POREZNA REFORMA

Damir Bakić (Možemo!): ‘Stimuliranje dugoročnog najma stanova je pozitivno‘

Podsjetio je da je njegova stranka već dugo vremena zagovarala uvođenje poreza na nekretnine

Marin Živković i Damir Bakić

 Ranko Suvar/Cropix

Saborski zastupnik Možemo! Damir Bakić u utorak je pozdravio namjeru Vlade da se više oporezuju nekretnine koje ne služe za stalno stanovanje ili dugotrajan najam te cijene stanova učine dostupnijim, poručivši kako će porezna reforma Zagrebu smanjiti porez na dohodak za oko 10 posto.

"Apsolutno pozitivnim ocjenjujemo napor da se porezno stimulira dugoročni najam stanova i da se dokinu porezne preferencije kratkoročnog turističkog najma, u nadi da će na taj način što više stambenih jedinica završiti na tržištu dugoročnog najma i time cijene učiniti dostupnijim", rekao je Bakić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru na temu "Porez na nekretnine i stanovanje".

image

Marin Živković, Damir Bakić i Gordan Bosanac

Ranko Suvar/Cropix

Podsjetio je da je njegova stranka već dugo vremena zagovarala uvođenje poreza na nekretnine, ne samo kako bi se uravnotežio porezni sustav i zaustavio rast cijena nekretnina u Hrvatskoj, već i omogućilo priuštivije stanovanje.

Istaknuo je kako će, što se tiče nadležnosti Grada Zagreba, prionuti tome da se taj porez na nekretnine što kompletnije primjeni.

Vezano uz najavljeno porezno rasterećenje dohotka, Bakić je pozdravio dizanje osobnog odbitka kako bi se podigle plaće iako će dovesti do umanjenja poreznih prihoda Grada Zagreba.

Naveo je kako je prosječna bruto plaća u Gradu Zagrebu u lipnju bila 2.150 eura te će osoba sa tom bruto plaćom bez uzdržavanih članova obitelji s predloženim poreznim mjerama dobiti povišicu za 16 eura. Pri tome će ona osoba koja ima dijete ili uzdržavanu osobu u obitelji dobiti veću neto plaću za 19 eura.

image

Marin Živković, Damir Bakić i Gordan Bosanac

Ranko Suvar/Cropix

Bakić je rekao kako sa stanovišta poreznih prihoda Grada Zagreba, mjere porezne reforme znače gubitak 9 do 10 posto poreza na dohodak koji bi se inače uprihodio iduće godine da nema tih poreznih izmjena.

Istaknuo je kako Možemo! pozdravlja povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a sa 40.000 na 50.000 eura te najavu prestanka subvencioniranja doprinosa za zdravstveno osiguranje za zaposlenike mlađe od 30 godina.

Marin Živković ocijenio je vezano uz problem priuštivog stanovanja, da je Vlada odgovorna za takvu situaciju jer je dugo inzistirala na APN-ovim kreditima kao mjeri poticanja priuštivog stanovanja iako su im svi govorili da to iz ciklusa u ciklus značajno diže cijene nekretnina i stanovanje čini nepriuštivim.

Uz to, dodala je, iako je Clada donijela niz mjera koje su trebale ići ka priuštivom stanovanju u provedbi se to nije dogodilo.

image

Marin Živković, Damir Bakić i Gordan Bosanac

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 13:00