KAKVA ĆE BITI 2021.

Dalić: ‘Osmislimo mjere koje će pomoći ekonomskom oporavku, primarno mislim na privatni sektor‘

Jasno je da to neće biti godina tzv. ‘V’ oporavka, naglog povratka na razdoblje s kraja 2019., kaže bivša potpredsjednica Vlade
Martina Dalić
 Goran Mehkek/CROPIX

Makroekonomistica Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, govorila je za N1 kakva će, po njezinu mišljenju, u ekonomskom smislu po Hrvatsku biti 2021. godina. Prvo je komentirala proteklu godinu:

- U 2020. pogodile su nas tri nesreće, tri ogromne nesreće; pandemija, potres u Zagrebu, sad potres u Petrinji. Mislim da će ta godina ostaviti velike posljedice i na gospodarstvo i na ljude. Nova 2021. sigurno će biti izazovnija, nadam se da neće biti izazovna u smislu ovih nesreća kakve smo imali u ovoj godini - izjavila je pa dodala:

- Postoji općenito očekivanje, ne samo kod nas, nego i u svijetu, da će 2021. biti godina oporavka. Sad je nažalost jasno da to neće biti godina tzv. ‘V’ oporavka, naglog povratka na razdoblje s kraja 2019. Pandemija se i odužila. Ovih dana vidimo novi porast oboljelih u svim zemljama. Kod nas je situacija još kompliciranija tim posljedicama od potresa.

U nas je ovo prilika da, suočeni s tim kompliciranim prilikama za oporavak, znajući da smo u sve to ušli sa starim problemima koji su usporavali oporavak…, što se često ilustrira činjenicom da je u EU samo Bugarska iza nas, možda je ovo pravo vrijeme da, motivirani ovim nedaćama, optimizmom da će sve ovo proći, stavimo na stol sve naše ekonomske probleme, osmislimo mjere koje će pomoći tom oporavku - rekla je za N1 i dodala na što misli u prvom redu:

“Tu primarno mislim na oporavak privatnog sektora”.

Dalić smatra da bi trebalo privatizirati dio javnog sektora, reformirati javnu upravu, rekla je da su joj određene osobe, još dok je bila u Saboru, govorile da se reforma javne uprave “vuče još iz bivše države”.

Vidi dva scenarija oporavka ekonomije: “Jedan je da neka mehanika dovede do rasta od dva ili tri posto, drugi je da to bude puno snažnije”.

Za Nacionalnu razvojnu strategiju kaže da je u dijelu surađivala sa Svjetskom bankom, ali da nije autor.

- Mogla bi biti koherentnija, kraća, to bih rekla kao ekonomist, ali općenito mislim da daje viziju boljeg društva - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:16