SINDIKATI ZOVU GRAĐANE

'Dajte svoj potpis za referendum protiv outsourcinga'

Iz sektora se, kažu, izdvajaju spremačice, kuharice i pralje, koje s 30 godina staža, mjesečno zarađuju 2700 kuna

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat zdravstva pozvali su danas građane da daju svoj potpis za referendum protiv outsourcinga, a za donošenje zakona kojim će se, ističu, dugoročno onemogućiti još jedna pljačka na račun hrvatskih radnika.

Nakon što je jučer u 128 hrvatskih gradova počelo prikupljanje potpisa za referendum o donošenju zakona protiv izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, predsjednici SSSH i Sindikata zdravstva, Mladen Novosel i Radmila Belobrajić Čahut ustvrdili su da je tzv. outsourcing pokušaj još jedne privatizacije na hrvatski način.

Iako je za raspisivanje referenduma do 19. lipnja potrebno prikupiti 375.000 potpisa, SSSH i Sindikat zdravstva očekuju velik odaziv građana i više od 717.000 potpisa, koliko je 2010. prikupljeno za referendum protiv izmjena ZOR-a. Samo je jučer na jednom štandu na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prikupljeno više od 6000, a ispred riječkog KBC-a 1500 potpisa, rekli su Novosel i Belobrajić Čahut na konferenciji za novinare.

Ustvrdili su da je cilj outsourcinga punjenje "đepova rođacima i prijateljima političara preko leđa obespravljenih radnika, na uštrb kvalitete usluga". Upozorili su i da je riječ o početku privatizacije javnih dobara - škola i bolnica, nakon što je privatizacijom 90-ih uništena hrvatska industrija.

Iz sektora se, kažu, izdvajaju spremačice, kuharice i pralje, koje s 30 godina staža, mjesečno zarađuju 2700 kuna. Kolike će tu biti uštede, upitali su i istaknuli da je u igri "daleko veći zalogaj i interes".

Upozoravaju da se s izdvajanjem pomoćnih službi u privatni sektor - čistačica, pralja i domara, već krenulo u segmentu prosvjete, socijale i kulture. U zdravstvu je to za sada spriječeno, no upitno je do kada. Jedini način da se to dugoročno spriječi je donošenje zakona, kaže predsjednica Sindikata zdravstva koja upozorava da je privatizacija pomoćnih službi u sustavu zdravstva ulaz za bolničke infekcije.

To će se odraziti na zdravlje bolesnika, ali i poskupjeti izdvajanja za zdravstvo, koje je i sada financijski devastirano, kaže Belobrajić Čahut.

Umjesto najavljenog outsourcinga, Novosel je pozivao na "restrukturiranje javnog i državnog sektora od političkih podobnika koje su sve vlasti i vlade u proteklih 20 godina akumulirale u te sektore".

Ključni je problem, ističe, što na odgovornim, rukovodećim mjestima sjede stranački podobnici, nesposobni profitabilno organizirati javne djelatnosti. "Oni su jedino u stanju nekome pogodovati, s nekime dilati i uzimati proviziju", ustvrdio je predsjednik SSSH, pozvavši građane da daju svoj potpis i jasno kažu da im ne treba još jedna privatizacija na hrvatski način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 13:47