SRPSKI MINISTAR U ZAGREBU

Dačić s Plenkovićem: ‘Ne vjerujem da smo jedni drugima najmiliji, ali tu smo gdje smo‘

Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se, naglasio je Dačić
 Goran Mehkek/CROPIX

Najbolji odnosi Hrvatske i Srbije od prvenstvenog su interesa za dva naroda, rekao je danas ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Zagrebu, gdje je stigao na tradicionalni božićni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića. "Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se", naglasio je Dačić, kazavši da je njegov posjet Zagrebu bio na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

image

Patrijarh Porfirije, Ivica Dačić, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

Goran Mehkek/Cropix

Uz Dačića je u Zagreb stigla ministrica za eurointegracije Tanja Miščević, ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov, prvi srbijanski ministar iz redova Hrvata, te Porfirije, čelnik Srpske pravoslavne crkve.

Na primanju u povodu pravoslavnog Božića bili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

image

Tanja Miščević, Ivica Dačić, Ivan Ćelić, Andrej Plenković, Luka Korlaet

Goran Mehkek/CROPIX
image

Tanja Miščević, Ivica Dačić, Ivan Ćelić, Andrej Plenković, Milorad Pupovac

Goran Mehkek/CROPIX

Kako smo ranije pisali, ovo je Dačićev prvi dolazak u Zagreb nakon punih sedam godina, kad se susreo s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem, a posjet je zaslađen ćevapima u restoranu Mitnica na zagrebačkom Črnomercu.

No ovaj put dolazak je u sklopu prednovogodišnjeg naloga predsjednika Aleksandra Vučića da se "poprave i odmrznu srpsko-hrvatski odnosi", što je i sam Dačić, uoči dolaska u Zagreb, rekao u intervjuu beogradskoj TV postaji Pink.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac zahvalio se okupljenima na dolasku i činjenici “da smo nakon 30 godina od ovakvog okupljanja u posebnoj prilici zahvaljujući činjenici da predstavnici vlada RH i Srbije u ovako značajnom i važnom sastavu prisustvuju našem božićnom prijemu“.

“Mnogo se u ovih 30 godina promijenilo u našem okupljanju, a još više se promijenilo oko nas, ali ne i to i da današnji dan slavimo, a svaki drugi dan živimo Badnjak i Božić mira”, poručio je Pupovac, a javlja N1.

image

Tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića u hotelu Westin

Goran Mehkek/CROPIX
image

Tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića u hotelu Westin

Goran Mehkek/CROPIX

“Nismo mogli znati da ćemo nakon tri desetljeća mi predstavnici Srba iz Hrvatske i predstavnici Hrvata iz Srbije crtati zlatni most između dva naroda i dvije države”, dodao je. Zatim je poručio da treba utišati govor mržnje.

“Treba prevladati stare i izbjeći nove podjele. U takvom kontekstu je važno da se utiša govor mržnje i svako ‘Za dom spremni’ i svako vrijeđanje stradanja jednih od drugih, svako slavljenje ratnih zločinaca kao heroja i svako skandiranje ubij Srbina i Hrvata”.

Okupljenima se obratio i dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet koji je poručio da je Zagreb otvoren, inkluzivan i jednak za sve te da vjeruje da će se nastaviti dobra suradnja Zagreba i SNV-a.

image

Ivica Dačić

Goran Mehkek/CROPIX
image

Anja Šimpraga, patrijarh Porfirije, Ivan Ćelić, Milorad Pupovac, Boris Milošević

Goran Mehkek/CROPIX

Dačić se na početku govora prisjetio da je 2014. bio u Zagrebu na ustoličenju Porfirija za metropolita.

“Simbolika ovih praznika podsjeća na neprolazne i, nadam se zajedničke vrijednosti - mir, toleranciju i solidarnost. Mislim da se od ovog današnjeg prijema puno očekuje jer je napravljena takva atmosfera u smislu onoga što će uslijediti nakon toga. Najbolji odnosi RH i Srbije su u najboljem interesu naša dva naroda, ali i čitave regije”, poručio je Dačić i dodao:

“Moj dolazak predstavlja snažnu poruku o potrebi razgovora i redefiniranja trenutnih odnosa Beograda i Zagreba. Mi ne mislimo isto o mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se”.

image
Goran Mehkek/CROPIX
image
Goran Mehkek/CROPIX

Dodao je kako je Srbija svjesna da se neka pitanja ne mogu riješiti brzo, ali da prepoznaju potrebu za unapređenjem odnosa.

Osvrnuo se na ulazak Hrvatske u Schenegen na čemu joj je čestitao. “Pojedinačni napredak naših susjeda trebao bi se promatrati kao naš zajednički uspjeh”.

“Umjesto natjecanja u mržnji, želim da se natječemo u izgradnji mira i dobrih odnosa. Bez obzira na to u kojem vremenu živimo i što je bilo prije 10 ili 30 godina, moramo sagledati dio pitanja koji se odnosi na prošlost i dio koji se odnosi na sadašnjost i budućnost. Moja poruka je da probamo pronaći zajednički interes čak i onda kad ne mislimo isto”, zaključio je Dačić.

"Obično blagdane provodimo s najmilijima. Ne vjerujem da smo mi jedni drugima najmiliji, ali tu smo gdje smo. Ako već živimo jedni pored drugih onda je u redu da živimo u miru", izjavio je Dačić koji nije davao izjave za medije.

Nakon Dačića, okupljenima se obratio i premijer Plenković. I on je naglasio pomirbu između dvije države.

image

Česnica, tradicionalna božićna pogača

Goran Mehkek/CROPIX
image
Goran Mehkek/CROPIX

“Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, braniteljima, civilima. To nasljeđe je teško”, rekao je Plenković.

Dodao je da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama. Najavio je da će Vlada činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Osvrnuo se i na rusku agresiju na Ukrajinu. “Stali smo na pravu stranu povijesti i stali uz žrtvu”.

image

Dolazak Ivice Dačića

Goran Mehkek/CROPIX
image

Luka Korlaet, patrijarh Porfirije

Goran Mehkek/CROPIX

“Posebno želim zahvaliti predstavnicima SNV-a, političkim predstavnicima srpske nacionalne manjine u RH na podršci i lojalnosti. Utemeljili smo povjerenje koje da nam daje okvir suradnje i zadovoljan sam što smo napravili velike iskorake”, poručio je Plenković, a prenosi N1.

Osvrnuo se i na poziciju Hrvata u Srbiji i što znači to što je Žigmanov član Vlade. “Hrvatska manjina u Srbiji dobila je novi život”, rekao je premijer.

Plenković: Hrvatska vlada nikad nije ta koja podiže tenzije s drugim državama

Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije prema drugim državama, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon domjenka Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića na koji je stigao i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Plenković je u izjavi za medije nakon govora na domjenku rekao kako njegova vlada vodi „politiku dijaloga, smirivanja tenzija i rješavanja otvorenih pitanja”.

„Hrvatska vlada nikada nije ta koja diže tenzije”, naglasio je premijer, navodeći dobre odnose sa Slovenijom nakon godina napetosti oko pitanja poput razgraničenja.

„Što se tiče odnosa sa Srbijom, njih opterećuje recentna prošlost. Opterećuje nas vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku, kad su počinjeni strašni zločini koji su tu, koji žive s nama”, rekao je Plenković.

„Mi želimo ići korak po korak prema normalizaciji odnosa, ekonomskoj suradnji, rješavanju otvorenih pitanja na način koji je primjeren međunarodnom položaju i statusu koje Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici”, istaknuo je premijer.

„Prema tome, niti mi ikad skačemo na prvu loptu, niti podižemo tenzije, a kad su okolnosti takve da trebamo čvršće odgovoriti, uvijek to učinimo”.

Hrvatska ima svoj put i svoje ciljeve, nastavio je premijer, a ti ciljevi su da „Srbi u Hrvatskoj žive skladno u hrvatskom društvu” te da im država pomaže.

„Smatram da imamo vlastitu političku odgovornost da idemo prema naprijed, ali da ne ignoriramo neke teške teme, činjenice, istine s kojima se treba suočavati”, zaključio je predsjednik vlade, dodavši da je dobro da je došlo do neformalnih susreta predstavnika hrvatskih i srbijanskih vlasti.

Srbijanski šef diplomacije na samom kraju 2022. objavio je da ga je predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da „malo odledi odnose s Hrvatskom”. Manje od tjedan dana kasnije, posredstvom predstavnika Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca i predstavnika Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova, Dačić je stigao u Zagreb na domjenak SNV-a prigodom pravoslavnog Božića.

Odluka o poboljšanju odnosa događa se nedugo nakon što su iz Beograda dolazile poruke poput optužbe za sabotažu putem plinovoda Janaf, podizanja optužnice protiv hrvatskih pilota ili izjave tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, a sadašnjeg obavještajnog šefa Aleksandra Vulina da je Hrvatska „iskompleksirana ustaška država”.

Sam Dačić, koji je u svom govoru na domjenku pozvao na dijalog i na „natjecanje u izgradnji mira”, a ne u mržnji, nakon domjenka se susreo s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. O čemu je dvojac razgovarao ostaje nepoznanica jer niti jedan od njih nije dao izjavu za medije.

image

Ivica Dačić, Milorad Pupovac, Andrej Plenković

Goran Mehkek/CROPIX
image

Tomislav Žigmanov, Anja Šimpraga, Tanja Miščević, Ivica Dačić

Goran Mehkek/CROPIX
image

Patrijarh Porfirije, Ivica Dačić, Ivan Ćelić, Andrej Plenković i Milorad Pupovac uz česnicu

Goran Mehkek/CROPIX
image

Ivica Dačić, Ivan Ćelić, Andrej Plenković i Milorad Pupovac

Goran Mehkek/CROPIX
image

Andrej Plenković i Ivica Dačić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić, Andrej Plenković i Milorad Pupovac oko tradicionalne česnica

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić, Andrej Plenković, Milorad Pupovac i Luka Korlaet

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenkovic i Milorad Pupovac

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić i Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Uzvanici

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić

Goran Mehkek/Cropix
image

Patrijarh Porfirije

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivica Dačić

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:57