke Hrvatskoj i na svojoj Facebook stranici. Među nagrađenima je bila i Enass Ahmad A. Alshahwan, prva žena na veleposlaničkom mjestu iz Saudijske Arabije. Hrvatski Dan državnosti uveličao i njemački diplomatski bračni par Dr Uta Christina Beinhoff i Dr Joachim Ludwig Bertele. Oboje su veleposlanici Njemačke u Švedskoj, koji se izmjenjuju na mjestu veleposlanika svakih osam mjeseci, tako da Njemačka de facto u Švedskoj ima dva veleposlanika. Svečanosti je nazočio i izraelski ambasador Ziv Nevo Kulman.

image

Grofica Waltburga Habsburg Douglas i grof Archibald Douglas

Jan Serdar/VRH Stockholm

- Veleposlanstvo Izraela u Švedskoj prije samo nekoliko tjedana proslavilo je 74. Dan neovisnosti države Izrael. Odabrali smo i plovidbu brodom po unutarnjem arhipelagu Stockholma. Možda smo imali nešto više sreće s toplijim i sunčanijim vremenom, ali želim čestitati Veleposlanstvu Hrvatske u Švedskoj na izvrsnom poslu u promicanju turizma u vašoj lijepoj zemlji, poručio je izraelski veleposlanik.

image

Hrvatski sajam ispred broda

Jan Serdar/VRH Stockholm

Zahvaljujući partnerima iz Hrvatske, svaki od tristo sudionika svečanog prijema na brodu dobio je vrećicu prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, od čokolada i tartufa, do lavande i licitarskog srca. Štoviše, čak 100 hrvatskih hotelijera darovalo je višednevne poklon-bonove za goste svečanog prijema, koji su u tomboli podijeljeni švedskim uzvanicima i stranim veleposlanicima. Croatia Airlines je darovala besplatne povratne karte za tri para na svojoj novouvedenoj liniji Split-Stockholm, a svim ostalim sudionicima darovala je 20 posto popusta na istome letu. Organizatori zato očekuju kako će gotovo svih 300 sudionika svečanog prijema u sljedećih godinu dana posjetiti Hrvatsku, upravo zahvaljujući ovome događaju i tako snažnoj potpori hrvatskih hotelijera i nacionalne zrakoplovne tvrtke.

image

Hrvatski sajam ispred broda

Jan Serdar/VRH Stockholm

Nagradne vouchere hrvatskih hotelijera sa tri i više noćenja u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica diljem Hrvatske i nacionalnog zračnog prijevoznika dobili su gotovo svi nazočni strani gosti - diplomati, novinari i turistički agenti, jer je ukupno podijeljeno preko 100 takvih nagrada. Jednu od glavne tri nagrade, a to su dvije povratne karte iz Stockholma za Split, osvojio je zamjenik mađarske veleposlanice Péter Gjöri, vrlo iskusni mađarski diplomat, koji godinama živi i radi u Švedskoj, zamjenik veleposlanice Müller, veliki prijatelj Hrvatske. U razgovoru nam je otkrio kako jako dobro pozna našu bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović s kojom je zajedno pohađao Diplomatsku akademiju u Beču.

Inače, parobrod 'Stockholm', na kojemu se odvijala proslava, sagrađen je davne 1931. godine, ali je i danas u funkciji, uz modernizirano pojačanje od dva Volvo dizelska motora. Brod je u svojim ceremonijama koristio i švedski kralj Carl XVI. Gustaf, a princeza Madeleine i Christopher O'Neill zaplovili su ovim brodom u svoje bračne vode, od Crkve do svatova u dvorcu Drottningholm. Parobrod 'Stockholm' predstavlja jedan od simbola Grada Stockholma i svako događanje na ovome brodu i uz njegovo pristanište budi veliku pozornost švedske javnosti.

image

Njemački diplomatski bračni par Dr Uta Christina Beinhoff i Dr Joachim Ludwig Bertele

Jan Serdar/VRH Stockholm

Samo za ovaj događaj, organizatori su iz Hrvatske dopremili pet tona hrane, proizvoda i promotivnih materijala dobivenih od 158 pokrovitelja, koje su podijelili gostima toga dana, ne računajući štand Mlinara gdje se na licu mjesta ispeklo i podijelilo više stotina kilograma njihovih proizvoda.

Dužina crvenog tepiha ispred broda iznosila je punih 40 metara i u jednom trenutku je bila prepuna ljudi koji su čekali ukrcaj na brod - prizor koji će dugo ostati zapamćen, obzirom da su na brodu bili veleposlanici iz 70 država i zamjenici veleposlanika iz još 10ak država, tako da je ukupno bilo nazočnih predstavnika preko 80 država svijeta, gotovo svi koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Švedskoj izuzev Rusije i Bjelorusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:48