SABORSKA ZASTUPNICA

Dalija Orešković pozvana na sud: ‘Točno je, moram doći. Evo o čemu je riječ, nije prvi put...‘

Riječ je o prekršaju, pretpostavljam, za kampanju za predsjedničke izbore, kazala nam je Dalija Orešković.

Dalija Orešković

 Goran Mehkek /Cropix

Zbog repova koji joj se vuku iz kandidature za predsjednicu Republike, saborska zastupnica Dalija Orešković 7. studenog mora ići na Prekršajni sud u Zagrebu gdje joj je zakazana glavna rasprava u prekršajnom postupku zbog povrede odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Radi se, doznajemo, o tome da Orešković u tri slučaja nije ispisala valjanu potvrdu o primitku donacija za kampanju, a u jednome je primila donaciju u vidu oglašavanja u vrijednosti 360 kuna koja nije dopuštena, ali je propustila odmah to prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu, te u roku od 15 dana vrijednost donacije uplatiti u Državni proračun.

- Danas sam (četvrtak 25.10. op.a.) bila na sudu da napravim uvid u spis, ali došla sam u krivo vrijeme pa nisam uspjela. Sutra u uredovno vrijeme ne mogu, pa ću pokušati u petak. Točno je da sam dobila poziv za glavnu raspravu na Prekršajnom sudu. Riječ je o prekršaju, pretpostavljam za kampanju za predsjedničke izbore. Čitava kampanja je imala vrlo skroman budžet i vrlo mali broj donacija, uglavnom u iznosima od 100 ili 200 kuna - kazala nam je Dalija Orešković.

Potvrdila je i kako joj ovo nije prvi problem s financijama.

- Pored ovog predmeta postoji još jedan predmet koji se vodi pred istim sudom, a isto se odnosi na predsjedničku kampanju. Sporne su bile tri potvrde za tri donacije, svaka u iznosu od 200 kn. Potvrde nisu bile izdane u skladu sa svim propisanim formalnostima - kazala je Orešković.

Navela je dalje kako je u tom predmetu prošli tjedan predala pisano očitovanje.

- Čekam okončanje postupka, pa kada dobijem odluku suda, i ona postane pravomoćna, o tome ću obavijestiti javnost - zaključila je zastupnica Orešković uz napomenu kako u odnosu na postupak u kojemu joj je sud glavnu raspravu zakazao za 7. studeni za sada nema informaciju na što se točno odnosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:46