VRHUNAC U ČETVRTAK

Dan D za SDP: Predsjedništvo izbacuje 14 članova stranke, no ekskomunicirani planiraju povratak

Počela se širiti priča prema kojima će neki od Grbinovih suparnika napustiti politiku ili se priključiti drugim strankama
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin
 Boris Kovacev/Cropix

"Na žalost, uskoro će u Saboru biti dva Kluba SDP-a: pravi i većinski te onaj koji predstavlja dio stranke koji iz neobjašnjivih razloga izbacuje vlastito članstvo. To će stvarati pomutnju kod građana, ali nema nam druge dok Peđa Grbin vodi SDP u političku kaljužu. Na nama je da u sljedeće tri godine nastavimo raditi posao zbog kojeg su nas izabrali građani, i čekamo da se okolnosti promijene", kazat će zastupnik socijaldemokrata Davorko Vidović, kojega s još 17 zastupnika ovaj tjedan vjerojatno očekuje izbacivanje iz SDP-a.

Vidović je dodao kako će se tih 18 saborskih zastupnika nastaviti zalagati za socijaldemokratske vrijednosti jer "SDP je gotovo uništen, a to omogućuje premijeru Plenkoviću da vlada gotovo bez opozicije i orbanizira Hrvatsku". No, agonija SDP-a se nastavlja.

U subotu je Glavni odbor SDP-a (GO) stao uz Peđu Grbina i Predsjedništvo stranke, i to tako da je čak 58 članova GO-a podržalo odluku da četvero iz stranke isključenih zastupnika više ne mogu biti članovi Kluba zastupnika SDP-a.

Ovo je odluka Glavnog odbora, najvišeg tijela stranke. Tu odluku treba provesti u praksi. Ta se odluka mora provesti kroz jedno drugo tijelo, a to se tijelo zove Klub zastupnika. Ta će odluka biti predstavljena Klubu zastupnika i on će u konačnici odlučivati hoće li odluku GO-a u praksi provesti ili ne. Kolege koji odluče da ne žele provoditi odluku GO-a time sami definiraju svoj politički put, da ne žele biti dio tima koji se zove Socijaldemokratska partija Hrvatske. I ne mogu u vezi s tim biti jasniji - ustvrdio je Grbin.

Prema informacijama iz SDP-a, Dan D je u četvrtak, kada se u 17.30 sati treba održati sjednica Predsjedništva, na kojoj će - to je sada gotovo sigurno - iz stranke izbaciti osamnaest od 32 članova Kluba zastupnika (u stvari, 14 jer su već eliminirani Ostojić, Vukas, Brumnić i Marina Bilić). U tom slučaju, potvrdu ove odluke mora izglasati Glavni odbor, i to tako da se pojedinačno glasa o svakom izbačenom. Na kraju, "pravi" SDP će ostati na 14 zastupnika, a "ekskomunicirani" na 18. Planiraju li oni možda osnovati novu lijevu stranku, pitali smo Davorka Vidovića?

"Vidjet ćemo što će biti, ali mislim da nećemo osnivati novu političku stranku. Bolje je čekati jer zbog piz...... koje izvodi Grbin, SDP će završiti na 7-8 posto, a onda će uslijediti obračun ekipe koja je sada uz njega, ali mnogi među njima se vide na poziciji predsjednika. Kada vide da propadaju, svi oni će napasti Grbina. Tada će se otvoriti prostor za povratak izbačenih, dolazak pravih SDP-ovaca na čelo i vraćenje istinskoj socijaldemokratskoj politici", uvjeren je Vidović.

Inače, po kuloarima su se počele širiti priče prema kojima će neki od Grbinovih suparnika napustiti politiku ili se priključiti drugim strankama. U tom smislu spomenut je Domagoj Hajduković, ali on je to decidirano odbacio: "Ne idem nikuda, ali pretpostavljam da će me izbaciti", odgovorio nam je Hajduković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:19