SLUČAJ PARAVINJA

Damir Kukavica iz MUP-a: Imamo stotine silovatelja, pa gdje bi stigli da svakog pratimo!

Kukavica kaže kako se događalo da osobu pritvore, a onda ga moraju pustiti jer nisu stigli dokazi

ZAGREB - Seksualnih delikvenata je na stotine i tisuće, i većinom su recidivisti. Kamo bi se došlo da ih se sve 24 sata dnevno kontrolira! No postoje druge, labavije mjere diskretnog nadzora i policija ih provodi - protumačio nam je Damir Kukavica, načelnik sektora za potporu Uprave kriminalističke policije MUP-a, koji je među ostalim zadužen za međunarodnu policijsku suradnju.

Pravni vakuum

Hrvatska nema sustav nadgledanja počinitelja seksualnih zločina nad djecom kao što ima Velika Britanija, niti onu vrstu nadzora seksualnih delinkvenata kakve smo nekad imali u Jugoslaviji.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

- Prevagnula su ljudska prava. U ovakvim delikatnim pitanjima uvijek su na vagi s jedne strane ljudska prava, a s druge pitanja sigurnosti - ističe Kukavica.

U policiji ponavljaju kako su u slučaju Paravinja napravili sve što su mogli, u skladu sa zakonom. Slučaj Paravinja iskrsnuo je u pravnom vakuumu: niti su ga mogli izručiti Srbiji, niti su ga mogli pritvoriti prije nego što od Srbije dobiju makar djelomičnu dokumentaciju na osnovi koje je bila raspisana međunarodna tjeralica protiv njega.

- Nama su ruke vezane ako nam druga zemlja ne ustupi kazneni progon, jer inače ne možemo dobiti dokaze o kaznenom djelu počinjenom izvan granica Hrvatske. Već nam se događalo da čovjeka pritvorimo, a onda ga moramo pustiti i kasnije mu plaćati odštetu, zato što nismo uspjeli dobiti dokaze - objašnjava Kukavica.

No to ne znači da je policija morala sjediti skrštenih ruku .

- Kad je riječ o Interpolovoj tjeralici, mi o njoj izvijestimo naše stručne službe, primjerice Odjel za krvne delikte kad se radi o tjeralici za ubojstvo. Od nadležne policijske uprave u mjestu gdje osoba živi tražimo da je uvede u evidencije i da poduzmu određene mjere nadzora ako je to potrebno - tumači Kukavica. Što točno mogu poduzeti?

Podnose izvješća

- Zakon je dosta širok i ima dosta ovlasti. Konkretno, za silovatelja se podrazumijeva da ga uvrstite u dokumentaciju i stavite ga pod određeni oblik nadzora, tako da policajci dobiju nalog da obrate pažnju na kretanje određene osobe i podnose izvješća o tojvrsti nadzora.

Za svako kazneno djelo predviđen je drukčiji pristup. Mogućnosti postoje i one se provode. Ovdje je problem bio i to što je Dragan Paravinja živio na području Zadarske županije, a kazneno djelo je počinio na području druge, Šibenske županije - kaže Damir Kukavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:08