PIŠE ZLATKO ŠIMIĆ

Da, definitivno je došao kraj tradicionalnom slavonskom kolinju. I ne samo kolinju...

Je li ovo kraj tradicionalnom slavonskom kolinju? Je li država mogla više napraviti da spasi domaće svinjogojstvo?
 Tomislav Krišto/Cropix/Cropix
Objavljeno: 24. listopad 2023. 09:21

Teško je zaboraviti, ali nije ni lako sjetiti se one negativističke kampanje uoči ulaska u EU u kojoj se decidirano tvrdilo da će nam nova zajednica zabraniti proizvodnju, prodaju i konzumaciju sira i vrhnja, slavonsko kolinje i pečenje rakije. Sir i vrhnje, kako su građane plašili protivnici ulaska u EU, kao čuvare nacionalnog identiteta nećemo više moći jesti jer ih neće biti.

Ali pokazalo se koliko su žilave naše kumice i kumeki, pa im nikakav problem nije bio prilagoditi se strožim zdravstvenim kriterijima proizvodnje, zadovoljiti higijenske uvjete prodaje postavljanjem hladnjaka na tržnicama. I tako barem figurativno od dvije-tri kravice na tržnicu donijeti domaći sir i vrhnje.

Zaboravimo sada podatak da je od ulaska u EU broj proizvođača mlijeka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 12:52